Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yle Perjantai haastatteli kiistellyn MV-lehden perustajaa

Maahanmuuttovastaisen MV-lehden perustajasta Ilja Janitskinista ja varsinkin hänen motiiveistaan julkaista MV:tä tiedetään vähän.

Maahanmuuttovastaista sivustoa MV-lehteä on syytetty muun muassa rasismista, salaliittoteorioinnista, tekijänoikeusrikkomuksista ja ihmisten yksityisyyden loukkaamisesta. Perjantai-dokkarissa yritetään selvittää, mitä MV:n perustaja Ilja Janitskin oikein touhuaa, ajattelee ja miksi.
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Rasistisen MV-lehden perustaja Ilja Janitskin ei ole juuri antanut haastatteluja itseään tai MV:tä koskeviin artikkeleihin eikä muutenkaan esiintynyt julkisuudessa pitkiin aikoihin. Hänen ajatuksiaan on voitu lukea vain MV:n sivuilta.

Yle Perjantai haastatteli Ilja Janitskinia, koska hän johtaa tunnettua suomalaista vastamediaa. Yle Perjantai haluaa antaa katsojille mahdollisuuden arvioida kiistanalaisen toimijan sanomisia ja ajatuksia.

Vuonna 2014 Barcelonassa Espanjassa perustettu MV-lehti on tullut tunnetuksi lyhyessä ajassa.

– Vasemmalla kädellä sunnuntaisin tehty julkaisu täynnä kirjoitusvirheitä, kuvailee Ilja Janitskin Yle Perjantaille sivustonsa alkuaikoja.

MV-lehdessä on julkaistu rasistista ja ihmisten yksityisyyttä loukkaavaa sekä tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä. Se tunnetaan muun muassa tavasta julkaista kasvokuvia epäillyistä ja tuomituista rikollisista. Ilmiö on kansainvälisesti puhuttava ja vastaavanlaisia sivustoja on useita muun muassa Yhdysvalloissa.

MV-lehden kirjoittajien taustoista ei tiedetä. Ainoastaan Janitskin esiintyy MV:n yhteydessä kasvoillaan. Toimittajia lehden palveluksessa ei tiettävästi ole. Lehdellä on tapana hyökätä sitä kriittisesti käsitteleviä toimittajia vastaan.

– Minä pidän suomalaista valtamediaa vastuussa monestakin Suomessa tapahtuneesta esimerkiksi seksuaalirikoksesta, Janitskin sanoo.

Kaikki keskeiset poliittiset nuorisojärjestöt perussuomalaisia nuoria lukuun ottamatta ovat liittyneet kampanjaan, jossa vaaditaan loppua MV:lle. MV:stä on tehty myös tutkintapyyntö poliisille ja nuorisojärjestöjen yhteinen vetoomus on toimitettu myös valtakunnansyyttäjälle.

– En minä pakota ketään lukemaan minun ajatuksiani tai lukijoideni ajatuksia tai kirjoituksia. Miksi ihmiset tulevat ja sanovat, ettei näin saisi kirjoittaa? Ei tarvitse tulla meidän sivuillemme. Pysykää niillä omilla sivuillanne. Eikö näin olisi kaikkein paras, Janitskin kysyy.

Suosittelemme