Hyppää sisältöön

Ruotsin sisäministeri Tukholman levottomasta viikonlopusta: Rasistiset ryhmät levittävät vihaa ja uhkaa

Perjantai-iltana Tukholmaan keskustaan kokoontui naamioitunut miesjoukko, jonka tarkoituksena oli vahingoittaa alaikäisiä pakolaisia. Joukko otti yhteen poliisin ja vartijoiden kanssa. Lauantaina maahanmuuttoa vastustavan mielenosoituksen jälkeen puhkesi katutappelu.

Mielenosoitus Tukholmassa.
Tukholman poliisi keskustelee mielenosoittajien kanssa Tukholmassa 30. tammikuuta. Kuva: Marcus Ericsson / AFP
Päivi Kerola

Ruotsin sisäministerin Anders Ygemanin mukaan Tukholman poliisi on selvinnyt hyvin perjantain ja lauantain yhteenotoista, mutta hän on huolissaan viikonlopun tapahtumien osoittamasta yhteiskunnallisesta kehityksestä.

– Rasistiset ryhmät levittävät kaduillemme uhkaa ja vihaa. Siihen pitää vastata voimalla, Ygeman sanoo kirjallisessa kommentissa, jonka useat ruotsalaislehdet ovat julkaisseet.

Tappelu alkoi mielenosoituksen päätyttyä

Ygemanin kommentti tuli joitakin tunteja sen jälkeen, kun Tukholman keskustassa NK-tavaratalon edustalla oli alkanut katutappelu maahanmuuttoa vastustavan mielenosoituksen päätyttyä.

Maahanmuuttovastaiseen mielenosoitukseen osallistui ruotsalaismedian mukaan satakunta ihmistä. Paikalle saapui myös parisataa vastamielenosoittajaa, ja poliisin mukaan tilanne pysyi itse mielenosoituksen ajan rauhallisena.

Sekä Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) että Expressenin (siirryt toiseen palveluun) haastattelemien silminnäkijöiden mukaan maahanmuuttovastaiseen mielenosoitukseen osallistuneet henkilöt aloittivat väkivallan sen jälkeen. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Aftonbladet kertoo, että viittä tai kuutta henkilöä lyötiin, ja lehti on haastatellut heistä neljää. Nämä sanoivat olleensa vastamielenosoituksessa.

Lentolehtiset yllyttivät väkivaltaan alaikäisiä pakolaisia vastaan

Perjantai-iltana Tukholman keskustaan kokoontui 50–100 miehen joukko, joka otti yhteen poliisin kanssa ja silminnäkijöiden mukaan hyökkäili ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä vastaan.

Esimerkiksi Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema 18-vuotias bangladeshilaistaustainen nainen kertoo, että hän pakeni naamioituneita miehiä hampurilaisravintolaan ja näki taakseen jääneen pojan joutuvan pahoinpidellyksi.

Poliisin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan naamioituneet, mustiin vaatteisiin ja hihanauhoihin pukeutuneet miehet olivat aiemmin perjantai-iltana jakaneet lentolehtisiä, joissa yllytettiin väkivaltaan alaikäisiä pakolaisia kohtaan.

Poliisi: Ei tiedetä, kuuluivatko naamiomiehet johonkin ryhmään

Tukholman poliisin mukaan perjantai-iltana otettiin kiinni mies, joka oli lyönyt siviiliasuista poliisia nyrkillä kasvoihin. Miestä epäillään virkamieheen kohdistuvasta väkivallasta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, sillä hän teki vastarintaa pidätettäessä.

Poliisi kertoi tiedotteessa, että lentolehtisiä ei ollut allekirjoitettu eikä muidenkaan saatavilla olevien todisteiden perusteella voida vielä sanoa, kuuluivatko perjantai-iltana keskustassa liikkuneet naamioituneet miehet johonkin tiettyyn ryhmään.

Kohteena mitä ilmeisimmin aseman katulapset

Rajapoliisin Tukholman-yksikön päällikkö Patrik Ungsäter sanoo Svenska Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun), että hänen ymmärryksensä mukaan joukon kohteena oli poikajoukko, joka asuu kaduilla Tukholman päärautatieaseman läheisyydessä.

Ungsäterin mukaan aseman liepeillä asuu noin 300 pääosin Marokosta ja Afganistanista tullutta 15–20 vuotiasta poikaa, jotka elävät yhteiskunnan ulkopuolella ja tekevät rikoksia henkensä pitimiksi.

– Nämä lapset ovat sekä rikoksentekijöitä että uhreja, Ungsäter kertoo.

Hänen tietonsa mukaan tämä ryhmä ei ole aiemmin joutunut rasistisen väkivallan kohteeksi.

Tukholman poliisista kerrottiin lauantai-iltana Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun), että myös tulevana yönä poliisilla on lisäresursseja partiointiin.

Suosittelemme sinulle