Hyppää sisältöön

Tsunamissa kuolleen Aki Sirkesalon jäljiltä löytyi levyttämätöntä musiikkia – Se päätyy Suomen tunnetuimman äänen soololevylle

Thaimaan tsunamissa 2004 menehtyneen Aki Sirkesalon kaikki kappaleet eivät ole vielä päätyneet levyille. Pöytälaatikosta löytyneet kuusi demoa pääsevät kaikkien kuultaviksi, kun Suomen ahkerin puheääni Jari Karjalainen vaihtaa lauluun ja tuottaa oman soololevyn.

Jari Karjalainen on ollut äänessä radioissa, televisiossa, mainoksissa ja äänilevyillä kohta 30 vuotta.
Musiikkivideo: Jari Karjalainen - Tuhlattuja päiviä
Arvo Vuorela

Jari Karjalainen on tehnyt äänitöitä päätyönään kohta 30 vuotta. Jarin selkeä ja matala ääni kuuluu miltei joka paikassa: mediakanavien tunnuksissa, radio- ja tv-mainoksissa, dubbauksissa, sotaharjoitusradioissa, äänikirjoissa ja monissa puhelinpalveluissa.

Useita vuosia Jarin ääni kajahteli tositelevisio-ohjelma Big Brotherin komentoäänenä. Vääpelimäinen ääni komensi asukkaita päiväkirjahuoneeseen tai noutamaan unohtuneen mikrofonin. Karjalainen kuvaileekin itseään julkkikseksi, joka kyllä tiedetään, mutta jolla ei ole kasvoja.

Ennen äänitöitä Karjalainen keikkaili ahkerasti vuonna 1989 perustetun suosikkibändi Hausmyllyn laulajana. Hausmyllyvuosia Karjalainen kuvailee hullunmyllyksi vailla mitään tolkkua. Heinäkuussa 1992 Hausmylly teki 28 keikkaa, parhaana päivänä jopa kolme. Vuonna 2004 Karjalainen lopetti mylläämisen ja muutti Espanjaan äänityöläiseksi.

Jyrki "Jyräys" Hämäläisen juontamassa ohjelmassa Hausmylly esittää kappaleen Kaikki loppuu. Rock Coctail -92 -ohjelma lähetettiin TV2:ssa 14.11.1992.

Ihanaa, Leijonat, ihanaa!

Hausmyllyn levyjen lisäksi Jari on ollut tavalla tai toisella tekemässä liki 60 albumia. Puolet niistä on ollut kokonaisuudessaan Jarin vastuulla. Yksi projekteista oli laulaa A-Tyyppi-yhtyeessä, joka villitsi urheilukansaa Ihanaa, Leijonat, ihanaa -hitillä.

Karjalainen pyöritti ennen Espanja-vaihetta useita äänitysstudioita synnyinkaupungissaan Jyväskylässä ja Helsingissä. Muutettuaan syksyllä 2016 takaisin Suomeen alkoi uuden studion pystytys piharakennukseen perunapitäjä Lopella. Studio sai alkunsa puretun Big Brother -talon äänikalustosta.

Pirun kivaa kaiken mainossäädön vastapainoksi.

Jari Karjalainen

– Minähän menin taloon hankkimaan laitteistoa kuin lokki apajalle. Pikkuhiljaa kasasin levytys- ja tuotantokelpoisen kaluston.

Jari myöntää, että Espanjan kuviot on nyt nähty ja hän aikoo ottaa taas musiikkitouhua haltuun ja ryhtyy tekemään myös muille tuotantoa.

– Se vaan on pirun kivaa kaiken mainossäädön vastapainoksi. Kunhan siitä ei tule yhdeksästä yhdeksään ja yhdeksästä aamuviiteen härdelliä ja kauheiden aikataulujen alla elämistä.

Karjalainen lopetti studiotyöt 16 vuotta sitten sen sitovuuden takia. Nyt hän aikoo työskennellä studiossa rauhallisemmalla otteella, sillä sitä ei ole pakko tehdä elääkseen.

Musiikki on kuulunut Jari Karjalaisen elämään lapsesta saakka. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Viisikymppisenä kypsä soololevylle

Jari Karjalaisella on pienestä alkaen ollut haaveena tehdä oma soololevy. Se on aina jäänyt muiden touhujen jalkoihin, joista yksi on ollut ravintoloiden pyörittäminen Espanjassa. Ravintolasta löytyi kuitenkin syy siihen, että Jari Karjalainen, 49, tekee nyt soolodebyyttinsä.

Minulla ja Sirkesalolla on yllättäen saman skaalainen ääni.

