Hyppää sisältöön

Kouvolalaismuusikon täydentyvä ääniteos vie jään alle – ”Ne jotka ovat kuulleet, ovat kuulleet ehkä viimeisen kerran”

Kuusankoskelainen äänitaiteilija ja muusikko Esa Kotilainen on metsästänyt viime aikoina jäänalaisia ääniä. Ääniteos täydentyy kevään aikana. Kuuntele taiteilijan kertomus ja maistiaisia äänitteistä.

Esa Kotilainen pimeässä Kino Poikilossa
Kino Poikilon pimeys herkistää kuuloaistit Esa Kotilaisen jäänalaiseen maailmaan. Kuva: Mari Pekkanen / Yle
Mari Pekkanen

KOUVOLA Huoneesta kuuluu rasahduksia ja naksahduksia, jopa ukkoselta kuulostavia jyrähdyksiä. On pimeää – ainoastaan takaseinästä kajastuva valolista valaisee tilaa, mutta vain nimeksi. Pimeys herkistää kuuloaistin äänille. Jäänalaiselle maailmalle.

Kuusankoskelainen äänitaiteilija ja muusikko Esa Kotilainen vietti viime keväänä tuntitolkulla aikaa Kouvolan alueen järvien jäillä. Taustalla raksahteleva ja pamahteleva jää on äänitetty Karijärvellä, noin sadan metrin päässä rannasta. Vettä on 3–4 metriä ja mikrofonit on noin kahden metrin syvyydessä. 

– Jään alta paljastui todella mielenkiintoinen maailma. Ihmettelen miten kalat klaaraavat nämä rankat jysähdykset ja muut äänet, kun ne kuulostavat hurjilta ihmisenkin korville. Kalat joutuvat elämään melkoisessa paineessa.

– Harva ihminen on kuullut ääniä jään alta. Ne jotka ovat kuulleet, ovat kuulleet ehkä viimeisen kerran, Kotilainen.

Kuuntelija ei sitä huomaa, mutta äänet ovat peräisin koeäänityksistä Kouvolan Karijärveltä. Pituudeltaan äänite on puolen tunnin mittainen. Kotilainen tulee päivittämään ja täydentämään äänitettä kahden viikon välein. Teos mukautuu samaan tahtiin, kun luonto herää uuteen kevääseen.

Kotilainen menee jäälle, kun pilkkimiehet tulevat pois

Viime kevättalven aikana Kotilainen huomasi, että kaikki järvet eivät suinkaan sovellu ääniteokseen. Lappalanjärvessä oli aktiivista toimintaa jään alla, mutta Kymin paperitehtaan äänet kantautuvat niin voimakkaina, ettei äänitteitä voi käyttää. Tehtaan lisäksi oman haasteensa tuovat innokkaat pilkkimiehet.

Kaikkia ääniä en pysty analysoimaankaan, mitä ne edes ovat.

Esa Kotilainen

– Aamulla ja päivällä kuuluvat pilkkimiesten äänet: huminat ja kairan kierrot monen kilometrin päästä. Kun aurinko laskee ja pilkkimiehet lähtevät pois jäältä, voin mennä äänittämään. Haluaisin äänittää sen hetken, kun yöllä pakastuu – pitkiä railojen halkeamisia ja tiukkoja narinoita.

Äänieristetyssä huoneessa on ollut pitkään hiljaisempaa. Taustalta kuuluu vain pieniä rasahduksia, kunnes kaiuttimista tärähtää äänekäs jyrähdys, tai pikemminkin romahdus. Taiteilijan mukaan se ei suinkaan ollut kovaäänisin. Kotilaisen mukaan romahdukset tulevat jään sulamisesta kevättalvella.

– Ison järven jääkansi sulaa, ja paino siirtyy jonnekin muualle. Siitä nämä romahdukset tulevat. Kaikkia ääniä en pysty analysoimaankaan, mitä ne edes ovat, Kotilainen myöntää.

Jäänalaisesta maailmasta musiikiksi

Esa Kotilaisen äänittämä jäänalainen maailma raikuu Kouvolan taidemuseossa, Kino Poikilon tiloissa. Tällä hetkellä ääni kuuluu nelikanavatoistona, mutta äänentoisto tulee muuntautumaan kevään mittaan. Ensimmäiset muutokset kuuluvat kahden viikon päästä.

– Kahden viikon kuluttua teen kaiut ja viiveet, eli rupean värittämään sähköakustiikalla tätä maailmaa. Neljän viikon päästä tuon mukaan uusia ääniä. Huhtikuun lopussa tässä on mukana selkeästi musikaalisia asioita. 

Ihmettelen miten kalat klaaraavat nämä rankat jysähdykset ja muut äänet, kun ne kuulostavat hurjilta ihmisenkin korville.

Esa Kotilainen

Kotilainen kehottaa kuuntelemaan ääniteosta keskellä Kino Poikilon tilaa. Niin sanottu raakaäänite kuuluu tilan etukaiuttimista, takakaiuttimista raikuu jatkossa fiktiivinen maailma, eli se, minkä Kotilainen on muokannut. Äänien miksaus kuuluu parhaiten nimenomaan keskellä huonetta.

– Äänet tulevat luonnon omalla tempolla. Vapaapulsatiivinen esitys tästä tulee joka tapauksessa. Iskut ja napsut avaintavat, eli antavat lisä-ääniä. Minä jatkan äänien parissa niin, että elämä jään alla vaikuttaa siihen musiikkiin, mitä tästä syntyy.

Esa Kotilainen on tehnyt aiemminkin vastaavanlaisia projekteja. Sähkölintupuisto visersi kuuntelijoiden korviin Kouvola-talon ympäristössä. Vuonna 2011 mies julkaisi Soivan tehtaan, jossa yhdistyivät tehtaiden äänet ja Kotilaisen musiikki. Jäänalainen maailma – Esa Kotilaisen ääniteos on kuultavissa Kouvolan taidemuseossa, Kino Poikilon tiloissa 28.1.–24.4.2016.

Suosittelemme sinulle