Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Reilut 95 miljoonaa vaihtoehtoa – veikkaajilla on sama perusluonne

Kainuulaiset pelasivat toissa vuonna Veikkauksen rahapelejä noin 33 miljoonalla eurolla. Onnetar suosi samana vuonna kainuulaisia yhdellä Loton päävoitolla ja muutamalla isommalla voitolla Kenosta.

Lotto- ja jokerikuponkeja.
Kuva: Veikkaus Oy
Heikki Rönty
Avaa Yle-sovelluksessa

Lotto, Keno ja Eurojackpot kuuluvat onnenpeleihin puhtaimmillaan. Jokaisella pelillä on oma todennäköisyytensä voittaa yhdellä pelatulla rivillä päävoitto. Periaate on, että mitä suuremmat voitot, sitä epätodennäköisempää voittaminen yhdellä rivillä on. Eri peleissä voittamisen todennäköisyydet löytyvät Veikkauksen sivulta.

Lotossa voiton todennäköisyys on yhden suhde 15,3 miljoonaan. Toisin sanoen: jos pelaa Lottoa yhdellä rivillä, mahdollisuus siihen, ettei voita päävoittoa on 99,9999935 prosenttia. Eurojackpotissa voittosuhde on vieläkin tujumpi, yhden suhde reiluun 95 miljoonaan.

Ei tuollaisella häviämisen todennäköisyydellä kukaan koskaan ottaisi mitään riskiä. Paitsi että veikkauspeleissä ottaa, koska lähes aina joku voittaa – usein se tutun tutun tuttu.

Monesti nuoremmat tykkäävät pelata taitopelejä ja vanhemmat ehkä enemmän onnenpelejä.

Seija Karjalainen

Sotkamolainen Matti Määttä tunnustaa heti alkuun, ettei hän ole juuri peleissä voittanut. Hän pelaa varsin usein.

– Vakioveikkausta, Lottoa, Monivetoa välillä ja Kenoa joskus.

Veikkaamisessa luodaan toivoa ja odottamista, mutta voitto mielessä. Mutta Määtän mukaan hänen pelaamisensa syy on muualla. Hän pelaa liikkeessä, jossa on ollut Veikkauksen myyntipiste 67 vuotta.

– Täällä on mukava käydä veikkaamassa, vaikka ei voitakaan, kun tyttöjen luona saa käydä. Vien tytöt heti syömään tuonne ravintolaan jos voitan, hekottelee Määttä.

67 vuoden kokemuksella

Kauppias Seija Karjalainen naureskelee Määtän jutuille. Hän on nähnyt lähes 30 vuoden kauppiasuransa aikana monenmoista veikkaajaa, mutta perusluonne ei ole onnen toivojilta muuttunut.

– Varmasti joka ikinen kansalainen on joskus miettinyt, että voi jos minä Lotosta voittaisin ison summan, mitähän minä sillä tekisin. Monesti nuoremmat tykkäävät pelata taitopelejä ja vanhemmat ehkä enemmän onnenpelejä.

Karjalaisen kaupassa Veikkauksen pelejä on pelattu vuosikymmeniä.

Mies peklaa lottoa Veikkauksen pisteessä.
Kauppias Seija Karjalaisen kaupassa on myyty Veikkauksen pelejä jo 67 vuotta. Kuva: Heikki Rönty / Yle

– Sotkamon Keskusliike on jo yli 100-vuotias ja Veikkauksen pelejä on täällä pelattu ensimmäisen kerran maaliskuusta 1949. Suurin muutos on omana aikanani se, että kun ennen kiikutettiin lottokupongin tilitysosia linja-autoon, ei nyt sellaisia huolia ole.

Myyjätytöt innostuvat muistelemaan suuria voittoja, mitä liikkeestä on myyty. Lotossa on ollut yksi kuusi ja lisänumero ja Jokerista yksi päävoitto. Lisäksi Vakioveikkauksesta on tullut yksi suuri voitto, muistelee Karjalainen.

– Se oli vielä sellainen kierros, jossa oli vain yksi oikein veikannut.

Veikkauksen pelejä pelattiin vuonna 2014 noin kahdella miljardilla eurolla. Tästä summasta palautettiin voittoina noin puolet pelaajille.

Kainuussa pelataan keskimääräistä enemmän

Kainuulaiset pelasivat toissavuonna Veikkauksen rahapelejä noin 33 miljoonalla eurolla. Onnetar suosi samana vuonna kainuulaisia yhdellä Loton päävoitolla ja muutamalla isommalla voitolla Kenosta.

Vien tytöt heti syömään tuonne ravintolaan jos voitan.

Matti Määttä

Kainuussa Veikkauksen peleihin käytettiin asukasta kohden 419 euroa vuonna 2014. Samaan aikaan keskimäärin maassa pelattiin 364 eurolla asukasta kohden. Eniten onnettareen uskotaan Paltamossa ja vähiten Sotkamossa, kerrotaan Veikkaukselta.

Periaatteessa rahaa olisi pitänyt palata Kainuuseen yli 15 miljoonaa euroa voittoina ja 7 miljoonaa euroa voittovarojen palautuksen kautta. Vuonna 2014 Kainuuseen tuli yksi loton päävoitto sekä neljä muuta yli 100 000 euron voittoa.

Voittovarojen palautus ei kuitenkaan noudattele maatieteellisiä rajoja. Käytännössä ne jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriön kautta liikuntaan, tieteelle, taiteelle ja nuorisotyöhön. Varoja haetaan eri hankkeille ja osa jakautuu myös aluehallintoviranomaisten kautta.

Suosittelemme