Hyppää sisältöön

Ongelmajäte uhkaa vuotaa kaatopaikalta Itämereen – Suomen viranomaiset yhteydessä Venäjälle

Pietarin läheisyydessä sijaitsevan kaatopaikan ympäristövaikutuksista on saatu ristiriitaista tietoa. Venäjän viranomaiset vakuuttivat tänä aamuna Suomen ympäristökeskukselle, että tilanne on hallinnassa.

Pääministeri Dmitri Medvedev lupaili kolme vuotta sitten, että Krasnyi Borin ongelmajätteiden kaatopaikka suljetaan. - Kuvakaappaus venäläisestä verkkojulkaisusta Fontanka.ru:sta. Kuva: fontanka.ru

Pietarin kaakkoispuolella sijaitsevan Krasnyi Borin tilanteesta on tullut julkisuuteen huolestuttavaa tietoa. Ympäristöaktivistien mukaan ongelmajätteiden kaatopaikalta valuu ympäristöön öljy- ja kemikaalijätteitä. Vesistöön päästessään vaaralliset aineet valuisivat aikanaan Itämereen saakka.

Suomen ympäristökeskus Syke otti yhteyttä Pietarin ympäristökomiteaan ja selvitti asiaa. Johtaja Seppo Rekolaisen mukaan tilanne on venäläisten tarkassa seurannassa.

– Tämän aamun tietojen mukaan siellä on käyty tarkastamassa asiaa, eikä vuotoja Suomenlahteen ole tullut. Komitean mukaan altaiden reunoissa on vielä jonkun verran varaa, ja siellä on myös vara-altaita, jotka otetaan tarvittaessa käyttöön, hän kertoo.

Rekolainen mainitsee, että esimerkiksi ympäristöjärjestö Greenpeacella on kuitenkin aivan erilainen käsitys tilanteesta. Suomesta käsin on vaikeaa arvioida, mikä tieto pitää paikkaansa. Viimeisimmät suojelukomissio Helcomin mittaukset, joissa Suomi on ollut mukana, on tehty useita vuosia sitten.

– Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan varsinaista vuotoa ei ole. Riskit siellä ovat aika suuret. Eli ei siinä varmasti paljosta kiinni ole, että sieltä voisi vuotoja tulla, Rekolainen arvioi.

Kaatopaikka piti jo sulkea

Krasnyi Borin ongelmat ovat olleet suomalaisten tiedossa jo vuosia. Pietarin Itämeri-kokouksessa kolme vuotta sitten puhunut pääministeri Dmitri Medvedev lupasi, että ongelmajätelaitos suljetaan nopealla aikataululla. Yle Uutisille Medvedev lisäsi tuolloin, että hankkeen rahoittaminen on jo alkanut. Tästä huolimatta alueelle on joidenkin lähteiden mukaan viety edelleen jätteitä.

Rekolainen uskoo, että vuotojen estäminen on myös venäläisten päämäärä. Mahdollinen vuoto uhkaa ensisijaisesti paikallisten hyvinvointia, sillä Pietarin kaupunki ottaa vetensä Nevajoesta kaatopaikan alapuolelta.

– Jos vuoto tulee, se ei kovin nopeasti Suomen puolelle kulkeudu. Puhutaan vähintään viikosta tai jopa pidemmästäkin ajasta. Teemme tietenkin tarkemmat kulkeutumisennusteet, jos tarvetta on, hän kertoo.

Jätevesien puhdistamisesta hyviä tuloksia

Itämeren yleinen tilanne on mennyt viime vuosina parempaan suuntaan. Suolapulssit ovat kuljettaneet suolaista ja hapekasta vettä Tanskan salmien kautta Itämeren altaaseen. Tämä on parantanut Itämeren pääaltaan syvänteiden happitilannetta.

– Kaiken kaikkiaan myös Suomenlahden yleinen rehevöitymistilanne on mennyt parempaan suuntaan. Se on johtunut lähinnä siitä, että ravinteiden vapautuminen pohjasta on ollut jossain määrin aiempaa vähäisempää, kertoo kehittämispäällikkö Heikki Pitkänen.

Lisäksi Suomenlahden kuormitus itäisissä osissa on merkittävästi vähentynyt Pietarin tehostettua jätevesiensä käsittelyä. Lugajoen rannalla sijaitsevan lannoitetehtaan päästöt saatiin puolestaan kuriin keväällä 2012, osittain suomalaisten avustuksella.

Suosittelemme sinulle