Hyppää sisältöön

Patrian ajoneuvokauppoja hiotaan taas hyvien vuosien tapaan

Puolustusvälinekonserni Patria odottaa hyvää ja vahvaa vuotta ajoneuvokaupoilleen. Yhtiö on juuri saanut merkittävän toimituksen AMV-vaunuilleen Arabiemiraatteihin. Lisäksi Patria uskoo muidenkin kauppojen toteutumiseen lähikuukausina.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Viime vuodet mainekolhuista ja vienitikauppojen jumiutumisesta kärsinyt Patrian ajoneuvoteollisuus alkaa taas uskoa mahdollisuuksiinsa maailmalla. Patria varmisti juuri AMV-ajoneuvokaupat Arabiemiirikuntiin: vaunut tehdään Puolassa, mutta toimitukset kirjautuvat aina Patrialle.

Ajoneuvot ovat vuodesta 2003 tuotannossa olleita AMV-vaunuja, joita on toimitettu maailmalle jo 1 400 kappaletta. Liiketoimintajohtaja Mika Karin mukaan juuri julkistettu Arabiemiirikuntien kauppa on hyvä lähtölaukaus vuodelle 2016. 

– Meillä on nyt jo hyvä työllisyys uuden kaupan myötä. Teemme myös kotimaahan vanhan XA-sarjan ajoneuvoja. Lisäksi meillä on vetämässä useita kauppoja, joista uskotaan, että saadaan lisää työtä myös Hämeenlinnaan ja todennäköisesti myös tuotantoon, kertoo Mika Kari.

Hämeenlinnassa Patrian ajoneuvotuotannon kehitystä

Vaikka suojattujen ja panssaroitujen AMV-vaunujen tuotanto- ja asennustyöt tehdään yleensä ostajamaassa ja usein tärkeimmässä kumppanimaassa Puolassa, on vaunujen suunnittelu, projektityö ja komponenttien hankinta hämeenlinnalaisittain tärkeää ja arvokasta työtä.

Patria myi vuonna 2006 kaikkiaan 135 AMV-miehistövaunua Sloveniaan. Myöhemmin suuri osa hankinnoista peruttiin. Kuva: Jukkapekka Tiainen

– Meillä on laaja komponenttien toimittajakenttä, mutta hankimme vaunujen osien merkittävästi myös Hämeenlinnan seudun yrityksiiltä. Olemme jo nyt työllistäneet myös tähän kaupaksi käyneeseen sarjaan jo monia alihankkijoita, kertoo liiketoimintajohtaja Mika Kari. 

Nykyään Patrian Hämeenlinnan tehtaat toimivatkin suunnittelu- ja tuotekehitysalustoina ostajien erilaisille tarpeille. Lisäksi Hämeenlinnassa koulutetaan ulkomaisten asiakkaiden asennushenkilöstöä. Puolustusvälinekonsernin ajoneuvoteollisuus Hämeenlinnassa onkin muuttunut valmistuksesta suunnittelu- ja testausyksiköksi.

Australiassakin harkitaan Patrian AMV-vaunuja

Patria on muuttanut ja uudistanut toimintastrategiaansa hyvin voimakkaasti parin viime vuoden aikana. Uusia vaunuja tehdään enää hyvin vähän itse Hämeenlinnassa. Yhtiö vähensikin vuonna 2015 tuotannossa olevaa henkilöstöään yli sadalla. Vuonna 2016 Hämeenlinnan tehtaat tuntuvat kuitenkin uusiutuneen vaikeuksien jälkeen. Edellinen merkittävä uusi kauppa tehtiin Etelä-Afrikkaan vuonna 2013.

Patria hioo nyt kauppoja toiselle puolelle maapalloa. Yhtiö tarjoaa ajoneuvojaan Australiaan yhteistarjouksena toisen vaunuvalmistajan kanssa. Tarjouksen menestyminen ratkeaa lähikuukausina.

Suosittelemme sinulle