Liikkuva koulu -ohjelmalla on saatu koululaisiin hieman lisää liikettä. Kahdessa vuodessa sekä yläkoululaisten että alakoulun tyttöjen liikunta on lisääntynyt.
– Muutokset ovat suhteellisen pieniä, mutta ollaan menossa oikeaan suuntaan, tutkimusjohtaja Tuija Tammelin LIKES-tutkimuskeskuksesta sanoo.
Liikkuva koulu -ohjelman koululaisilta kysyttiin, kuinka monena päivänä viikossa he liikkuvat vähintään tunnin. Liikunnan lisäys näkyi kahdessa vuodessa selkeimmin yläkoulun tytöillä. Vuonna 2015 he liikkuivat suosituksen mukaisesti keskimäärin neljänä päivänä viikossa.
Alakoulun poikien liikunta on kahdessa vuodessa hiukan vähentynyt, mutta he ovat jo aiemmin liikkuneet runsaasti. Liikkuva koulu -ohjelmassa on mukana runsaat 1200 koulua. Liikettä yritetään lisätä koko koulupäivään, ei pelkästään liikuntatunneille.
Kaikkein eniten liikettä on saatu lisää niihin yläkoululaisiin, jotka ovat aiemmin liikkuneet todella vähän. Heidän osuutensa on kahdessa vuodessa pienentynyt. Yläkoulun tytöillä myönteinen muutos näkyy vielä poikia selvemmin.
Yläkouluissa nuoria on saadaan myös entistä paremmin ulkoilemaan välitunneilla.
– Välitunnit sisällä viettävien yläkoululaisten osuus puolittui. Ulos lähtiessä tulee väkisinkin jonkin verran liikuntaa, ja lisäksi saadaan raikasta ilmaa, Tuija Tammelin sanoo.
Työtä riittää vielä vuosiksi
Suosituksen mukaiseen, vähintään tunnin liikuntaan päivässä, on kuitenkin vielä matkaa. Alakouluissa tämän verran päivässä liikkuu puolet lapsista, yläkouluissa viidesosa. Tuija Tammelinin mukaan liikunnan lisääminen on suuri muutos, joka vaatii aikaa.
– Koulut ovat valmiita ottamaan ensimmäisiä askelia kohti liikkuvampaa koulupäivää, mutta matkaa on jäljellä. On edelleen tekemistä moneksi vuodeksi, että kouluissa saataisiin pienin askelin pysyviä muutoksia toimintakulttuuriiin.
Liikkuva koulu -ohjelma kuuluu tällä hetkellä hallituksen kärkihankkeisiin. Siihen on varattu 21 miljoonaa euroa vuosiksi 2016-2018. Nämä rahat menevät suoraan kunnille. Opetus- ja kulttuuriministeriö on rahoittanut toimintaa noin 13 miljoonalla eurolla vuodesta 2010 alkaen.
LIKES-tutkimuskeskuksen Tuija Tammelin heittää haasteen koulujen lisäksi vanhemmille.
– Vanhemmat voisivat miettiä, miten saadaan perheelle lisää liikkumista viisitoista minuuttia päivässä. Jos käytäisiinkin vaikkapa lähikaupassa tai kirjastossa kävellen, pyörällä tai vaikka potkukelkalla.