Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maakunnan viime vuoden parhaat urheilijat palkittiin gaalassa – vuoden urheilija on Merja Rantanen

Vuoden 2015 parhaat urheilijat ja liikuttajat ovat saaneet palkintonsa perinteisessa Keski-Suomen Urheilugaalassa. Gaala järjestettiin nyt jo 20. kerran.

Keski-Suomen Urheiligaala.
Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden urheilija -kategoria

Merja Rantanen. Kuva: YLE Keski-Suomi / Arvo Vuorela

Vuoden urheilija: Merja Rantanen

Raadin perustelut: Varmalla ja tasaisella suorituksella Skotlannissa MM-hopeaa keskimatkan kisassa voittanut Rantanen on keskisuomalaisen suunnistuksen kuningatar ja ansaitsee vuoden urheilija 2015 -palkinnon.

Vuoden Vammaisurheilija: Juho ja Oskari Lappalainen

Perustelut: Special Olympics Kesämaailmankisoissa Los Angelesissa Juho sekä vammattomana partneripelaajana velipoika Oskari pelasivat miesten Unified jalkapallojoukkueessa menestyksekkäästi. Unified-toiminta mahdollistaa kehitysvammaisille lajissa kehittymisen ja avaa uusia ulottuvuuksia kohti avointa liikuntaa.

Elämänura-palkinto: Pauli Sulkula

Perustelut: Pauli Sulkula on syntynyt Multialla 25.11.1927. Hän aloitti hiihto- ja juoksukilpailut 10 vuoden ikäisenä Multian Jyskeessä. Hiihtoharrastus jatkui useiden vuosikymmenten ajan. Kilpahiihdossa Sulkula sijoittui 1955 kovatasoisessa Keski-Suomen piirinmestaruushiihdoissa 30 matkalla toiseksi Veikko Hakulisen jälkeen.

Seuratoiminnan Sulkula aloitti Nikkarilan Metsäpoikien hiihtojaoston puheenjohtajana 1957. Tämän jälkeen hän toimi hiihtojaostojen puheenjohtajana 24 vuoden ajan. Seuroina olivat Multian Jyske, Koskenpään Kiri, Hankasalmen Hanka, Konneveden Urheilijat ja Jyväskylän Hiihtoseura. Konneveden Urheilijat oli Sulkulan johtamana ainoa Valioluokan hiihtoseura Keski-Suomessa 1975.

SVUL:n Keski-Suomen piirin johtokunnassa Sulkula toimi vuodet 1973-84.

Sulkula aloitti luottamustoimet Keski-Suomen piirin hiihtotoiminnassa 1967. Aluksi hiihtojaoston sihteerinä 5 vuotta, sitten puheenjohtajana 11 vuotta ja vielä johtokunnan jäsenenä 11 vuotta.

Vuonna 1995 Sulkula kutsuttiin Keski-Suomen piirin hiihtojaoston kunniapuheenjohtajaksi. Vielä näihin päiviin asti Sulkula on osallistunut ahkerasti Keski-Suomen Hiihto ry:n kokouksiin. Hän on siellä antanut arvokasta, pitkäaikaiseen kokemukseen perustuvaa tietoa nykyisille toimijoille.

Hiihtoliiton liittovaltuustossa Sulkula oli jäsenenä 1973-75, Hiihtoliiton johtokunnassa 1976-87, sen kilpailuvaliokunnassa 1980-88 ja SHL:n edustajana SVUL:n liittovaltuustossa 1980-88 sekä Finlandia-hiihdon päätoimikunnassa 1977-84.

Pauli Sulkula on ansainnut Elämänurapalkinnon tekemästään pitkäaikaisesta työstä keskisuomalaisen liikunnan ja urheilun hyväksi. Tätä arvokasta työtä on kestänyt lähes 80 vuoden ajan Se työ on tuottanut menestystä ja on hyvänä esimerkkinä meille nuoremmille.

Vuoden valmentaja: Jarkko Finni, JKU

Perustelut: JKU:n valmennuspäällikkönä sekä Emma Koistisen henkilökohtaisena valmentajana saanut erinomaista jälkeä aikaan koko JKU:n valmennuksessa, joka on osaltaan nostanut seuran vuoden parhaaksi yleisurheiluseuraksi. Seura voitti toistamiseen Kalevan Maljan, seuraluokittelun, Kultaisen Juoksijan sekä Vattenfall Seuracupin finaalin.

