Hyppää sisältöön

Pientuottajien gineistä ja viskeistä vientihittejä? – Tislaamot tähtäävät maailmalle

Suomalaisten pientuottajien ginit ja viskit herättävät laajaa kiinnostusta sekä kotimaassa että ulkomailla. Valmistajia on toistaiseksi vähän, mutta tislaamot ennakoivat alalle pienpanimoiden veroista buumia lähivuosina.

Kuva: Yle/Paula Tiainen
Paula Tiainen

Fiskarsin ruukkikylässä haistellaan ja maistellaan tällä hetkellä vain paikallista olutta, mutta pian on väkevämpien juomien vuoro. Ensivaiheessa Ägräs Distillery aikoo valmistaa lähimetsien villiyrteillä maustettua giniä ja akvaviittiä. Viski vaatii muutaman vuoden kypsymisajan, mutta sitäkin on tarkoitus tehdä heti. Muiden suomalaisten pientislaamojen menestys rohkaisee myös Fiskarsin väkeä.

– Totta kai Kyrön ja Helsinki Distillingin suosio on potkinut meitä eteenpäin. Suomalaisilla tislaamoilla on tällä hetkellä hyvä pöhinä. Luulen, että markkina on samanlainen kuin pienpanimoilla, eli tulee kasvamaan, Rekolan panimon yrittäjä ja Ägräs Distilleryn perustajaosakas Jari Leinonen povaa.

Suomen pienpanimoiden määrä on Leinosen laskelmien mukaan tuplaantunut viimeisen neljän vuoden aikana. 

Pientislaamot on huomattu myös ulkomailla

Puolitoista vuotta toiminut Helsinki Distilling Company on ehtinyt jo saada kansainvälistä tunnustusta tuotteistaan. Master distiller Mikko Mykkänen näkee uusien kotimaisten toimijoiden esiinmarssissa vain hyviä puolia.

– Kotimainen kilpailu on sen verran marginaalista, että kasvumahdollisuuksia varmaan haetaan enemmän kansainvälisten, ylikansallisten toimijoiden kakusta kuin toisilta kotimaisilta. Se yleensä parantaa laatua kun on pikkuisen enemmän kilpailua ja se pitää homman muutenkin vireänä.

Kuva: Yle/Paula Tiainen

Uusille tislaamoille Mikko Mykkänen lupaa kiireisiä aikoja.

– Toimialalla on aika paljon buumia päällä. Meillä käy paljon turisteja ja toimittajia ja meidän tuotteet reissaa ympäri maailmaa. Suomella on hirveän hyvä maine ulkomailla ja Euroopan markkinat on kiinnostavat, puhumattakaan muusta maailmasta. Me olemme esimerkiksi lähdössä Japaniin myyntimatkalle tänä keväänä. On tämä tällaiselle nyrkkipajalle hyvin hektistä hommaa.

Joukkorahoitus on vain yksi vaihtoehto

Fiskarsissa tislaamoalan kasvuun riittää uskoa siinä määrin, että Ägräsin toiminta on tarkoitus aloittaa joukkorahoituskierroksen tuloksesta riippumatta.

– Meillä on plan B ja C ja aika monta muutakin suunnitelmaa. Yksi vaihtoehto on liisata laitteet. Meillä on myös lainalupaus kahdesta pankista, eli ihan turvallisin ja luottavaisin mielin edetään. Itse asiassa laitteet on jo tilattu, eli toiminta alkaa joka tapauksessa, Ägräs Distilleryn perustajaosakas Susanna Kankare paljastaa.

Myös paperihommia riittää ennen kuin ensimmäinen akvaviitti- tai ginilitra on pullossa.

– Lupaprosessi on työläs, mutta minä olen kova kyselemään apua viranomaisilta ja sitä myös saa. Tislaamossa pitää huomioida räjähdyshommat ja muut, mutta kyllä ne kaikki saadaan selvitettyä. Osa papereista meillä on jo valmiina. Lähetetään vain eteenpäin, kunhan rahoitus on kunnossa, Leinonen summaa.

Fiskarsin lisäksi myös Tornioon on tulossa tislaamo entiseen Lapin Kullan tehdasrakennukseen.

Kuva: Yle/ Paula Tiainen

Suosittelemme sinulle