Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Ei potallakäyntikään saa olla mikään kilpailulaji" – vaippakeskustelussa ärhäkät äänenpainot

Moni on pannut merkille, että lasten vaippaikä on noussut. Yle Uutisten keskustelussa ei kuitenkaan synny yhteisymmärrystä sitä, mikä kehitykseen on johtanut. Vaippakeskustelussa on selvää vastakkainasettelua sukupolvien välillä.

vaippoja kaupan hyllyssä
Vaippoja markkinoidaan tehokkaasti taaperoikäisille. Kuva: Hanne Leiwo / Yle
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutiset kertoi, että lasten vaippaikä on noussut. Asiaan perehtyneen lastenlääkärin mukaan suurin syy tähän on se, että vaipat ovat kehittyneet. Ne tuntuvat kuivilta ja miellyttäviltä eikä iho-ongelmia tule lapsille läheskään niin paljon kuin ennen.

Yhä useammin pottaharjoittelu aloitetaan vasta parin vuoden iässä, kun menneinä vuosikymmeninä oli tavallista, että lapsi istutettiin potalle jo alle vuoden iässä. Näin muistelevat monet kirjoittajat myös Yle Uutisten keskustelussa.

70-luvun äiti kertoo, että hänen kaksi poikaansa oppivat kuiviksi jo noin vuoden iässä:

Pieni tyttö potalla.
Kuva: Anri Koski / Yle

"No nytpä varmistui oma havaintoni. Olen ihmetellyt tätä pitkää vaippaikää. Kulta-aika lapsuuden kirja kertoo omien lasten potalle oppimisiän. 70-luvulla oli vain ns. bambinovaippoja. Muovinen vaippaliina kovettui rapisevaksi, eikä vaippa suinkaan ollut pintakuiva, kuten nykyiset."

Moni keskustelija ihmettelee 70-luvun äidin tavoin "pitkää vaippaikää" eikä oikein ymmärrä, miksi vaipoista ei yritetä päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Vaipat ovat kuitenkin kalliita ja monien mielestä myös työläitä käyttää. Niistä syntyy myös valtavasti jätettä. Jyrkimmissä kommenteissa syitä vaippojen käytön pitkittymiseen haetaan nykysukupolven elämänasenteesta:

"Kaksi syytä. Laiskuus ja ylimääräinen raha. Keski-ikäiset (30-40v.) vanhemmat, ovat tottuneet niin lyhytjänteiseen ajatteluun, etteivät viitsi tehdä tänään mitään jos sen vaan jotenkin pystyy siirtämään huomiseen." (Nimimerkki Mummi)

_"Lasta ei viitsitä laittaa potalle. Tietokone, tv ja kännykkä ovat tärkeämpiä. Mennä viipotetaan kaikki vapaa-ajat ja aina on muka kauhea kiire." _(Merkillinen ja lapsellinen)

Superäitejä ja täydellisiä vanhempia?

_"Esikoinen oppi itsekseen täyskuivaksi kestovaipoista hiukan alle kaksivuotiaana, ennen kuin olin ehtinyt sen suuremmin suunnitella mitään vaipattomuuskampanjoita. Tietenkin potalla oli käyty säännöllisesti viettämässä aikaa ja lukemassa kirjoja 1-vuotiaasta alkaen." _(Niinpä)

Keskusteluun osallistuneiden kokemusten perusteella voi päätellä, että useimmiten kuivaksi oppiminen sujuu helposti ja hyvissä ajoin. Monilla on edelleen tavoitteena, ettei vaippaikä pitkity.

Kertomukset onnistuneista pottaharjoituksista myös ärsyttävät. Kaikilla homma ei suju kuin oppikirjoissa ja selvästi aihe on herkkä:

"Kaikille näille täydellisille vanhemmille täällä: mitähän se teille kuuluu, vaikka naapurin tenava käyttäisi vaippaa 5 vuotiaaksi. Monet äidit on pahimpia kiusaajia toisiaan kohtaan. Ei ihme, että sitten kouluiässä heidän pirpanat henkisesti kiduttavat luokkakavereitaan." (KR)

"Tunnustanpa nyt kuuluvani näihin huonoihin äiteihin, jotka eivät ole onnistuneet opettamaan lapsia kuiviksi ajoissa..." (Huono äiti)

_"Tottakai potalle on ennemmin tai myöhemmin opeteltava, mutta ei potallakäyntikään saa olla mikään kilpailulaji, josta otetaan suorituspaineita." _(äitee)

Lapsen tahtiin stressiä välttäen

Lapsen kuivaksi opettaminen ja pottaharjoittelu otetaan vanhempien kanssa puheeksi lapsen yksivuotisneuvolassa. Vanhempia neuvotaan etenemään opettelussa lapsen ehdoilla. Pakolla ei pidä potalla istuttaa.

Nimimerkki Liisu kertoo työskentelevänsä lastenhoitajana ja toteaa, että "siinä näkee koko kirjon, mitä tulee kuivaksi oppimiseen". Liisun viesti kuivaksi opettamisen kanssa painiskeleville vanhemmille on, että oppimisen tulos ei ole vain opetuksesta kiinni, koska lapset kypsyvät eri tahtiin ja lasten välillä on suuriakin eroja.

Moni keskustelija korostaakin pottaharjoittelussa lapsentahtisuutta - jo sisarusten välillä voi olla suuria eroja ja se on syytä ottaa huomioon.

_"Suotta hötkyillään ja rötkyillään. Aina ajallaan on minunkin kolme lastani oppineet erilaisia asioita. Hyviä lapsia, enkä äitinä arvota heitä pissi- ja kakkajuttujen perusteella. Enkä varsinkaan arvota itseäni äitinä ja omaa hyvyyttäni tämän asian perusteella. Lapset arvostavat eniten stressitöntä elämää jota ei jatkuvasti arvioida ulkoisilla mittareilla." _(kevät ja syksy)

Suosittelemme sinulle