**Vuoden nuori urheilija: Emma Koistinen, JKU **

Perustelut: JKU:n aitajuoksija sijoittui 19-vuotiaiden nuorten EM-kisoissa Eskilstunassa 100m:n aidoissa upeasti 5:nneksi ja voitti saman ikäisten nuorten Pohjoismaiden mestaruuden Espoossa. Koistinen oli myös Porin Kalevan Kisoissa samalla matkalla 5:s ennätyksellään 13,59.

Vuoden joukkue: Äänekosken Huima ry, koripallon naisten joukkue

Perustelut: SM-hopea tiukan finaalitaiston jälkeen.

Vuoden seuratoimihenkilö: Hannu Kalliojärvi, Kyyjärven Kyky ry

Perustelut: Hannu Kalliojärvi on Kyyjärveläisen lentopallon ehdoton taustavoima. Hän on huolehtinut olosuhteista, pelaajarekrytoinnista, valmennuksesta ja myös kaikesta muusta mikä on saanut Kyyjärven Kyvyn lentopallon iskukuntoon.

Vuoden nuorisourheiluseura: JPS Juniorit ry

Perustelut: JPS Juniorit on tehnyt jo vuosia ansiokasta juniorityötä niin kasvatuksellisesti kuin myös menestyksellisesti. Joukkueita on useassa eri ikäryhmässä alkaen jääpallokoulun 5-7-vuotiaista 21-vuotiaisiin saakka. Useasta joukkueesta on valittu pelaajia eri ikäryhmien maajoukkueisiin.

Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Juhani Kiminkinen, Pylkönmäen Yrittävä ry

Perustelut: Toimii nuorten yleisurheiluvalmentajana ja vetäjänä Pylkönmäen Yrittävässä. Juhani on saanut pienen seuran toiminnan nousukiitoon ja nostanut monta lahjakasta urheilijaa Keski-Suomen ja jopa koko Suomen nuorten urheilijoiden kärkijoukkoon.

Jokeri-palkinto: Jyväs-Lentis

Perustelut: Loistavasti järjestetyt beach-volleyn SM-kisat keräsivät Jyväskylän sataman täyteen yleisöä. Tapahtuma kiinnosti laajasti myös muitakin kuin lentopalloväkeä. Suuri talkoomäärä hiekan siirtoineen on Jokeri-palkinnon arvoinen teko.

Vuoden lasten liikuttaja: Nuorisokeskus Piispala

Perustelu: Nuorisokeskus Piispalasta on kehittynyt vuosien saatossa meidän keskisuomalaisten oma urheiluopisto. Vuoden aikana tuhannet lapset saavat pysyvän liikunnan kipinän liikkuessaan Piispalan erinomaisissa olosuhteissa leirikouluissa, urheiluseurojen ja nuorisojärjestöjen leireillä sekä Piispalan itse järjestämissä leiritapahtumissa.

Lajiliittojen Vuoden Urheiluteko -valinnat

Hiihto: Legendaaristen Harsunkankaan hiihtojen paluu kilpailukalenteriin

Perustelut: Pienen, 1400 asukkaan Kyyjärven iso ponnistus järjestää merkittävät kansalliset hiihtokilpailut, josta suora TV-lähetys netin välityksellä. Kisat olivat muutenkin puitteiltaan hienosti järjestetyt.

Urheilugaalan palkintoja.
Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Jalkapallo: Kampuksen Dynamon ja Liikunnan Riemun paikallisottelut miesten Futsal-liigassa

Perustelut: Tapahtumat rikkovat liigan yleisöennätyksiä, edustavat positiivista fanikulttuuria ja ovat loistavaa lajinedistämistä. 

Lentopallo: Tuulevi Piesanen / työ tyttöjuniorilentopalloilun edistämiseksi

Perustelut: Tuulevi Piesanen palkitaan sitoutuneesta ja määrätietoisesta työstä tyttöjuniorilentopalloilun edistämiseksi. JyväsLentiksen perustamisvuodesta 2006 asti seuran toiminnassa mukana ollut Piesanen johti kaudella 2014-2015 valmentamaansa A-tyttöjoukkueen SM-pronssille. Pääosin junioripelaajista koostunut joukkue nousi samana keväänä myös naisten 1-sarjaan. Seuravalmennuksen lisäksi Piesanen on ollut mukana junioreiden alue- ja maajoukkuevalmennuksessa sekä naisvalmennuksen tehoryhmässä. Piesanen palkittiin saavutuksistaan valmentajana toukokuussa 2015 Lentopalloliiton kauden juniorivalmentajana.

