Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Lopettakaa lasten hyysääminen ja menkää illalliselle" – Jos naurua ja seksiä ei ole, se on kerrasta poikki?

Suomalainen luottaa ja rakastaa, vaikkei lempi enää leiskuisi. Tuoreen tutkimuksen mukaan luottamus on tärkein suhdetta koossa pitävä voima. Jos seksiin ei olla tyytyväisiä, yksi syrjähyppy saattaa aiheuttaa sen, että lusikat menevät jakoon.

Pariskunta kaupassa kuvattu sydäntarrojen läpi.
Kuva: Bartlomiej Zborowski / EPA
Elina Jämsen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten rinnoissa roihuaa rakkaus puolisoa kohtaan, vaikka makuukammarissa olisikin jo vähän rauhallisempaa.

Ylen Elämä pelissä -ohjelman rakkaustestin pohjaksi teetetty tutkimus kertoo, että 83 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä parisuhteeseensa.

Kolmannes on kuitenkin tyytymättömiä seksin ja läheisyyden määrään suhteessa. Puolet vanhemmista, jotka ovat voimakkaasti stressaantuneita ja joiden lapset asuvat vielä kotona, ovat tyytymättömiä seksiin.

Tällainen yhtälö on vaarallinen. Kun läheisyyttä ei omalta kumppanilta syystä tai toisesta saa, saattaa vieras syli houkuttaa.

– Ne, jotka ovat tyytymättömimpiä parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen, mutta joiden luottamus on vahva, niin maalaisjärjellä voisi ajatella, että sinnittely suhteessa jatkuu niin kauan kunnes toinen sattuu lipsahtamaan jonkun muun syliin. Silloin menee luottamus ja suhde päättyy eroon, sanoo Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen.

Lopettakaa lasten hyysääminen

Hyysäävätkö vanhemmat nykyään enemmän pilttejään kuin parisuhdettaan? Pitäisikö vanhempien laittaa lapset menemään bussilla tai kävellen harrastuksiinsa sen sijaan, että kuskaisivat heitä? Ehkä pitäisi mennä sen sijaan puolison kanssa lenkille – tai vaikka sänkyyn?

– Aikuisen rakkauden uusien ulottuvuuksien ja seksuaalisen kipinän ylläpitäminen on mahdotonta, jos koko ajan pitää hoitaa lapsia, huolehtia raha-asioista ja tehdä töitä, eikä ole aikaa olla yhdessä. Tämähän se probleema yleensä on.

Tilatkaa mistä tahansa joku hoitamaan lapsia

Mustosen mukaan yhteiskunnan rakenteet ovat ongelmaan osasyy, mutta tietenkään yhteiskuntaa ei pidä syyttää siitä, jos elämä pyörii oman tai lasten napojen ympärillä.

– Syynä tähän ovat yhteiskunnan rakenteet ja se, että molemmilla on omat kiireensä eikä panosteta siihen, että kaksi aikuista ihmistä ehtisi olemaan yhdessä, harrastamaan yhdessä, pelaamaan, matkustamaan tai illastamaan.

– Kaikki aika menee työhön ja lasten hyysämiseen, harrastuksiin ja omiin harrastuksiin.

Mustonen on sitä mieltä, että vanhempien pitäisi kuitenkin aikuisina ottaa vastuu omasta parisuhteestaan ja hankkia, jos ei mummoa, niin joku hoitamaan lapsia.

– Varatkaa yhteistä aikaa ja keksikää yhteistä ohjelmaa ja viekää lapset mummolaan tai tilatkaa mistä tahansa joku hoitamaan heitä, jotta saatte olla vähän aikaa yhdessä.

Anna, niin sinulle annetaan

Mustosen mukaan seksi ja läheisyys ovat seurausta hyvästä parisuhteesta, ei päinvastoin.

– Joka osaa kuunnella, sen kalajuttuja kuunnellaan. Eli jos itse investoit ja annat, niin bonuksena tästä vaimo tai puoliso antaa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että ne, jotka pystyvät puhumaan seksistä, ovat myös tyytyväisimpiä seksiin ja läheisyyteen. Nämä pariskunnat pystyvät todennäköisesti puhumaan kaikesta muustakin. He nauravat ja heillä on hauskaa.

