Hyppää sisältöön

Sähkötupakka räjähti – silmänpohja murtui, näkö vaarassa

Helsingin seudun yliopistollisessa sairaalassa Hyksissä hoidetaan potilasta, joka sai vakavia silmävammoja kädessä räjähtäneestä sähkötupakasta. Tapaus on ensimmäinen Hyksissä ja ilmeisesti myös koko Suomessa. Yhdysvalloissa sähkötupakat ovat räjähtäneet useammin, varsinkin latausvaiheessa.

Kuva: Yle

Nuori mies poltteli sähkötupakkaa parvekkeella viime maanantaina, kun sähkötupakka räjähti hänen kädessään lähellä kasvoja. Mies kiidätettiin ambulanssilla Hyksin silmätautien klinikalle.

– Räjähdys aiheutti verenvuotoa silmän sisälle, syvän haavan luomen seutuun ja luomiturvotusta. Lisäksi silmän luinen pohja murtui, kertoo lääketieteen tohtori, silmätauteihin erikoistuva lääkäri Joni Turunen silmätautien klinikalta.

Myös silmän värikalvo repeytyi osittain. Kulmakarvan lähellä sijainneesta haavasta poistettiin metallin kappaleita. Lisäksi mies sai lieviä palovammoja käteensä.

Vielä ei tiedetä, säilyykö miehen näkö. Hän on kuitenkin päässyt jo kotihoitoonn.

– Hänelle täytyy tehdä operaatioita vielä jatkossa.

Sähkötupakan aiheuttamaa vammaa hoidetaan nyt ensimmäistä kertaa Hyksissä ja ilmeisesti myös koko Suomessa, mutta Yhdysvalloissa on raportoitu 25 räjähdystä. Niistä yhdeksässä syntyi vammoja ihmisille.

Saattaa räjähtää kuin raketti

Suurin osa räjähdyksistä tapahtui latausvaiheessa. Sähkötupakoissa käytetään litiumakkuja.

– Nyt räjähtänyt sähkötupakka oli sikarinmallinen pötkylä. Tällaisissa pitkulaisissa tuubeissa räjähdys suuntautuu ulos vähän niin kuin raketti, lääkäri Turunen sanoo.

Turunen uskoo, että sähkötupakoiden yleistyessä vammoja tulee enemmän.

Pitääkö sähkötupakkaa sitten ryhtyä pöllyttelemään suojalasit päässä?

– En pysty nyt vastaamaan tuohon. Silmien suojaaminen ei yksin auta, koska näissä onnettomuuksissa syntyy myös hammas- ja käsivammoja.

Suosittelemme sinulle