Kuopiolaisessa pelialan yrityksessä Caffeine Overdosessa ei paljon tarvitse miettiä, mistä uusia pelitilauksia saadaan. Tilauksia tulee tällä hetkellä niin paljon, että tekijät eivät juuri vapaata ehdi pitää. Terveyspelit ovat ottaneet yhä suurempaa jalansijaa pelimarkkinoilla.
Kuopiolaisyritys valmistaa tällä hetkellä pelejä esimerkiksi kuntoutuspotilaille sekä opetuskäyttöön. Pelejä menee useille kouluille kuten Savonia ammattikorkeakouluun, Savon koulutuskuntayhtymälle ja Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen.
Liikunnallisten ja kuntouttavien pelien lisäksi nyt kehitteillä on useita opetuspelejä nuorille.
Parhaillaan tehdään peliä, jossa ideana on nähdä, mitä esimerkiksi rasva tekee kropalle.
JP Hakoluoto
– Parhaillaan tehdään peliä, jossa ideana on nähdä, mitä esimerkiksi rasva tekee kropalle. Jos pelin Frankenstein-hahmon kasaa rasvaisista osista tai heikoista luista, se ei jaksa pelastaa tyttöystäväänsä tarinan lopussa, toimitusjohtaja JP Hakoluoto kuvailee.
Opetuspelien ideana on antaa nuorille pelaamiskokemuksia ja samalla erilaista faktatietoa terveydestä. Pelit voivat käsitellä esimerkiksi syömistapoja, liikuntaa tai tupakoinnin vaaroja.
– Tarkoituksena ei ole valistaa, vaan välittää tietoa. Samalla kun pelaat, opit jotain ja pidät hauskaa. Huumori on tärkeä asia meidän firmassa ja peleissä.
"Uskon, että pian nähdään uusia menestystarinoita"
Kuopiolainen Caffeine Overdose saa nykyään pelitilauksia ympäri Suomen.
– Terveyspelit ovat maailmalla nyt iso brändi. Pyyntöjä tulee ihan ympäri Suomen, vaikka ei paljon olla tätä toimintaa mainostettu, ainoastaan muutama kilpailu voitettu, Hakoluoto sanoo.
Suomessa terveys- tai hyötypeleistä odotetaan uusia mahdollisuuksia pelialalle, vaikka niitä tehdään vielä vähän viihdepeleihin verrattuna. Hyötypelejä tekee muutama kymmenen pelialan yritystä. Osalle näistä kehittäjistä hyötypelit ovat päätuote, osalle erilaisia projekteja.
– Hyötypeleissä on merkittävää kasvupotentiaalia, peleille on jo jonkin aikaa ollut paljon kysyntää. Markkina ei kuitenkaan ole vielä kunnolla auennut. Ei kuitenkaan välttämättä tarvita tarvita kuin yksi oikein konseptoitu tuote, joka toimii tienraivaajana tälle alalle, sanoo Suomen pelialan yhdistys Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen.
Hiltusen mukaan varsinkin alihankintana tehtyjen hyötypeliprojektien ongelmana on tällä hetkellä vielä se, että asiakkaan odotukset ovat usein epärealistisia. Moni järkyttyy, kun kuulee pelin kehitystyön hinnan.
– Asiakas usein kuvittelee, että tekeminen on puoli-ilmaista, vaikka summat voivat nousta kuusinumeroiseksi. Uskon kuitenkin, että myös hyötypelipuolella nähdään pian uusia menestystarinoita, mutta saa nähdä millaisia pelejä ne on ja mille alustoille.
Sienimetsälle tai yrityssaloihin pelien avulla
Uusia mahdollisuuksia pelialalle voi odottaa esimerkiksi terveyspelikilpailun saldosta.
Caffeine Overdosen tuore Hyper Space Commander -peli nappasi pari viikkoa sitten kansallisen terveyspelikilpailu Games for Health Finland Challenge 2015 voiton. Jaetulle ykkössijalle tuli tamperelainen Outloud Oy. Kuopiolaislähtöinen peli on avaruusseikkailu, jossa avaruusaluksia ohjataan oman kehon avulla.
Ei tarvita kuin yksi oikein konseptoitu tuote, joka toimii tienraivaajana tälle alalle.
Koopee Hiltunen
– Peliä voi ohjata käsillä, mikä on hyvä keino esimerkiksi henkilöille, jotka toipuvat leikkauksesta tai joilla on nivelvaivoja. Jos haluaa hikeä pintaan niin voi käyttää selkärangalla ohjattavaa versiota, JP Hakoluoto kertoo.
Samantyylistä, mutta metsään sijoittuvaa peliä suunnitellaan parhaillaan Siilinjärven kylpylähotelli Kunnonpaikkaan ikäihmisille. Pelissä poimitaan marjoja ja sieniä kehon liikkeiden avulla. Peli toteutetaan yhteistyössä fysioterapeuttien ja kuntouttajien kanssa.
Nuoret puolestaan voivat pian päästä kokeilemaan yrittäjyyttä tabletille valmistuvan pelin myötä.
– Siinä voi kohdata yrittäjyyden riskit turvallisesti ja joillekin peli voi olla positiivinen kokemus, että uskaltaa lähteä yrittämään.
Suomessa toimii tällä hetkellä noin 300 pelialan yritystä, jotka työllistävät 2 500–3 000 työntekijää. Suurin osa yrityksistä on perustettu viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2014 peliyritysten liikevaihto oli 1,8 miljardia euroa.