Hyppää sisältöön

Sosiaalinen media leipoi skottiteinistä kirjallisen sensaation – Estelle Maskamelle satelee kustannussopimuksia

Harvasta tulee menestyskirjailija, vielä harvemmasta tulee menestyskirjailija alaikäisenä. Ei sellaiseen uskonut myöskään Estelle Maskame. Skotlantilaisen kalastajakylän teinityttö naputteli tarinaa kielletystä rakkaudesta nettiin, kunnes kustantaja koputti ovelle.

koululainen ottaa selfietä Estelle Maskamen kanssa
Maskamea on helppo lähestyä. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Sanna Vilkman

Kun oikein rakastaa kirjoja ja kirjoittamista, ei tunti, kaksi kouluviikossa riitä. Siksi Estelle Maskame istui illat pitkät lukemassa. Erityisen paljon hänen mieltään kutittelivat tarinat kielletystä rakkaudesta, joka voittaa kaikki esteet. Kirjoissa kuvatut vaikeudet kuitenkin tuntuivat ihan liian helpoilta. Siksi hän päätti kirjoittaa mieleisensä tarinan itse.

– Ei se nyt niin hirveän ihmeellinen vastus ole, jos vaikka koulun suosituin poika ihastuu ei-suosittuun tyttöön. Mietin, mikä tosissaan aiheuttaisi vastuksia rakkaudelle, ja keksin sisarpuolten suhteen. Sehän ei ole laiton, kun heillä ei ole yhteisiä biologisia vanhempia, eikä se varsinaisesti väärinkään ole. Sellaista suhdetta kuitenkin paheksuttaisiin ja sillä olisi vahva sosiaalinen stigma.

Niinpä 13-vuotias Maskame alkoi kirjoittaa pienelle nettiporukalle tarinaa nimeltä _Did I Mention I Love You? _Sen päähenkilö on hieman Maskamea muistuttava jääräpää Eden, joka matkustaa kesäksi isänsä ja tämän uuden vaimon luo.

Santa Monicassa Edeniä on vastassa kolme velipuolta, joista ärsyttävin osoittautuu ihanaksi. Seurauksena on kalifornialaista teinielämää, tyhmien aikuisten tyhmiä reaktioita, ihmissuhdedraamaa ja lopulta rakkautta.

Estelle Maskame yläastelaisten kanssa
Estelle Maskame vieraili Vuosaaren peruskoulussa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Sosiaalinen media räjäytti pankin

Uskollinen lukijakunta janosi lisää tekstiä, ja sana vetävästä tarinasta levisi. Luvun loppuun kirjailijalupaus jätti yleensä koukun, cliffhangerin, joka pakotti lukemaan enemmän. Yleisö alkoi kutsua riippuvuutta aiheuttavaa tarinaa tuttavallisesti DIMILYksi. Se, mistä piti tulla kertomus, alkoi turvota romaaniksi. Kun ensimmäinen alkoi valmistua, Maskame tiesi jo, että se tarvitsee jatkoa.

Kun Maskame siirsi tarinansa lähes 40 miljoonan käyttäjän kirjoittajayhteisö Wattpadiin, repesi suosio käsistä – varsinkin kun nuorella taiteilijalla oli nerokas nettimarkkinointistrategia.

– Käytin suosittua Twitter-tiliäni tekstini mainostamiseen ja keräsin sillä seuraajia. Sitten ohjasin ihmisiä Wattpadiin lukemaan juttujani, eli kokosin yleisöä kahdella sosiaalisen median foorumilla. Pyysin ja sain tosi paljon kommentteja ja palautetta.

Lukijat antoivat ehdotuksia tarinan käänteistä ja odottivat kärsimättömästi aina seuraavaa kappaletta. Maskame sai nettiyhteisöltä kirjoitustyöstään palkaksi kannustusta ja faktantarkistusapua. Vaikka tarina sijoittuu Kaliforniaan ja Oregoniin, ei kirjailija ole itse ikinä jalallaan astunut Amerikan mantereelle.

– Kommentit eivät hirveästi vaikuttaneet tarinaan. Sen sijaan ne rohkaisivat jatkamaan. Niinä päivinä, kun ei olisi yhtään huvittanut kirjoittaa, kävin lukemassa palautetta ja näin, miten kaikki odottivat tarinalle jatkoa, ja muistin, että haluan kirjoittaa lukijoilleni.

