Hyppää sisältöön

YK:n pääsihteeri: Etiopia kärsii pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin

Kuivuus on paikoin jo yhtä paha kuin 1980-luvulla, jolloin noin miljoona ihmistä nälkiintyi kuoliaaksi. Sen jälkeen Etiopian talous on kasvanut huimasti, mutta yksin maa ei selviä katastrofistaan, sanoo YK.

Kuivuutta paenneiden ihmisten leiri Fedeton kylän liepeillä Etiopiassa. Kuva: Reuters
Päivi Kerola

Etiopia kärsii pahimmasta kuivuudesta 30 vuoteen, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon varoitti sunnuntaina.

Etiopian hallituksen mukaan ainakin 10,2 miljoonaa ihmistä eli noin kymmenes maan väestöstä tarvitsee ruoka-apua, ja YK:n mukaan luku voi tuplaantua kuukausissa.

– Välitön apu pelastaa henkiä ja myös tukee Etiopian vaikuttavaa kehitystä viime vuosikymmenen aikana, Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa vieraillut Ban sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Hätä on yksinkertaisesti liian suuri millekään yhdelle hallitukselle.

"Kaikki lapseni ovat aliravittuja"

Itäisessä Etiopiassa Fedeton kylän ulkopuolelle on syntynyt kuivuutta pakenevien ihmisten hökkelileiri. Uutistoimisto Reutersin mukaan Fedetoon on saapunut jo yli seitsemän tuhatta kuivuuspakolaista muista kylistä.

– Vaelsimme kolme kuukautta ja menetimme kaikki eläimet kahta aasia lukuun ottamatta, 29-vuotias viiden lapsen äiti Saido Ahmed Keyat sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kuivuuden alkaessa hänen perheellään oli 200 lammasta ja vuohta, 15 nautaa, kahdeksan kamelia ja seitsemän aasia.

– Kaikki lapseni ovat aliravittuja. He tarvitsevat maitoa, he tarvitsevat monia asioita.

Fedeton kylänjohtajan Dahir Omar Hoshin mukaan kaikki kylään saapuvat saavat kuukauden tarpeiksi vehnää, maissia ja öljyä.

– En ole koskaan nähnyt näin paljon sisäisiä pakolaisia. Heitä tulee Fedetoon, koska täällä päin ei ole satanut kahteen vuoteen kuin muutama tippa... On kuin kahden hyvin pahan kuivuuden vaikutus tulisi yhtaikaa, Dahir sanoi Reutersille.

Avun saaminen takkuaa

Etiopian viranomaisten ja avustusjärjestöjen mukaan maa tarvitsee vuonna 2016 noin 1,3 miljardia euroa tukea ruokaa ja muita tarvikkeita varten.

Hallitus on aiemmin sanonut, että koossa on noin 30 prosenttia tästä. Yhdysvallat lupasi sunnuntaina noin 90 miljoonaa euroa lisäapua Etiopialle.

Pelastakaa lapset -järjestön Etiopian maajohtaja John Graham sanoo Reutersille, että kansainvälistä apua on tullut poikkeuksellisen vähän.

– Olen ollut Etiopiassa 19 vuotta ja olen nähnyt aika monta kuivaa kautta. Tämä on ehdottomasti huonoin koskaan näkemäni reaktio kansainväliseltä yhteisöltä. Onhan nyt aika monta kilpailevaa kriisiä, ehdottomasti Syyria ja pakolaiskriisi, jotka vievät paljon huomiota, Graham sanoo.

Hänen mukaansa kuivuus vaikuttaa nyt jopa suurempaan joukkoon ihmisiä kuin vuonna 1984. Tuolloin arviolta miljoona ihmistä kuoli kuivuuden aiheuttamassa nälänhädässä. Etiopian nälkäänäkeville kerättiin rahaa muun muassa kuuluisalla Live Aid -konserttisarjalla.

Kuivuuden onkin arvioitu olevan paikoin jo yhtä paha kuin 1980-luvulla. Säätieteilijöiden mukaan sateet ovat jääneet tulematta voimakkaan El Niño-sääilmiön vuoksi.

Etiopian talous on kasvanut vauhdilla

Etiopian hallituksen mukaan kenenkään ei kuitenkaan tiedetä nälkiintyneen kuoliaaksi tällä kertaa, ainakaan vielä.

Maa on kehittynyt huimasti vuodesta 1984, jolloin sisällissota lisäsi etiopialaisten ahdinkoa. Etiopian poliittinen tilanne on pysynyt pitkään vakaana, vaikka hallitusta syytetään kriitikoidensa tukahduttamisesta. Vuotuinen talouskasvu on joinakin vuosina ylittänyt 10 prosenttia. Viime vuonna Addis Abebaan avattiin Saharan eteläpuolisen Afrikan ensimmäinen metro.

Syrjäiseen Fedeton kyläänkin on rakennettu vesitorni ja klinikka, joka hoitaa aliravittuja.

Hallituksen riskinhallintakomitean puheenjohtaja Mikitu Kassa kertoi Reutersille, että jos kansainvälistä apua ei tule riittävästi, hallitus käyttää kuivuudesta kärsivien auttamiseen niin paljon rahaa kuin sen täytyy.

Avustusjärjestöjen mukaan tilanne on kuitenkin niin vakava, ettei Etiopian hallitus pysty yksin vastaamaan ihmisten hätään.

YK:n tilastojen mukaan Etiopiasta ja Somaliasta pakeni viime vuonna lähes 100 000 ihmistä Jemeniin, vaikka maassa on käynnissä sisällissota ja humanitaarinen kriisi on erittäin paha.

Suosittelemme sinulle