– Tyytyväisyyteen liittyy olennaisesti se, että pystytään puhumaan ja jakamaan asioita. Seksin sujumattomuuteen liittyy lähes poikkeuksetta se, että siitä ei pystytä puhumaan.

Jos itse investoit ja annat, bonuksena vaimo tai puoliso antaa

– Jos suhteessa on iloa, naurua ja huumorintajua, se tavallaan kertoo siitä, että todennäköisesti suhteessa pystytään puhumaan myös toimimattomista asioista.

Myötäiloitseminen eli iloitseminen puolison onnistumisesta saattaa pyykkivuorten ja tiskirättien keskellä olla vaikeaa. No, Mustosella on tähänkin sama lääke: olkaa yhdessä ja antakaa toisillenne aikaa.

– Jos ei ehdi kiinnostua, kuunnella tai iloita toisen menestyksestä ja jos riidellään, eikä olla enää kavereita, eikä ole lämpimiä tunteita, niin silloin seksi ei suju.

– Sillä joukolla, joka on tyytyväinen läheisyyden ja seksuaalisuuden toteutumiseen, on nämä muutkin perusasiat kunnossa.

– Silloin myös suhteen läheisyys ja seksuaalisuus toimivat, oli se suhde kuinka vanha ja pitkä tahansa.

Rakkauslukkoja.
Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Lopettakaa riitely

Vielä yksi yksinkertainen neuvo Mustosella on: Älkää riidelkö. Voiko siis näin riitelet oikein -oppaat heittää roskakoriin?

– Riitelytaidot eivät liity parisuhteeseen millään tavalla. Vain sopuisuus vaikuttaa. Eli se, että osaa välttää riitelyä tai osaa ratkaista asiat riitelemättä on omiaan parantamaan merkittävästi parisuhdetyytyväisyyttä.

Riitelytaidot eivät liity parisuhteeseen millään tavalla

Rakkauskyselyyn vastanneista 93 prosenttia oli sitä mieltä, että yksilö voi itse vaikuttaa suhteen onnellisuuteen.

– Ne seitsemän prosenttia, jotka ovat sitä mieltä, etteivät voi omalla toiminnallaan vaikuttaa parisuhteeseen, ovat todennäköisesti jonkun psykopaatin kanssa naimisissa ja tällaisesta liitosta pitäisikin nopeasti erota, koska siitä ei tule mitään, Mustonen täräyttää. 

Älkää erotko alkuhuuman jälkeen

Ensimmäisen kahden vuoden aikana pariskunnat ovat tyytyväisiä kaikkiin suhteen osa-alueisiin: seksiä on, rakkaus kukoistaa, luottamus on kympissä ja kaikki sujuu kuin tanssi.

– Suhteen alkuvaihe on hormonaalista myrskyä ja puolipsykoottista aikaa.

– Jos sitä ei olisi, niin elämä ei todennäköisesti jatkuisi. Ainakin lapsia syntyisi todennäköisesti vähemmän.

Jos alkuhuuma riittää lajin säilymisen kannalta, niin pitäisikö ihmisten sitten luopua koko elämän kestävästä parisuhteen ihanteesta?

Suhteen alkuvaihe on puolipsykoottista aikaa

– Eihän sellaista ihannetta enää olekaan. Joka toinen liitto päättyy eroon. Mitä tasa-arvoisempi maa, sitä enemmän erotaan. Ruotsissa erotaan eniten maailmassa.

– Jos puhutaan perheestä yhteiskunnan perusyksikkönä tai lapsista tulevaisuuden tekijöinä, niin kaikki tällaiset asiat puoltavat sitä, että parisuhde kestäisi. Jos parisuhdetaidot kukoistavat, myös seksuaalisuus ja läheisyys kukoistavat.

Mustonen muistuttaa, että myös kauemmin kuin kaksi vuotta yhdessä olleet pariskunnat ovat tyytyväisiä parisuhteeseen. Kuten jutun alussa todettiin: yli 80 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä parisuhteeseensa.

Suosittelemme