Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hansikkaantekijän verstas pystytään korjaamaan

Turun palolta vuonna 1827 säilynyt Hansikkaantekijän verstas oli tuhoutua tulipalossa lähes 200 vuotta myöhemmin. Käsityöläismuseon rakennus pystytään kuitenkin korjaamaan.

Hansikkaantekijän verstas sijaitsee talossa numero 178, jossa myös on kellosepän verstas ja kammantekijän talo.
Kuva: Ari Welling / Yle
Ari Welling
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun Luostarinmäen käsityöläismuseossa syttyi lauantaina 30. päivänä tammikuuta aamulla uhkaava tulipalo. Palo saatiin kuitenkin nopeasti hallintaan.

– Palokunnan hälytysvalmiutta pitää todellakin kiitellä. Tilanne oli todella uhkaava, kertaa museopalvelujohtaja Olli Immonen.

Sähkölämmittimiä useissa museon rakennuksissa

Palo sai ilmeisesti alkunsa viasta uunin sähkövastuksessa. Vastuksella pidetään yllä peruslämpöjä rakennuksissa. Samanlaisia lämmittimiä on useissa muissakin museon rakennuksissa. Kaikki sähkölaitteet käydään läpi.

– Osa lämmittimistä on vähän uudempia, osa vanhempia. Rakennuksissa pitää pitää peruslämpöjä yllä jotta ne pysyvät kunnossa, selventää Immonen.

Rakennus on peiteltynä ja parhaillaan laaditaan korjaussuunnitelmaa ja -aikataulua. Verstaan seinän laudoitusta joudutaan uusimaan. Myös osa kattotiilistä vaihdetaan.

Sammutustöiden yhteydessä kärsi vaurioita verstaan hirsirakenteinen väliseinä.
Sammutustöiden yhteydessä kärsi vaurioita verstaan hirsirakenteinen väliseinä. Kuva: Ari Welling / Yle

Ulkovuoraus kärsi vaurioita sammutustöissä

Tilanne oli todella uhkaava.

museopalvelujohtaja Olli Immonen

Suurimmat vauriot sammutustöiden yhteydessä kärsivät Immosen mukaan kattorakenteet, ulkovuoraus ja hirsirakenteinen väliseinä.

– Nyt suunnitellaan kunnolla ja tehdään hyvät korjaussuunnitelmat. Rakennuskonservaattorin ja hyvän puusepän hommia nämä ovat, sanoo Immonen.

Palon syttymissyytä tutkitaan edelleen.

Suosittelemme sinulle