Hyppää sisältöön

Samuli Edelmann Suomen presidentiksi – Vihdoin kotimainen poliittinen tv-draama

Henri Talvio, mies politiikan ulkopuolelta yritysmaailmasta, valitaan presidentiksi. Hän lähtee johtamaan maata suurin toivein, mutta huomaa pian joutuneensa "kultaiseen häkkiin". Talvio ei kuitenkaan tyydy asemaansa, vaan alkaa koetella presidenttiyden rajoja. Siinä alkuasetelma Ylen uudelle poliittiselle draamalle.

Näyttelijät Laura Malmivaara ja Samuli Edelmann.
Näyttelijät Laura Malmivaara ja Samuli Edelmann. Kuva: Zodiak Finland
Mikko Pesonen

Ohjaaja Lauri Nurkse valmistautuu Presidentti-draamasarja ensi viikolla käynnistyviin kuvauksiin. Edessä on 12 jakson verran poliittista draamaa.

– Katsoja pääsee kameran välityksellä tilanteisiin, joita normaalisti politiikan tekemisestä ei näytetä. Kabinetteihin ja käytäville, joissa ratkaisevat keskustelut käydään.

Presidentti on 12-osainen tv-draama, joka esitetään Ylen kanavilla itsenäisen Suomen satavuotisjuhlavuonna 2017. Pääosaa, presidentti Henri Talviota, esittää Samuli Edelmann. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Laura Malmivaara, Tommi Eronen, Mats Långbacka, Rea Mauranen ja Olavi Uusivirta.

Aivan keskeinen rooli on Kotikadun Mirjana tutuksi tulleella Inka Kallenilla, joka esittää historian nuorinta pääministeriä.

– Presidentillä ja pääministerillä on pitkä yhteinen työhistoria. Heillä on hyvin läheinen suhde. Samalla näkemys maan tulevaisuudesta poikkeaa voimakkaastikin, paljastaa Nurkse.

Kulissien takana voimakaksikon kanssakäyminen on vielä monimutkaisempaa kuin julkisuudessa.

– Tutustuin poliitikkojen arkeen sarjaan valmistautuessani. Julkisen roolin takana on usein suuria tunteita, joita ei voi näyttää ulospäin.

Fiktio, jolla on yhteyksiä tosielämään

Presidentti-sarja on syntynyt Kirsti Mannisen ja Antti Pesosen kynästä. Kyse on fiktiosta, jolla on yhteyksiä tosi elämään.

– Sarjan puolueet ovat fiktiivisiä, mutta toki niissä on kaikuja kaikista oikeista puolueista. Esimerkiksi presidentti Talvio kuuluu uuteen, kansaan vetoavaan, nopeasti kannatusta saaneeseen puolueeseen.

Myös poliittisilla kiistoilla on yhteyksiä oikeaan maailmaan. Sillä varauksella, että sarja kuvataan tänä keväänä ja esitetään vasta ensi vuonna. Todellisen poliittisen elämän tilanteet saattavat siis muuttua moneenkin kertaan.

– Sarja ajoittuu lähitulevaisuuteen, vuoteen 2018. On kiinnostavaa pohtia, missä Suomi on nyt ja mihin olemme menossa, kun haemme esimerkiksi paikkaa idän ja lännen välissä.

– Haluan kuitenkin korostaa, ettei meillä tekijöillä ole omaa poliittista agendaa, ei edes piiloagendaa, sanoo ohjaaja Lauri Nurkse.

Suosittelemme sinulle