Maskame antaa nimmareita
Estelle Maskame on oppinut kirjoittamaan nimensä nopeasti. Kuva: Antti Haanpää / Yle

"Yritän vasta ymmärtää, että tämä tapahtuu oikeasti"

Estelle Maskamen vanhemmilla ei ollut aavistustakaan, miten iso juttu tyttären huoneessa oli muhimassa. Suosion mittakaava alkoi valjeta siinä vaiheessa, kun toimittajat alkoivat soitella ovikelloa selvittääkseen, kuka on saanut netin villiintymään. DIMILY oli kerännyt Wattpadissa jo neljä miljoonaa lukukertaa.

Jälkikasvun kirjailijanura kävi lopullisesti selväksi, kun edinburghilainen Black&White-kustantamo tarjosi sopimusta trilogian julkaisemisesta. Estelle Maskame jätti koulun kesken viimeisenä vuonnaan ja ryhtyi täysipäiväiseksi kirjailijaksi 17-vuotiaana. Nyt kirjasarjan oikeudet on ostettu kymmeneen maahan, ja elokuvastakin on ollut puhetta. Faniyhteisö on jo julkaissut toiveikkaasti omatekoisia trailereita nettiin.

Maskame haaveilee siitä, että pääsisi näkemään kaikki ne paikat, joista on kirjoittanut. Se vaikuttaa mahdolliselta; kansainvälinen markkinointikiertue alkoi tällä viikolla Suomesta, sitten pitää palata kotiin viimeistelemään trilogian päätösosa, sen jälkeen vuorossa on Saksa.

– Olen vieläkin ihan tolaltani tästä ja yritän takoa kallooni, että tämä tapahtuu oikeasti. En olisi ikinä voinut kuvitella, että matkustan Suomeen haastateltavaksi tai näen omia kirjojani kaupan hyllyssä. En edes uskonut, että joku teini voi saada kirjadiilin.

"Voin kuvitella itseni Estellen paikalle"

DIMILYn ensimmäinen osa ilmestyi hiljattain suomeksi ja sai saman tien faneja. Trilogian kahta jälkimmäistä osaa lupaillaan kauppoihin ennen syksyä.

Kun Maskame keskiivikkoaamuna istui Vuosaaren yläkoululaisten eteen kertomaan kirjoistaan, oli yleisössä jo vannoutunut ihailijajoukko. Osa heistä ei ole aiemmin piitannut kirjallisuudesta pätkääkään.

– Mä en ollut koskaan lukenut, en pitänyt lukemisesta. Sitten kun mä kuulin tästä kirjasta, niin halusin sen heti, enkä ole voinut lopettaa sen lukemista hetkeksikään. Tässä kuvataan tosi realistisesti teinien elämää ja ongelmia, tähän on helppo samaistua. Estelle tietää, mistä kirjoittaa, kun on itse melkein saman ikäinen, analysoi yhdeksäsluokkalainen Sara Zahraei.

Luokkakaveri Sanna Kristeri oli vielä pienenä kova lukemaan, mutta sitten se jäi, tuli kouluhommia ja kaikenlaista. Nyt innostus on löytynyt uudestaan. Kristeristä on mahtavaa, että nuorille aikuisille ja teinitytöille on tarjolla romantiikkaa muutenkin kuin fantasiaan sekoitettuna. Yhtään vastaavaa kirjailijaa ei muistu mieleen.

– En ole ikinä lukenut mitään tällaista suomeksi. Varsinkin romanttiset kohdat on kuvailtu niin hyvin, että jotenkin haluaisi olla niissä itse jopa mukana.

Estelle Maskame ja kustantajat Vuosaaren koulussa
Vuosaaren peruskoulussa pidettiin keskiviikkona vähän erilainen englannintunti. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Pinja Ahonen laskee lukeneensa kaksi kirjaa elämänsä aikana, mutta haaveilee nyt kirjailijan ammatista. Laulun sanoja ja tarinoita kirjoitellut Ahonen on jo tutustunut Wattpadiin, mutta ratkaiseva askel on vielä ottamatta. 

– En ole vielä koskaan julkaissut mitään, mutta nyt tuntuu siltä, että miksi ei. Estelle on hyvä esimerkki, hän on itsekin niin nuori, että kyllä mä voin kuvitella itseni sen paikalle.

Menestyskirjailija Maskamella on kaverikuvien ottamisen ja nimmareiden jakamisen lomassa yksi neuvo niille, jotka haluavat seurata perässä.

– Kirjoitat vain ensimmäiset sanat paperille. Ilman niitä et saa tarinaa aikaiseksi. Ei tarvitse olla monimutkaista juonikaaviota tai jotain, pitää vain aloittaa jostain.

Suosittelemme sinulle