Pesäpallo: Jyväskylän Kirin miesten Superpesisjoukkue

Perustelut: Joukkueen urheilullinen menestys oli hyvä, joukkue pelasi koko kesän iloisella peli-ilmeellä ja oli aktiivinen ottelutapahtuman markkinoinnissa. Kuten Keskisuomalaisen vuoden urheilutekoäänestyksessä joku perusteli "Parjattu ja hyljeksitty ryysyläinen herätti lahonneen Hippoksen eloon tavalla, jota kukaan ei osannut odottaa."

Ratsastus: Jouni Kinkkula ja Katri Laukia / Elämänurapalkinto ratsastuksessa

Perustelut: Keskisuomalaisen kilparatsastuksen edistäminen. Seura, kilpailu- ja valmennustoiminnan mahdollistaja jo 15 vuoden ajan. FWB (Suomalainen lämminverinen ratsuhevonen) kasvatustoimintaa 18 v ajan.

Salibandy: O2-Jyväskylä

Perustelut: Esimerkillisen aktiivinen verkostotoiminta Kaikki Peliin -ohjelmassa

Salibandyliiton huomionosoitukset seuratoiminnasta: Reijo Lampinen, Keski-Suomen alueen pitkäaikainen ja arvostettu erotuomaritoimija ja erotuomari, myös huipputasolla naisten Salibandyliigassa. Kari Gylden, Leivonmäen Pyry, Suosählyn SM-turnauksen organisaattori vuodesta toiseen.

Suunnistus: Merja Rantasen MM-hopea suunnistuksessa

Perustelut: Merja Rantanen, JRV, voitti kesällä hopeaa suunnistuksen MM-kilpailuissa Skotlannissa.

Uinti: Mimosa Jallown menestys

Perustelut: Mimosa Jallowin läpimurto kansainvälisille altaille. Hän saavutti usean uinnin Suomen Ennätyksen sekä lyhyellä että pitkällä altaalla. Tulokset hän ui kansainvälisissä ja kansallisissa kilpailuissa.

Voimistelu: Kirsti Partanen

Perustelut: Kirsti Partanen on toiminut mm. Jyväskylän Nv:, Suomen Voimisteluliiton Sydän-Suomen ja Suomen Voimisteluliiton puheenjohtajina. Viimeksi hän toimi Suomessa järjestetyt World Gymnaestrada –voimistelun kansainvälisen suurtapahtuman järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Kirsti Partasella on mittava järjestökokemus mutta ennen kaikkea hän on hyvä ihmisjohtaja, kuuntelee, kannustaa ja innostaa, näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä ja saa muut mukaansa. Yhtenä Kirstin vahvuutena on ehdottomasti kentän tuntemus, tässä erinomaisena pohjana on ollut se että Kirsti on johtanut Voimisteluliitossa sekä seuraa aluetta että liittoa ja lisäksi myös merkittäviä kansainvälisiä tehtäviä. Kirsti Partanen joukkoineen toi ja järjesti historiallisen, yli 20 000 osallistujan ja 50 eri maan kattavan tapahtuman 15th World Gymnaestradan Suomessa kesällä 2015.

Yleisurheilu: Jyväskylän Kenttäurheilijat / tuplatripla

Perustelut: Tuplatripla: Kultainen juoksija voitto, Valtakunnallisen seuraluokittelun voitto, Kalevan Maljan voitto toisen kerran peräkkäin.

TUL: Äänekosken Huima ry:n naisten koripallon SM-hopeamitalijoukkue

Perustelut: Koripallon naisten SM-hopea.

Kuntien liikuntateot

Hankasalmi: Lomakeskus Revontulen keilahalli

Perustelut: Revontulen Keilahalli on merkittävä yksittäinen viimeaikainen panostus hankasalmelaiseen liikuntaan. Keilaus on hauska kokoperheen urheilu ja ajanvietepeli jonka harrastamiseen Hankasalmella on tämän panostuksen johdosta nyt erinomaiset mahdollisuudet. Keilahalli tuo ilahduttavan lisän liikuntamahdollisuuksiin Hankasalmella.

Jyväskylä: Kuohun Vedon aktiivinen toiminta

Perustelut: Toiminta on saanut uutta tuulta aktiivisten toimijoiden kuten puheenjohtaja Janne Ahosen kautta ja seura on viime vuosina saanut liikkeelle kaiken ikäiset ja kuntoiset eri harrasteryhmiin. Perinteiset pesäpallo ja kaukalopallo ovat hiipuneet, mutta tilalle on tullut mm. beach volleyta, juoksukurssia ja kahvakuulailua. Huomionarvoista on myöskin tapa, jolla esimerkiksi junnujen jalkapallon ja sählyn  vetämiseen on saatu innostettua vanhempia mukaan.