Jari Karjalainen

Karjalaisella oli Espanjassa Iskelmäbaari ja sen yksi osakas on entinen Sony Musicin kotimaisen tuotannon päällikkö Timi Laukkanen. Timillä oli hallussaan Aki Sirkesalon julkaisemattomia kappaleita demolevyillä. Niistä osan Aki oli tarkoittanut ehkä itselleen ja osan ehkä tilaustöinä muille artisteille

Timi tarjosi Akin demonauhat Jari Karjalaiselle, joka hetken ynnättyään päätti tarttua tilaisuuteen. Liki kolmen vuoden pyörittelyn jälkeen Akin demot ovat heräämässä henkiin.

– Tässä tullaan jälleen tähän suutarin lapsella ei ole kenkiä -syndroomaan, mutta nyt siellä kenkäkaupassa on käyty. Minulla ja Sirkesalolla on yllättäen saman skaalainen ääni eli lauletaan samalta korkeudelta ja molemmat olemme hyvin rytmisiä laulajia, vertailee Karjalainen.

Katri Helena tarkkailee Jari Karjalaisen laulusuoritusta Lounaispuistossa Jyväskylässä elokuussa 1995. Kuva: Arvo Vuorela

Viimeinen levy kuoleman jälkeen

Aki Sirkesalon viidestä albumista neljä ensimmäistä ilmestyi Sony-yhtiön nimissä vuosina 1995–2001. Viimeisen albumin S_anasta miestä_ levy-yhtiö EMI julkaisi omaisten suostumuksella kohtalokkaan Thaimaan matkan jälkeen.

Aki oli saanut albumin valmiiksi ennen matkaa, jossa koko perhe kuoli Intian valtameren maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin iskiessä tapaninpäivänä 2004. Albumi nousi suoraan Suomen virallisen listan kärkeen. Levyn tuotto ohjattiin hyväntekeväisyyteen.

Timi Laukkanen ehti levy-yhtiövuosinaan Polarvoxilla, CBS:llä ja Sonyssa löytää melkoisen joukon tähtiartisteja. Timin listalta löytyvät Boycott, Tuula Amberla, Sakari Kuosmanen, Smack, Claudia, Pääkköset, Happoradio, Mikko Kuustonen, Fintelligens ja Elastinen, Tommi Läntinen, Neon 2, Nikke T., Don Johnson Big Band ja myös Hausmylly.

Laukkasen kansainvälisin löytö on ollut Bomfunk MC's, jonka Freestyler-hittiä on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta. Laukkanen vastasi myös Aki Sirkesalon neljän ensimmäisen levyn tuotannoista.

Vuonna 2003 Timi Laukkanen siirtyi Sonylta Scanboxin palvelukseen ja samaan aikaan Aki Sirkesalo vaihtoi Sonylta levy-yhtiö EMIn artistiksi.

Aulikki "Aki" Arkko pääsi kaimakuvaan Aki Sirkesalon kanssa Radio Jyväskylän konsertissa Lounaispuistossa kesäkuussa 1995. Kuva: Arvo Vuorela

Levyraati ennen Thaimaan matkaa

Sirkesalo ja Laukkanen asuivat Nurmijärven Klaukkalassa lähellä toisiaan. Ystävyyden ja pitkän yhteisen levytyshistorian takia Aki tuli demolevyjensä kanssa Timin luokse pitämään levyraatia, vaikka olikin jo loikannut toiseen levy-yhtiöön. Aki kuuntelutti Timillä yhteensä 14 uutta demobiisiä.

– Ruksasin niistä kymmenen, jotka ehdottomasti kannattaa ottaa tulevalle levylle. Aki palaveerasi sen jälkeen EMIllä ja siellä ruksaamistani biiseistä valittiin levylle vain neljä, muistelee Laukkanen Fuengirolassa Espanjassa.

Sovittiin, että hyväksytetään perikunnalla ensimmäinen biisi.

Timi Laukkanen

Timi otti yhteyttä Akin veljeen Vesaan ja kertoi, että hänellä on kuusi levyttämätöntä Akin kappaletta. Akin perikunta eli Vesa ja vanhemmat Eila ja Touko Sirkesalo antoivat Timille luvan välittää kappaleet levytettäväksi.

– Sovittiin, että hyväksytetään perikunnalla ensimmäinen biisi. Annoin demot Jari Karjalaiselle ja ensimmäisenä syntyi Tuhlattuja päiviä. Vesa ja vanhemmat hyväksyivät sen nopeasti, kertoo Timi Laukkanen.

Sirkesalon perheen menehtyminen Thaimaassa oli suuri järkytys omaisille, läheisille, Akin faneille ja niin myös Timi Laukkaselle.

