Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Puoluesihteerit: Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2017

Vihreät ja RKP vastustivat kuntavaalien siirtoa keväältä syksylle puoluesihteereiden työryhmässä. Uudenmaan vaalipiiriä ei tulla jakamaan. Maakuntavaltuuston koko vaihtelee itsehallintoalueen asukasmäärän mukaan.

Äänestyslappu pudotetaan uurnaan.
Kuva: Pekka Autio / Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puoluesihteerien työryhmä esittää maakuntavaalien järjestämistä kuntavaalien yhteydessä.

Samalla kuntavaalt siirretään keväältä syksylle. Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2017. Vihreät ja RKP olivat eri mieltä siirrosta.

– Maakunta- ja kuntavaalit järjestetään alusta lähtien yhdessä. Se on järjestelmän kannalta paras vaihtoehto. Tästä oli laaja yksimielisyys puolueiden kesken. Loppujen lopuksi RKP ja vihreät ilmoittivat, ettei he voi kannattaa tätä, mutta kaikki muut eduskuntapuolueet olivat siirron kannalla, keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo.

Siirtoa perusteltiin myös sillä, ettei lainsäädäntö ehdi valmiiksi ensi vuoden huhtikuuhun mennessä, jolloin kuntavaalit piti alun perin järjestää.

– Vaikka nykyisten kunnanvaltuutettujen kausi pitenee, niin koko uudistuksen näkökulmasta tämä on sittenkin paras vaihtoehto. Saadaan uusi maakunta- ja kuntahallinto nivottua yhteen, Laaninen perustelee.

Sama ihminen ehdolle maakunta- ja kuntavaaleihin

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Kuva: Yle

Timo Laanisen mukaan ainoat rajoitukset koskevatehdokkuutta ja ovat samat kuin nykyisessä kuntavaalilaissa.

Uuden maakuntahallinnon johtavat viranhaltijat eivät voi olla vaalissa ehdolla.

– Emme ehdota muita rajoituksia. Jatkossa on siis mahdollista, että henkilö on yhtä aikaa kunnan- ja maakuntavaltuuston, eduskunnan tai europarlamentin jäsen. Itse kukin joutuu varmasti ajankäyttöään harkitsemaan. Tätä varten on toki jo varamiesjärjestelmä. Ei tämä aivan ylitsekäymätön ongelma ole, Laaninen toteaa.

Uuttamaata ei jaeta, listavaalit kuopattiin

Puoluesihteerit päättivät myös, ettei Uudenmaan vaalipiiriä jaeta. Piirin suuri koko otetaan maakuntavaltuuston jäsenmäärässä huomioon siten, että Uudellemaalle tulee enemmän valtuutettuja kuin muihin maakuntiin, 99 henkeä.

Maakuntavaltuuston koko vaihtelee maakunnan asukasmäärän mukaan minimikoon ollessa 59. Hallitus on esittänyt, että Suomeen tulee 18 itsehallintoaluetta eli maakuntaa.

Puoluesihteerit myös kuoppasivat listavaalin, jossa puolueet olisivat päättäneet, missä järjestyksessä ehdokkaat menevät vaaleissa läpi.

Laaninen pitää keskustelua listavaalin mahdollisuudesta nyt loppuunkäsiteltynä.

– Emme ehdota vaalijärjestelmän muutosta, vaan kaikki vaalien perusperiaatteet säilyvät samana, hän painottaa.

Suosittelemme