Jämsä: Jääurheiluaktiivi Raimo Kokkonen

Perustelut: Raimo Kokkonen on toiminut jääkiekkovalmentajana sekä Längelmäki Hallin toiminnasta vastaavana vuosien ajan vapaaehtoisesti ja palkatta suurella sydämellä ja poikamaisella innostuneisuudella jääurheilun hyväksi.

Kannonkoski: Aktiiviliikkuja Eija Salmistola

Perustelut: Eija on ajankohtainen palkittava, sillä hän on kuntoliikunnan avulla voittanut erityisen haasteellisen elämänvaiheen elämässään; hänen luvallaan kerromme, että syöpä selätetty. Vuoden liikuntateko tulee Eijalle sinnikkyydestä sekä esimerkkinä hyvän pohjakunnon ja liikunnan merkityksestä toipumisen edistäjänä myös raskaiden hoitojen aikana. Jo kuukausi viimeisen hoitokerran jälkeen puolimaraton taittui puolison kanssa hyvällä fiiliksellä!

Karstula: Karstulan Kisa-Veikot ry

Perustelut: Vuonna 2011 pitkään uinunut seura herätettiin henkiin. Tänä päivänä seurassa toimii kolme kilpailevaa joukkuevoimisteluryhmää vuosina 02-03, 04-05 ja 06-08 syntyneille. Alle kouluikäisille tytöille on myös voimisteluliikuntaa sekä liikuntaleikkikouluryhmät 3-5 -vuotiaille. Vanhempien toiminta joukkuevoimistelun hyväksi on aktiivista.

Keuruu: Keuruun Kisailijat / iltarastitoiminta

Perustelut: Keuruun kisailijoiden suunnistusjaoston iltarastitoiminta on liikuttanut jo vuosia laadukkaasti viikottain luonnossa kaikenikäisiä suunnistajia toukokuusta syyskuun loppuun. Toiminta on helposti saavutettavaa ja vaativuustasoja on useita. Suunnistuksessa kartantekijä ja ratamestari rakentavat liikuntapaikan. Seura hyödyntää tätä työtä esimerkillisesti myös suunnistusopetuksessa yhteistyössä koulujen kanssa. Tunnustus annetaan tärkeän kansalaistaidon, suunnistuksen eteen tehdystä pitkäjänteisestä työstä laajalla rintamalla.

Kinnula: Kinnulan frisbeegolfradan uusiminen

Perustelut: Palkittavat henkilöt ovat omatoimisesti kunnostaneet Kinnulan frisbeegolf-radan 18-väyläiseksi. Rata ja ratakartat ovat loistavat ja kunnostuksen jälkeen ovat kiekot liidelleet erittäin aktiivisesti ulkoilualueen maastossa.

Kivijärvi: Kivijärven Kivekkäät

Perustelut: Ansiokas ja monipuolinen, vuonna 2015 sata vuotta täyttäneen urheiluseura Kivijärven Kivekkäiden toiminta eri-ikäisten kilpailu- ja harrasteurheilun sekä kuntoliikunnan hyväksi Kivijärvellä. Kivekkäille leimallista on nuorten urheiluttamisen lisäksi aikuisten ja veteraanien kilpailutoiminta sekä tunnetuissa että hieman erikoisemmissakin lajeissa.

Kyyjärvi: Liikuntateko: Erkki Vehkalammin ja Raimo Paanasen talkootyö paikallisten liikunta- ja urheilutapahtumien järjestelyissä

Perustelut: Erkki Vehkalampi ja Raimo Paananen ovat ahkerasti osallistuneet talkoilla vuonna 2015 Kyyjärvellä järjestettävien liikunta- ja urheilutapahtumien järjestelyihin ja edellytysten luomiseen tilaisuuksille. He ovat osallistuneet talkoisiin jo useammalla vuosikymmenellä.

**Laukaa: BMX-radan suunnittelu / Niko Åhlgrén **

Perustelut: Laukaan BMX-rata on Keski-Suomen ensimmäinen ja ainoa BMX-racing rata. Radan on rakentanut Laukaan kunta ja suunnitellut Niko Åhlgrén CC Picaro ry:sta. Pyöräilyseura CC Picaro vastaa toiminnasta radalla.

Luhanka: Team Judinsalo

Perustelut: Team Judinsalo - joukkue kunnostautui erinomaiseen suoritukseen Sulkavan kirkkoveneiden soudussa.

Multia: Sinerväsalin aamuvirkut kuntoilijat

Perustelut:  Varttuneitten multialaisten oma kuntoiluryhmä liikuttaa Multialaisia.