– Ne olivat ylivoimaisesti elämäni kurjimpia hetkiä, soitin Akin numeroon ja kaksi viikkoa kuulin vastaajassa hänen äänensä, ennen kuin varmistui, että Akia ei enää ollut.

Sanavalmis toimittaja-muusikko Aki Sirkesalo oli helppo haastateltava. Axa Sorjosen ei tarvinnut antaa kuin lupa puhua ja tarinaa riitti tunniksi. Kunnian kentät -haastattelussa Aki ennakoi tulevaisuuden suunnitelmia, jotka eivät koskaan toteutuneet.

Albumi ulos vuoden kuluttua

Kaikki kuusi Laukkasen hallussa ollutta kappaletta oli työstetty valmiiksi demoiksi. Niissä on mukana Akin laulut ja erityyppisiä taustoja. Osa on pelkästään kitara ja laulu -pohjaisia ja osaan on tehty jo alustava sovituskin. Jari Karjalaisen mukaan kaikki kuusi biisiä taipuvat moneen.

– Minun tarkoitus on toteuttaa ne mahdollisimman pedantisti ja pitkälti alkupeäisiä kunnioittaen. En ala tekemään hiphoppia, trashmetallia tai tanssilavaiskelmää, linjaa Karjalainen.

Viehätyin lauluun, koska en ole itsekään enää teini.

Jari Karjalainen

Varsinainen albumi ilmestyy viimeistään elokuussa 2018, kun Jari täyttää 50 vuotta. Sitä ennen tipahtaa muutama biisi määräajoin jakeluun ja radiosoittoon.

Jari Karjalainen on ollut äänessä radioissa, televisiossa, mainoksissa ja äänilevyillä kohta 30 vuotta. Kuva: Eetu Lipponen

Ensimmäinen single Tuhlattuja päiviä julkaistaan Karjalaisen 49-vuotispäivänä 25. elokuuta.

– Viehätyin lauluun, koska en ole itsekään enää teini. Kappaleen tematiikka on vähän synkähkö. Voisin kuvitella, että ikäiseni henkilö haikailee nuoruusvuosiensa perään nuoruuden haudalla, vaikkei se vanheneminenkaan niin vakavaa ole.

Lopuista ralleista osa on hyvinkin kepeitä. Monessa biisissä on joku akimainen koukku, esimerkiksi tekstillinen juttu.

– Hyvällä meiningillä pilke silmäkulmassa -tyyppisiä, mutta ei kuitenkaan kieli poskessa, kiteyttää Karjalainen.

Jari Karjalainen julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa viimeistään elokuussa 2018. Kuva: Jonna Öhrnberg

Perikunta tukee julkaisua

Karjalaista himpun verran jännittää tuoda julki edesmenneen lauluntekijän tuotoksia. Tosin aikaa on kulunut jo sen verran, että Akin muistoa ei loukata. Perikunta myös haluaa, että Akin musiikki saadaan kaiken kansan kuuluville eikä jää pöytälaatikkoon unholaan.

– Palautetta saattaa tulla, että tälläkö nyt yritetään rahastaa. Siitä ei ole kysymys. Voi hyvinkin olla, että päätän, että tämän levyn tuotto menee vaikka SPR:n katastrofirahastolle, korostaa Karjalainen.

Jokainen laulu on soitettavissa leirinuotio-kitarameiningillä.

Jari Karjalainen

Kuuden ennenjulkaisemattoman Sirkesalo-kappaleen lisäksi levylle tulee versioita Akin aikaisemmasta tuotannosta. Karjalainen lupaa levystä kokonaisuudessaan Aki-teemaisen. Jarin lempikappale Mysteriet on myös luvassa yllättävänä versiona.

Sirkesaloa Jari Karjalainen kuvaa oman genren laulaja- ja lauluntekijäosastossa kärkihahmoksi Suomen musiikkihistoriassa.

– Jokainen laulu on soitettavissa leirinuotio-kitarameiningillä. Sävellyksistä on mahdollista tehdä lähestulkoon mitä tahansa - sillä tavalla monipuolisia ralleja on koko hänen tuotantonsa.

Jari Karjalainen saa kunnian levyttää Aki Sirkesalon jälkeen jääneet laulut. Kuva: Jonna Öhrnberg

Korppikotka ja Nalle Puh

Aki Sirkesalolla ja Jari Karjalaisella on paljon yhteistä. Molemmat ovat opiskelleet Jyväskylän yliopistossa: Aki journalismia ja Jari puheviestintää. Molemmat ovat työskennelleet radiossa: Aki musiikkitoimittajana ja Jari tiskijukkana ja mainosäänenä.

