Hyppää sisältöön

Kemissä ja Torniossa yhteensä vajaa sata vilppivihjettä verottajalle

Verovilppivihjeitä on annettu paljon. Koko maassa verottaja sai viime vuonna lähes 11 000 vihjettä. Lapissa eniten vihjeitä annettiin Rovaniemellä, 145 kappaletta. Torniossa vihjeitä annettiin hieman enemmän kuin Kemissä.

Lähikuva Verohallinnon kyltistä.
Kuva: Yle
Jarno Tiihonen

Verottaja on yllättynyt verovilppivihjeiden suuresta määrästä. Viime vuonna vihjeitä annettiin koko maassa 10 864.

Lapissa Rovaniemellä tehtiin 145, Torniossa 47 ja Kemissä 44 ilmoitusta. Pienempien kuntien lukuja verohallinto ei kerro.

Koko maassa suurin osa vihjeistä koski yhtiömuotoisia yrityksiä ja yhdistyksiä, liikkeen- ja ammatinharjoittajia ja maa- ja metsätalouden harjoittajia.

Naapurikateus ei näy

Henkilöihin kohdistuvat vihjeet painottuivat palkka- ja vuokratuloihin sekä netin välityksellä tapahtuvaan tavaroiden ja palveluiden myyntiin. Loppuvuonna kasvoivat erityisesti kauneudenhoitoalalta ja käytettyjen autojen kaupasta annetut vihjeet.

– Monessa vihjeessä epäillään nettimyynnin olevan niin laajaa, että sitä tulisi käsitellä elinkeinotoimintana, kertoo tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen Verohallinnosta.

Suomalaisten tavoitteena ei ole kuitenkaan tuottaa harmia vilppiepäilyjä ilmoittaessaan.

– Niin sanottu naapurikateus ei vihjeissä näy. Valtaosa koskee havaintoja, joihin vihjeen antaja on henkilökohtaisesti törmännyt asioidessaan yrityksen kanssa", Säkkinen kertoo.

Pelkkä vihje ei riitä tarkastuksen aloittamiseen

Verohallinto harkitsi verotarkastuksen aloittamista kaikkiaan 1 213 vihjeestä. Lisäksi 426 tapauksessa harkittiin kuitin tarjoamisvelvollisuuden tarkastusta. Usein toimenpiteeksi  kuitenkin riittää, että asiakasta ohjataan verotusasioiden hoitamisessa.

– Vuoden kokemuksella voimme todeta, että kansalaisten antamat vihjeet ovat työssämme avuksi, vaikka emme voi kertoa, kuinka moneen tapaukseen juuri vihje on ollut oleellinen tekijä. Verovilppivihje ei kuitenkaan koskaan ole ainoa syy verotarkastuksen aloittamiseen, Säkkinen painottaa.

Verohallinnon sähköinen vihjetietolomake on ollut käytössä vuoden ajan.

Suosittelemme sinulle