Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomi-muoti kohahduttaa maailmalla – arvostetun Hyères-muotifestivaalin finaalissa jälleen suomalaisia

Finaaliin pääsi kolme suomalaismallistoa. Kymmenestä finalistista peräti neljä on Aalto-yliopiston kasvatteja. Suomalaisen muodin vahva nousu herätti huomiota maailmalla jo viime vuonna.

Muotikuva.
Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen mallistoa. Kuva: Sara Riikonen
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä vuonna Hyèresin finaaliin pääsivät Rolf Ekroth miesten mallistollaan, Hanne Jurmu ja Anton Vartiainen miesten yhteismallistollaan ja Akino Kurosawa naisten mallistollaan. Kaikki neljä ovat opiskelleet muotia Aalto-yliopistossa. Kurosawa asuu tällä hetkellä Japanissa.

Hanne Jurmu pitää finaalipaikkaa äärimmäisen positiivisena asiana.

– Olen todella onnellinen, yllättynyt ja kiitollinen. Tämä tuo meille toivottavasti lisää työmahdollisuuksia, Jurmu toteaa.

– Nyt meillä on resursseja kehittää mallistoamme, ja keväämmällä sitten paikan päällä Hyèresissä näkee, mihin tämä kaikki johtaa.

Myös Rolf Ekroth iloitsee finaalipaikasta.

– Hyèresin finaaliin pääsy on aivan mieletöntä! Se on unelmapäätös kandiopiskeluilleni Aalto-yliopistossa. Tuntuu hieman vaikealta kuvailla finaalipaikan merkitystä tällä hetkellä, koska olen asiasta vieläkin vähän hölmistynyt.

– Toivon saavani tätä kautta  hyvän harjoittelupaikan tai jopa töitä jossain muotitalossa.

Vaate-esittelykuva.
Rolf Ekrothin mallistoa, malli Anton Boijer. Kuva: Niklas Kullström

Suomi-muodin uusi nousu

Muotimaailmassa kiinnitettiin jo viime vuonna huomiota Suomi-ilmiöön: myös vuonna 2015 Hyèresin finaalimallistoista kolme oli Suomesta. Aalto-yliopiston muodin pääaineen lehtorin Tuomas Laitisen ohjaamat opiskelijat ovat voittaneet ja saavuttaneet finaalipaikkoja eri kilpailuissa jo viiden vuoden ajan.

– Se kertoo siitä, että muodin opetus on Suomessa kohdallaan ja että osataan keskittyä olennaisiin asioihin, Rolf Ekroth toteaa.

Vaate-esittelykuva.
Rolf Ekrothin mallistoa, malli Anton Boijer. Kuva: Niklas Kullström

Ekroth on palkittu jo aiemmin muun muassa Kööpenhaminan muotiviikoilla. Tämänkertainen mallisto on saanut vaikutteita Brett Morgenin _June 17th 1994 _-urheiludokumentista.

– Tarkoituksenani oli luoda hauska, iloinen ja kevyt mallisto, joka sekoittaa eri urheilulajeja keskenään. Halusin luoda moderneja ja käytettäviä vaatteita, Ekroth summaa.

31. kertaa järjestetty Hyères on yksi muotimaailman instituutioista ja alan merkittävimpiä kilpailuja. Se kokoaa yhteen näytösjärjestäjiä, kansainvälistä muotilehdistöä, suunnittelijoita ja muotiharrastajia.

Muotikuva.
Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen mallistoa. Kuva: Sara Riikonen

Suosittelemme sinulle