Hyppää sisältöön

Vilppivihjeiden määrä yllätti Verohallinnon – vuodessa liki 11 000 ilmiantoa

Verohallinnon mukaan vihjeitä ei ole annettu kiusaamistarkoituksella. Eniten vihjeitä on tullut Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla.

Verotoimisto
Kuva: Anssi Ketonen / Yle
Heli Mansikka

Verohallinnon sähköinen vihjetietolomake on ollut käytössä vuoden ajan. Verohallinnon tiedotteen mukaan vihjeitä on tullut tasaisesti eri puolilta Suomea ja reilusti enemmän kuin mitä osattiin ennakoida.

Yhteensä vihjeitä on annettu liki 11 000. Vihjeet koskivat noin 9 500 yritystä tai henkilöä, sillä samasta tahosta on voinut tulla useita vihjeitä.

Eniten vihjeitä on tullut Helsingissä (1810 kpl), Tampereella (451 kpl), Vantaalla (424 kpl), Espoossa (421 kpl) ja Turussa (406 kpl).

Verohallinto julkaisi lukumäärät kaikkiaan 29 kaupungin osalta. Pienistä kaupungeista ja maaseutukunnista Verohallinto on saanut vihjeitä muutamasta kappaleesta muutamaan kymmeneen. Pienten paikkakuntien osalta tarkkaa vihjetietojen määrää ei julkaista, koska yksittäinen henkilö tai yritys voi silloin olla tunnistettavissa.

Vihjeistä verotarkastuksiin

Vihjetietolomakkeen avaaminen verkossa herätti kansalaisissa epäilyjä, että vihjetietoa voidaan ilmoittaa perättömästi. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että suomalaisten tavoitteena ei ole tuottaa harmia vilppiepäilyjä ilmoittaessaan.

Verohallinnon mukaan kansalaisten antamat vihjeet ovat olleet hyödyllisiä taustatietoa.

– Emme voi kertoa, kuinka moneen tapaukseen juuri vihje on ollut oleellinen tekijä. Verovilppivihje ei kuitenkaan koskaan ole ainoa syy verotarkastuksen aloittamiseen, tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen painottaa tiedotteessa.

Kaikkiaan 1213 kohteessa, josta Verohallinto sai vihjeen, harkittiin verotarkastuksen aloittamista. Lisäksi 426 tapauksessa harkittiin kuitin tarjoamisvelvollisuuden tarkastusta.

Suosittelemme sinulle