Hyppää sisältöön

Ruokaohjelmaa tekevä Ville Haapasalo: Marketkulttuuri ei toimi – ruuan arvostus pitää saada Suomessa kunniaan

Näyttelijä Ville Haapasalo on kokenut ikimuistoisia makuelämyksiä maailmalla. Parhaalta ruoka maistuu silti oman perheen kanssa, itse tehtynä.

Ville Haapasalo seisoo ohjelmaa varten lavastetussa keittiössä
Kuva: Saku Tiainen
Elina Nieminen

Näyttelijä Ville Haapasalolle hyvä ruoka on sydämen asia. Jopa niin, että hän jättää mieluummin syömättä, kuin syö huonoa ruokaa.

– Ulkomailla ruokaan suhtaudutaan niin, että se ei ole pelkkää vatsantäytettä. Ruokaa kunnioitetaan ja sitä tehdään rakkaudella toisille ihmisille. Tämä on meillä Suomessa vähän unohdettu, kun mätämme jostain laarista itsemme täyteen, Haapasalo sanoo.

– Olen sitä mieltä, että ruuan ja ruokailun arvostus pitää saada Suomessakin kunniaan. Tämä marketkulttuuri, että ostetaan paljon halvalla, ei toimi.

Yksinkertainen voi olla maukasta

Haapasalon mukaan köyhänkään ei tarvitse tyytyä huonoon ruokaan.

Jos on hyvät tarvikkeet ja teet ruuan hyvin, se onnistuu aina.

Ville Haapasalo

– Ulkomailla syödään sen mukaan, mihin rahat riittävät tinkimättä ruuan laadusta. Jos ei ole varaa hyvään lihaan, ei ostetaan huonoa, vaan satsataan vihanneksiin tai pelkkään riisiin, mutta valmistetaan se hyvin. Se tekee ulkomailla syömisestä hienoa. Olet sitten rikkaan tai köyhän perheen luona, aina syödään hyvää ruokaa, hän sanoo.

– Joku on joskus sanonut, että on niin huono kokki, ettei ole varaa ostaa huonoja tarvikkeita. Siitähän se monesti alkaa. Jos on hyvät tarvikkeet ja teet ruuan hyvin, se onnistuu aina, hän sanoo.

Hyvän ruuan ei tarvitse olla monimutkaista. Yksinkertaisistakin aineksista voi tehdä erittäin maukasta ruokaa, kun jaksaa käyttää siihen vähän aikaa ja mielikuvitusta.

– Yksi lempiruuistani on hernekeitto. Sen voi tehdä erittäin hyvin tai ei niin hyvin, Haapasalo sanoo.

– Ja onnistuu joku jopa mokaamaan senkin.

Isä kokkaa arkenakin yllätyksiä

Haapasalon perheessä ei käytetä valmistuotteita eikä osteta eineksiä. Ruokaa tehdään joka päivä alusta alkaen ja yleensä kokkina on perheen isä.

Kun näen lapset syömässä, mulle tulee hyvä olo. Hymyilen.

Ville Haapasalo

– Se on minulle kunniakysymys. Haluan, että lapset syövät hyvää ruokaa ja haluan ihan arkipäivänäkin yllättää heitä jollain vähän erilaisella, Ville Haapasalo sanoo.

– Kun näen lapset syömässä, mulle tulee hyvä olo. Hymyilen. Oman perheen kanssa ruoka on ehdottomasti parasta.

Ville Haapasalo sanoo olevansa onnellinen ihminen siinä mielessä, että hän on saanut kiertää maailmaa ihan laidasta laitaan. Ruokamielessäkin reissaaminen on antoisaa.

– Maailmalta löytyy huikeita makuja. Se on mulle kyllä puoli elämää melkein. Niitä makuja etsin elämässäni, hän sanoo.

Ville Haapasalon uutta ohjelmaa Villen keittiö 30 minuutissa on kuvattu alkuvuodesta_ Y_len studiolla Tampereen Mediapoliksessa_. Herkullinen ruokakulttuuriohjelma nähdään Ylellä loppuvuodesta._

Suosittelemme sinulle