Hyppää sisältöön

Elämä yllätti iloisesti työttömän toiminnanjohtajan: "Siitä alkoi tavallaan uusi elämä"

Teuvo Leinonen on tyytyväinen mies. Kun uutta työtä ei tuntunut löytyvän mistään, Paltamon työvoimayhdistys tarjosi uuden mahdollisuuden. Mies marssi tukityöllistettynä taloon puoli vuotta sitten, ja vastaa nyt kierrätysmyymälästä.

Teuvo Leinonen hymyilee kameralle
Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Jarmo Nuotio

Elämä hymyili paltamolaiselle Teuvo Leinoselle kolmisen vuotta sitten, ja antoi sitten tömäkän potkun takapuoleen. Paltamon golfista ei enää löytynyt rahaa toiminnanjohtajan palkkaan.

– Jäin siinä vaiheessa ansiosidonnaisen varaan, joten ei se täydellinen äkkipysäys ollut. Maalla on aina kaikenlaista tekemistä, mutta eihän sitä saa tehdä. Taksiluvankin ajoin, mutta ei Paltamosta vakityöksi asti taksikyydityksiä löytynyt. Pikkuhiljaa huomasi, että työtä ei näillä korkeuksilla ole.

Käännekohta tuli eteen ansiosidonnaisen tuen päättyessä. Leinonen käveli kunnantalolle tukityöllistämispestin perässä kesällä 2015.

– Ajattelin, että talonmiehen apulaisen apulaiseksi varmaankin laittavat. Ohjasivat kuitenkin minut eteenpäin Paltamon työvoimayhdistyksen ovelle, ja siitä alkoi tavallaan uusi elämä.

Kaikki otetaan huomioon, vaikka täällä on niin velvoite- ja tukityöllistettäviä sekä kuntoutettavia, ja osa on töissä koko päivän ja osa puolet päivästä.

Teuvo Leinonen

Meklarin hommista myymälävastaavaksi

Paltamon työvoimayhdistys ei ollut Leinoselle ennestään tuttu, vaikka kunnassa oli takana useamman vuoden mittainen ja valtakunnallistakin huomiota kerännyt täystyöllisyyskokeilu. 

– Täällä oltiin järjestämässä isoa huutokauppaa, ja laittoivat minut suoraan meklariksi. Ei minulla sellaisesta mitään kokemusta ollut, joten vauhdikkaasti alkoi. Sen jälkeen alettiin rakentaa tänne kellariin kierrätysmyymälää, ja nyt olen sen vastaava, Leinonen kertoo.

Viimeiset puoli vuotta ovat olleet Leinoselle mieluista aikaa. Hän kehuukin työvoimatalon tekemää työtä.

– Kyllä tämä on mahtava yllätys. Täällä on hieno henki. Kaikki otetaan huomioon, vaikka täällä on niin velvoite- ja tukityöllistettäviä sekä kuntoutettavia, ja osa on töissä koko päivän ja osa puolet päivästä.

Mitä tästä vielä tuleekaan

Leinosen työmaa on kierrätysmyymälässä, ja vilskettä riittää.

En uskonut astuvani tämän talon ovista enää sisään, mutta niin vain teen tyytyväisenä työtä 60-luvun kansakouluni kellarissa.

Teuvo Leinonen

– Näissä tiloissa oli puoli vuotta sitte vain paljon rojua. Osa siitä tietysti meni roskiin, mutta tämä porukka myös kunnostaa sellaiset tavarat, jotka voi kunnostaa. Ulkopuolelta tulee tänne lisää tavaraa koko ajan.

Paltamon myymälä ei ole Leinosen ainoa työmaa.

– Olen ollut mukana rakentamassa myös Hyrynsalmelle helmikuussa avattavaa uutta myymälää. Samanlainen urakka on on menossa myös Paltamossa. Tiedä mitä kaikkea meillä on menossa muutaman vuoden kuluttua, sanoo Leinonen.

Sitä Leinonen odottaa levollisin mielin, sillä se ei todennäköisesti häntä enää yllätä.

– En uskonut astuvani tämän talon ovista enää sisään, mutta niin vain teen tyytyväisenä työtä 60-luvun kansakouluni kellarissa.

Suosittelemme sinulle