Miehiä yhdistää myös ääninäytteleminen piirretyissä elokuvissa. Sirkesalo on dubannut korppikotkan repliikit Disneyn Viidakkokirja ykkösessä ja kakkosessa. Jarikin ehti dubbailla Disney-tuotantoa ennen Espanjaan muuttoa.

Hämmentävin juttu Jarille oli jakaantua kolmeen eri persoonaan. Piti kuunnella amerikkalaista Nalle Puh -ääntä – miten se puhuu ja laulaa. Sen jälkeen piti kuunnella Nalle Puhin suomalaista ääntä Jarmo Koskea eli Salkkareiden talkkaria.

– Lopuksi piti yhdistää nämä kaksi asiaa mielessä ja laulaa suomeksi Nalle Puhin äänellä kuulostaen amerikkalaisääneltä sekä Jarmo Koskelta, nauraa Karjalainen.

Nuori Sirkesalo toimitti Rockradiossa, nuori Karjalainen Radio Jyväskylässä. Kuva: Arvo Vuorela

Aki Sirkesalo otti musiikilliset ensiaskeleet kymmenvuotiaana seurakunnan puhallinorkesterissa ja kuorossa ja jatkoi VPK:n torvisoittokunnassa. Trumpetti vaihtui myöhemmin kitaraan ja musiikki rockiin. Jari Karjalainen puolestaan kävi nuorena konservatorion pianotunneilla seitsemän vuotta, kunnes kiinalainen opettaja suositteli instrumentin vaihtoa.

– En ikinä jaksanut harjoitella enkä oppinut lukemaan nuotteja. Enkä pidä itseäni varsinaisena muusikkona, enempi olen poskisolisti ja äänenkäyttäjä.

Tipuin suoraan ykkössopraanosta kakkosalttoon.

Jari Karjalainen

Laulamisen Jari aloitti jo musiikkiluokilla ja oli viitisen vuotta mukana Musiikkiluokkien A-kuorossa, joka nyt tunnetaan nimellä Vox Aurea. Kuoroa johti Kari Ala-Pöllänen. Äänenmurros ei sujunut ongelmitta.

– Mä tipuin suoraan ykkössopraanosta kakkosalttoon ja sen jälkeen pantomiimikuoroon.

Jari ja kuoronjohtaja Ala-Pöllänen tapasivat sattumalta Joulun Tähti –konsertissa Hartwall Areenalla 1998. Kari tuli Jarin luokse ja sanoi, että nyt tarvitaan neljä frakkipukuista miestä brittitähti Sarah Brightmanin taustakööriin.

– Sanoin, että eihän me osata edes biisejä. Kari vastasi, että ei siellä tarvitse laulaa, kuunnellaan biisiä autossa ja mennään tv-lähetykseen aukomaan suuta ja näin me sitten teimme.

Aki Sirkesalo Lemmen Jättiläiset -orkestereineen esiintyi Kokkolan Venetsialaisissa 29.8.2003. Teresa de Rita-Cavlekin lyhyessä haastattelussa Sirkesalo kertoo miten hänestä pitkän mutta omaehtoisen ja vapaan tien kautta tuli muusikko.

Akilla monta hittiä ja kaksi Emmaa

Aki Sirkesalo ehti ennen soolouraansa osallistua Naamiot -yhtyeen kanssa Rock SM -kisojen finaaliin 1984. Palkintoa ei irronnut ja kärkeen kiilasivat Peer Günt, Kolmas Nainen ja Keba. Kisan jälkeen Naamiot hajosi ja Sirkesalo aloitti Rockradion juontajana.

Toimittajauran ohella Sirkesalo jatkoi bändeissä – ensin Giddyupsissa ja sitten Veeti Kallion, Sami Saaren ja Sasu Moilasen kanssa lauluvoimaisessa yhtyeessä Veeti & The Velvets.

Soolouralle Aki Sirkesalo siirtyi 1993 julkaisemalla singlen Hikinen iltapäivä. Akin viideltä albumilta hiteiksi nousivat singlet Mustankipee, Naispaholainen, Pelkkää kuvitelmaa, Missä betoni kasvaa, Seksuaalista häirintää, Punatukkainen, Kissanainen, Helena, Enkeleitä onko heitä, Tule mun luo, Toijalan takana, Mysteriet – duetto Lisa Nilssonin kanssa ja Parempaa aikaa.

Vuoden 1995 Emma-gaalassa Aki Sirkesalo palkittiin vuoden miestulokkaana ja vuoden levystä.

Suosittelemme sinulle