Hyppää sisältöön

”En uskalla ottaa keikkoja vastaan” – työttömyysturvalain tulkinnat pelottavat freelancereita

Itsensä työllistävät vaativat tiukkaa rajaa sivu- ja päätoimisen yrittäjyyden välille. Luovien alojen freelancerit eivät halua yrittäjän leimaa, koska pelkäävät työttömyysetuuksien menetystä. Osa ei uskalla ottaa keikkatöitä vastaan, ennen kuin lakimuutoksen tulkinta selkiytyy.

Kuva: YLE / Kalle Niskala
Suvi Turunen

Vuodenvaihteessa astui voimaan lakimuutos, jonka mukaan kaikki ei­-työsuhteiset, itsensä työllistävät määritellään TE­-toimistoissa ja työttömyyskassoissa yrittäjiksi. Laki herätti paljon huolta ja keskustelua luovan alan freelancereiden keskuudessa jo valmisteluvaiheessa.

Verokortilla, ilman työsuhdetta, keikkatöitään aiemmin laskuttanut taiteilija vastustaa muutosta jo periaatteesta.

– Tässä viedään ihmisen itsemäärittelemisoikeus, kun leimataan yrittäjäksi, vaikkei sellaiseksi itseään koe. En ole perustanut yritystä juuri siitä syystä, että keikkoja on niin vähän. Tuntuu järjenvastaiselta, jos mikään työnteon rutiineissa ei ole muuttunut, muuttuu silti yrittäjäksi, jonka vaikutukset pahimmillaan ulottuvat viimeiseenkin etuuteen, toimeentulotukeen, selittää jyväskyläläinen taiteilija Minna Esantytär.

Yrittäjyys ei ole vaihtoehto myöskään tuusualaiselle ammattimuusikolle ja soitonopettajalle.

En ole perustanut yritystä juuri siitä syystä, että keikkoja on niin vähän.

Minna Esantytär

– Se ei vaan mahdu minun etiikkaani, että laki tai TE-toimiston virkamies päättää, olenko yrittäjä vai en, ilman suostumustani. En todellakaan perusta yritystä alalle, jossa ei ole varmuutta kokoaikaisesta työllistymisestä, jyrähtää Sanna Tuhkunen.

Viranomaiset ovat yrittäneet rauhoitella muutoksista syntynyttä huolta julkisuudessa. Hyssyttely kaiken epäselvyyden keskellä ärsyttää.

– Meitä on tyynnytelty sillä, että tällä ei ole vaikutuksia työttömyysturvaan. Mutta koska ei ole määritelty selvää rajaa, milloin tulkitaan päätoimiseksi yrittäjäksi ja millä perusteella, se pelottaa. Tiput työttömyysturvalta kokonaan, jos sinut määritellään päätoimiseksi ja se on nyt yksittäisten virkailijoiden tulkintojen varassa. Tässä nyt odotellaan ennakkotapauksia, jollaiseksi kukaan ei halua. Kevään aikana saadaan kuitenkin varmasti joukko uusia, vastentahtoisia yrittäjiä, toteaa Esantytär.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto jätti viime tiistaina eduskunnalle kirjallisen kysymyksen työttömyysturvalain tulkintaongelmista. Alanko-Kahiluodon mukaan lakimuutoksen suurin epäkohta on siinä, että yhä useampi voidaan tulkita päätoimiseksi yrittäjäksi ja samaan aikaan laki heikentää itsensä työllistämisen edellytyksiä.

Johtaa pimeisiin keikkoihin?

Keikkatöillä itsensä elättävät karttavat yrittäjän statusta. Freelancerit kyselevät toisiltaan ja juristeilta neuvoja, miten TE-toimistojen kanssa kannattaa asioida ja missä sivu- ja päätoimisen yrittäjyyden raja menee.

Tässä on tietenkin iso vaara, että joku alkaa tehdä töitä pimeästi.

Mona Kortelampi

Näyttelijäliitosta kerrotaan, että moni on jäädyttänyt keikkailunsa.

– Ihmiset eivät ota keikkoja vastaan tai eivät uskalla laskuttaa niistä. Itsekin olen sanonut nyt, etten tule. Tässä on tietenkin iso vaara, että joku alkaa tehdä töitä pimeästi, kertoo Helsingin Freelance näyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja Mona Kortelampi.