Muurame: Muuramen Golfseura ry

Perustelut: Muuramen Golfseura on tehnyt yli 20 vuotta pitkäjänteistä työtä muuramelaisten hyvinvoinnin kehittämiseksi niin aikuisten kun lasten ja nuorten parissa. Seuran rakentamat laadukkaat liikuntaolosuhteet palveluineen täydentävät oivasti Muuramen kunnan liikuntapalveluja. Lisäksi seura on useana vuonna osoittanut suurta yhteiskuntavastuuta lahjoittamalla Hyväntekeväisyysgolfin tuottoa kunnalle. Lahjoitusvaroilla muuramelaisille lapsille ja nuorille on hankittu merkittävällä summalla vapaa-ajan harraste- ja liikuntavälineitä. Lisäksi Muuramen Golfseura on ollut aktiivinen toimija Liikkuva Muurame -toiminnan kouluyhteistyössä.

**Petäjävesi: Pertti Lapinmäki **

Perustelut: Liikunnasta on Pertille muodostunut päivittäinen elämäntapa. Parhaimmillaan pari-kolme kävelylenkkiä päivittäin  ja muutama kuntosaliharjoitus viikossa pitävät miehen kunnossa.

**Pihtipudas: LC Pihtipudas/Salibandykaukalon hankinta **

Perustelut: Kauan kaivattu salibandykaukalo saatiin Pihtiputaalle syksyllä 2015 LC Pihtiputaan organisoinnin ansiosta.

Saarijärvi: Jääurheiluseura Islandlake Warriorsin aktiivinen toiminta nuorisourheilun edistämiseksi

Perustelut: Jääurheiluseuran toiminta on lähtenyt nollatilanteesta 2014. Seurassa tällä hetkellä jäseniä 200 ja aktiivikilpailijoita 120 henkeä. Merkittävä toimija Saarijärven seudun nuorison liikuttaja jääurheilun parissa. Markus Leppämäen johdolla aktiiviporukka on tehnyt töitä selkä vääränä harrasteen edistämiseksi.

Toivakka: Frisbeegolfradan rakentaminen Toivakkaan

Perustelut: Rata liikuttaa monen ikäisiä ja -kuntoisia ja on helppo koko perheen yhteinen harrastuspaikka.

Uurainen: Uuraisten eläkkeensaajat ja Eläkeliiton Uuraisten yhdistys

Perustelut: Molemmat aktiiviset eläkeläisjärjestöt ovat saaneet Uuraisilla innokkaan ja runsaan joukon ikäihmisiä mukaan liikunnallisiin kerhoihin ja toimintoihin. Uusia ryhmiä ja liikuntalajeja on sisällytetty järjestöjen toimintaan. Vireyttä, intoa, sekä tätä yhdessä tekemisen riemua ja meininkiä on ilo seurata.

Viitasaari: Niinilahden kylän aktiivinen liikuntatoiminta

Perustelut: Niinilahden kylällä tarjotaan aktiivista ja osallistavaa liikunnan harrastusta kaikenikäisille. Toimintaan kuuluvat mm. lasten liikuntaleiri, patikkaretki, naamiaisjuoksut, Kyläcup-hiihdot ja latureittien ylläpito. Mukaan ovat tervetulleita yhtä lailla kyläläiset kuin muualtakin tulevat kuten kesäasukkaat.

**Äänekoski: Häränvirran Talviuimarit **

Perustelut: Häränvirran Talviuimarit ovat usean vuoden kehittäneet talviuintia Äänekoskella. Seura tekee hyvää yhteistyötä Äänekosken kaupungin kanssa talviuntipaikan kunnossapidossa ja siivouksessa. Viime vuonna Häränvirran talviuintipaikalla kirjattiin yli 15 000 käyttökertaa.

Keski-Suomen Urheiluakatemian vuoden 2015 opiskelijaurheilija -stipendit

Oona Kettunen, Elmo Lakka, Petteri Monni, Kaapo Savinainen ja Annika Urvikko.

Palkitsemistyöryhmä 2015:

  • Puheenjohtaja: Alpo Peltola
  • Ilkka Kulmala, Keskisuomalainen
  • Jussi Lindroos, Yle Jyväskylä
  • Ari Nummela, KIHU
  • Heikki Mäkinen, seuratoiminta
  • Olli Ristaniemi, Keski-Suomen liitto
  • Anna-Leena Sahindal, Keski-Suomen Liikunta
  • Sihteeri ja esittelijä: Petri Lehtoranta, Keski-Suomen Liikunta

Suosittelemme sinulle