Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Turvattomuus usein kompastuskivenä iäkkään kotona asumiselle

Ikäihmisen kotona asumisen tukemiseen tarvitaan uusia keinoja. Yksinäisyys ja huoli omasta terveydestä voivat lisätä ikäihmisen turvattomuutta siinä määrin, että yksin asuminen ei ole enää mielekästä.

Vanhus juo kahviaan. Mehulasi ja voileipälautanen ovat myös pöydällä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Karoliina Marttala
Avaa Yle-sovelluksessa

Torniolainen Esteri Saarela jäi leskeksi vajaa pari vuotta sitten. Hän asuu kaupungin keskustassa, tytär hoitaa juoksevat asiat ja kotihoito käy päivittäin, mutta silti yksinäisyys ja turvattomuus ovat tuttuja vieraita.

– Monta kertaa tullee mieleen, että mitä minä nyt teen ja mistä apua pyydän. Tässäkin talossa kaikilla on omat menot, ei niitä voi puhutella, että tulepa nyt jelppaamaan. Suuremmassa hädässä käyvät katsomassa, että mikä sulla on, yli 80-vuotias rouva kuvailee.

– Kyllä minäkin sitä juttukaveria tarvisin. Se olisi paljon mukavampaa kuin yksinään täällä tönöttää. Olla sanomatta sanaakaan, ihmetellä ja katsella vain.

Torniossa on suunnitteilla lisää pientaloja, jossa hyväkuntoinen ikäihminen voi asua omassa asunnossa, silti kotihoidon avun läheisyydessä.

Yhteisöllisyydestä turvallisuutta

Myös Keminmaassa kokeillaan asumismuotoa, jossa ikäihminen asuu tavallisesti vuokralla kunnan kerrostalossa, mutta talosta löytyy myös yhteiset tilat asukkaille ja aamusta iltaan paikalla olevan kotihoito.

– Tavoitteena on saada yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta kotona asumiseen. Jokainen asuu omassa kodissaan, mutta heillä on mahdollisuus esimerkiksi tulla sinne yhteiseen tilaan ruokailemaan ja tilata sinne aterioita.

– Myös kolmas sektori voi tarjota siellä omia palvelujaan ja sosiaalista kuntoutustakin saataisiin paremmin aikaiseksi. Tavoitteena on saada elämää taloon, Parvianen tiivistää.

Kuntoutuksella kotona asumista pidemmäksi

Lisäksi Keminmaa on aloittamassa ikäihmisten kotikuntoutuksen. Fysioterapeutti ja toimintaterapeutti työpari ovat muun mahdollistamassa muun maussa leikkaus- ja aivohalvauspotilaiden kotona pärjäämistä ja työpari on myös kotihoidon asiakkaiden tukena.

– Siinä vaiheessa kun voinnissa ja toimintakyvyssä alkaa laskua tulemaan, niin he olisivat tiiviisti kuntoutussuunnitelmaa tekemässä ja kuntouttamassa, jotta sitä kotona asumista voitaisiin pitkittää mahdollisimman pitkään.

Suosittelemme sinulle