– En tee nyt laskutuskeikkoja. Hyvinkään orkesterin äänenjohtajana ja opetustunneista ei kerry tarpeeksi tunteja ja rahaa. Tämä tilanne vaikuttaa hyvin paljonkin toimeentulooni, paljastaa Sanna Tuhkunen omasta tilanteestaan.

Vaikka itse toimisi oikein, voi pelätty yrittäjä-leima napsahtaa silti. Jyväkyläläistaiteilijalle saattaa käydä näin työnantajan virheen vuoksi.

– Työnantaja oli hukannut lähettämäni laskun, enkä ole vielä saanut palkkaa marraskuisesta keikasta. En tiedä mitä tapahtuu, kun palkka tuleekin vasta tämän vuoden puolella. Tämän vuoden puolella en ole uskaltanut ottaa keikkoja vastaan ollenkaan, Minna Esantytär tuskailee.

Julkisyhteisöt suosivat laskuttavia esiintyjiä. Esimerkiksi Lahden kaupunki ilmoittaa hyväksyvänsä tarjouksia vain laskuttavilta toimijoilta, kun se etsii esiintyjiä esimerkiksi palvelukotiin tai lastenkulttuuritapahtumaan. Laskuttaminen taas on yritystoimintaa, jota keikkatyöläiset nyt karttavat.

– Jätin jo ennen joulua varmuuden vuoksi hakematta laskutuskonsertteja, koska ei ollut mitään tietoja, miten lakimuutos linjataan.  Halusin säilyttää statukseni palkansaajana, Sanna Tuhkunen harmittelee.

Pelkällä markkinoinnilla yrittäjäksi?

Lähtökohtaisesti yrittäminen katsotaan sivutoimiseksi, jos toiminta on tarkoitus pitää pienimuotoisena. Minna Esantyttären mukaan on edelleen epäselvää, millä perusteella yrittäjän status määräytyy. Vaikuttaako esimerkiksi työtilan käyttö? Oman työn markkinoinnista yrittäjästatus tulee.

– Tämä on absurdia. Jotta taiteilija saa töitään myydyksi, on hänen pidettävä näyttelyitä, joita on markkinoitava. Sama on muusikoilla, ei kukaan tule keikoille, jos ei niitä markkinoida. Minulla on omat kotisivut, ovatko nekin yrittäjän markkinointia, kysyy Esantytär.

Ongelma päätoimisesta yrittäjyydestä koskee kaikkia pätkätöitä tekeviä, mutta eniten ääntä lakimuutoksesta ovat toistaiseksi pitäneet luovien alojen itsensä työllistäjät.

Lakimuutos on tehnyt meistä uuden paarialuokan.

Sanna Tuhkunen

– Aiemminkin ollut ongelmaa siitä, että rajanveto on mahdottoman vaikeaa. Olen kuullut tapauksesta, jossa kolme tuntia journalistista työtä kuussa on ollut yrittäjyyden merkki. Mutta missä kohtaa työ työllistää niin, ettei kokoaikatyön vastaanottaminen ole mahdollista? Tämä linjaveto on jäänyt tekemättä, Sanna Tuhkunen muistuttaa.

Joulukuussa lakimuutosta vastaan järjestettiin mielenilmaus. Tämän vuoden puolella on järjestetty erilaisia keskustelutilaisuuksia. Lisäksi useammat kulttuurialojen liitot ovat ottaneet kantaa ja toivoneet selvennystä lakimuutokseen.

– Lainsäätäjän pitäisi tehdä niin yksinkertainen laki, ettei sitä tarvitse 191-sivuisella lisäohjeistuksella selittää. Ohjeistuksen pitäisi olla sellainen, että tavallinen tallaaja pystyy tekstin ymmärtämään, Sanna Tuhkunen vaatii.

Tammikuun hakemukset on juuri jätetty työttömyyskassoille ja muutokset tulkinnat todentuvat pian keikkatyöläisille.

– Lakimuutos on tehnyt meistä uuden paarialuokan. Yrittäjinä ilman y-tunnusta meillä on samat vastuut kuin yrittäjillä, mutta ei vähennyksiä, tuusulalaismuusikko lisää.

Suosittelemme sinulle