Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kateus on kansainvälistä – näin eri tavoin kadehditaan 4 maassa

Naapuri ostaa uuden auton. Malilainen kadehtii julkisesti, japanilainen aloittaa kilpailun, kreikkalainen on vaikka syömättä saadakseen samanlaisen, chileläinen iloitsee naapurin kanssa, suomalainen toivoo, että auto hajoaa. Onko kateudessa kulttuurieroja? Miten ja mitä kadehtivat japanilaiset, kreikkalaiset, chileläiset ja malilaiset?

Eri maiden lippuja monikulttuurikeskus Kompassissa.
Monikulttuurisuus näkyy savolaisessa elämänmenossa. Kuva: Yle
Kati Latva-Teikari
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiotossa syntynyt kokkolalainen Päivi Marjeta on viettänyt ison osan elämästään Japanissa ja tietää, että kohteliaiden ja pidättyväisten japanilaisten kateus näkyy koko yhteiskunnassa.

– Japani on erittäin kilpailuhenkinen maa. Kisaa käydään kaikesta, esimerkiksi koulutuksesta alakoulusta yliopistoon. Parhaaseen kouluun pääseminen on ykköstavoite.

Japani on erittäin kilpailuhenkinen maa. Kisaa käydään kaikesta.

Päivi Marieta

Japanilaiset ovat Marjetan mukaan vieraille ystävällisiä, vieraanvaraisia ja erittäin kohteliaita, mutta naapurille, työkaverille ja luokkatoverille ei voi hävitä missään asiassa.

– Japanilainen kadehtii myös materiaa aivan kuten suomalainenkin. Meidän perheellä pitää olla yhtä uusi auto, yhtä hieno talo ja samat vipstaakit ja vempeleet kuin toisellakin.

Kateus on japanilaisessa kulttuurissa ruma tunne, joka pidetään visusti omassa tiedossa.

– Netami ei ole japanin kielessä positiivinen sana, naurahtaa Marjeta.

Kreikassa kadehtii keskiluokka

Kreikan sana zilia tarkoittaa sekä mustasukkaisuutta että kateutta.Ei kovin mairittelevia tunteita kumpikaan. Historiastaan ja kulttuuristaan ylpeät kreikkalaiset osaavat myös kadehtia. Ateenan liepeiltä yli 30 vuotta sitten Ouluun muuttanut Dimitris Mizaras sanoo kadehtimisen olevan varsinkin keskiluokan juttu.

Tehtiin hiki hatussa töitä ja tingittiin vaikka ruuasta, että saatiin uusi auto, kun matkittiin naapurin automerkkiä.

Dimitris Mizaras (Kreikka)

– 1960–1970-luvuilla keskiluokka alkoi vaurastua. Tehtiin hiki hatussa töitä ja tingittiin vaikka ruuasta, että saatiin uusi auto, kun matkittiin naapurin automerkkiä. Sama toistui punaisten lainojen, kulutuslainojen, aikana. Kortilla ostettiin, kun piti näyttää, Mizras sanoo.

Japanilaista kilpailuhenkisyyttä ja siitä kumpuavaa kateutta Mizaras ei kreikkalaisissa maamiehissään tunnista. Kun Mizarasin kreikkalais-suomalainen perhe muutti aikoinaan Ouluun, miehen piti oppia pitämään kieli keskellä suuta.

– Suomalaisten kateus näkyi alussa. Kesti vähän aikaa oppia olemaan vaatimaton sillä tavalla, mitä täällä sillä sanalla tarkoitetaan. Ei saanut heti kertoa saavutuksistaan, ettei toinen ymmärtänyt väärin tai tykännyt huonoa.

Kateus ei ole chileläisille ongelma

Soledad Björkqvist muutti aikoinaan rakkauden perässä Suomeen Santiagosta. Soledadin mukaan Chilessä ei puhuta kateudesta samoin kuin Suomessa.

– Varmasti kateutta on, mutta chileläiset osaavat myös iloita toisen menestyksestä ja onnesta. Meillä on iso sydän, Soledad nauraa.

Jos naapuri voittaa lotossa, toinen on iloinen, että hänellä menee hyvin.

Minusta kateus ei ole chileläisille iso ongelma.

Soledad Björkqvist

– Jos ystävä saa jonkun hyvän asian, olen superonnellinen hänen puolestaan. Varmasti negatiivisia tunteitakin on, mutta minusta kateus ei ole chileläisille iso ongelma.

Soledad kertoo, että heidän perheessään äiti on kasvattanut lapset niin, ettei kateudesta ole tullut koskaan mitään haittaa.

– Kateus on espanjaksi envidia. Se ei ole hyvä sana, eikä hyvä tunne.

Malissa saa vapaasti kadehtia

Etelä-Malin maaseudulta kotoisin oleva Kardique Sakone uskoo kaikkien kansojen olevan jollakin lailla kateellisia, eivätkä malilaiset tee poikkeusta.

Yli 40 vuotta Suomessa asunut Sakone määrittelee malilaisen kateuden terveeksi kateudeksi, joka ajaa ihmistä yrittämään enemmän. Malilainen kadehtii tavaraa, koulutusta ja ammattia.

– Kadehditaan positiivisessa mielessä, terveelliseltä pohjalta. Pinnistellään, että pääsee itse saavuttamaan saman.

Malissa ei Sakonen mukaan tarvitse hävetä ja peitellä kateellisuuttaan.

– Saa olla kateellinen ja sanoa toiselle, että minäkin haluan hankkia jonakin päivänä samanlaisen tavaran tai asian mikä toisella on. Kateus ei ole ruma tunne, kun se ei ole negatiivista kadehtimista.

Suosittelemme sinulle