Alijäähtynyt vesi eli jäätävä tihku on talviautoilijan painajainen. Kansan parissa kiertää konsteja, joilla tuulilasiin kertyvää jääkerrosta vastaan voisi taistella. Yksi urbaani legenda väittää, että otetaan sukkahousut, laitetaan merisuolaa sisään ja pyyhitään sillä tuulilasia. Näin tuulilasi joko sulaa tai ei edes jäädy. Totta vai tarua?
– Ei ole kyllä kokemusta tästä, sanoo yhteyspäällikkö Eini Karvonen Liikenneturvasta.
– Mutta jos tuntuu siltä, että se auttaa ja näkyväisyys säilyy, niin ihan vapaasti voi kokeilla. Itse en lähtisi kokeilemaan, epäilee Karvonen suolakeinoa.
Karvosen mukaan myös kaikenlaiset omien aineiden lisäämiset tuulilasinpesunesteeseen tai sen tilalle saattavat olla järjestelmälle enemmän haitaksi kuin hyödyksi.
Tuulilasiin kylmää ilmaa?
Toista konstia ei myöskään ole mitenkään tieteellisesti todistettu: laitetaan lämmityslaite puhaltamaan tuulilasiin kylmää ilmaa. Vinkin mukaan alijäähtynyt vesi ei siten takertuisi lasiin, kun lasi ei ole lämmin.
– Nämä on näitä käyttäjäkohtaisia kokemuksia ja jokaisella oman auton kanssa voi olla ne omat konstit, mitkä toimivat parhaiten, toteaa Karvonen.
Jos on uusi auto kyseessä, niin Karvonen ottaisi auton käyttöohjekirjan esiin ja katsoisi mitä siellä neuvotaan.
– Joissakin uusissa autoissa neuvotaan ottamaan ilmastointi pois päältä ja puhallukset lattiapinnalta pois ja kohti tuulilasia, toisissa ilmastointi pitää olla päällä.
Mikä oikein toimii?
Yleisin keino on, että puhaltaa auton lämmityslaitteella lämmintä ilmaa tuulilasiin.
– Sitten tien sivuun, levikkeelle tai pysäkille, niin tuulilasi sulaa nopeammin ja on helpompi skrabata, kun se on lämmin, ohjeistaa Eini Karvonen.
Hän neuvoo myös käyttämään tuulilasin omaa sähköistä lämmitystä, mikäli sellainen ominaisuus autosta löytyy.
Alijäähtyneen veden takertuminen tuulilasiin siis hoituu parhaiten käyttäen auton omia ominaisuuksia ja järjestelmiä. Poppakonstit voi säästää juhannukseen.