Itsepalvelukulttuuri leviää yhä laajemmalle, ja osansa siitä saavat myös kirjastot. Suomen Kirjastoseuran mukaan itsepalveluna toimivaa kirjastoa on kokeiltu yli 30 kunnassa.
Kirjastoseura tilastoi ensimmäistä kertaa itsepalvelukirjastojen määrää vuonna 2014, ja tuolloin itsepalvelua oli 32 kunnassa. Viiime vuotta koskevaa tilastoa ei vielä ole.
Usein itsepalvelukirjasto tarkoittaa sitä, että henkilökunta on paikalla muutaman tunnin tai että itsepalvelun ansiosta aukioloaikoja voidaan pidentää aamuihin ja iltoihin.
Kirjastoseura suhtautuu itsepalvelumalliin myönteisesti – kunhan henkilökunta ei kokonaan katoa kirjastoista.
– Itsepalvelukirjasto on hyvä palvelu, joka laajentaa kuntalaisten mahdollisuuksia käyttää kirjastoa. Samalla Kirjastoseurassa pidämme kiinni siitä, että kirjastoissa (kirjastohoitajilta saatava) palvelu on tärkeää, sanoo toiminnanjohtaja Rauha Maarno.
Sisäilmaongelmien takia itsepalvelua
Vantaalla avataan tänään perjantaina itsepalveluperiaatteella toimiva Pähkinärinteen kirjasto. Pähkinärinne on ollut olemassa jo pidempään, mutta Vantaa päätti muuttaa sen itsepalveluna toimivaksi lukuisista eri syistä.
– Kirjasto on melko pieni ja henkilökuntaa vähän eli aukioloaika oli rajoitettu: ei voinut olla kahta vuoroa. Vuonna 2014 aukioloaikojen lisäksi tuli omatoimisuutta, kertoo kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio
Viime kesänä Pähkinärinteessä havaittiin sisäilmaongelmia. Kirjasto jouduttiin sulkemaan henkilökunnan oireilun takia. Vainio kertoo, että sisäilmaongelmien syytä on selvitetty kauan, mutta ongelmaa on ollut vaikeaa paikallistaa.
– Turvalliseksi työpaikaksi sitä ei ole uskallettu todeta. Nyt Pähkinärinne avataan niin, ettei henkilökunta ole koskaan muutamaa tuntia enempää paikalla. Lehdet ja kirjat täytyy käydä järjestelemässä.
Vantaa on päättänyt, että Pähkinärinteen kirjaston ikkunat vaihdetaan, mutta se tehdään ensi kesänä. Ainakin siihen asti Pähkinärinne palvelee itsepalveluna.
Laajennettu aukiolo kaksinkertaista kävijämäärän
Vantaalla mietitään ylipäänsä, voisiko itsepalveluna toimivia kirjastoja tulla lisää. Vuoden 2014 alussa Kartanonkoskella laajennettiin Pointin kirjaston aukioloa itsepalvelun avulla. Se osoittautui menestykseksi: Vainion mukaan Pointin kävijämäärä kaksinkertaistui eli nousi 100 000 kävijästä 200 000 kävijään vuodessa. Kirjasto on auki päivittäin kello 7–22.
– Asiakkaat sanovat, että enää ei tarvitse miettiä onko kirjasto auki vai ei ja he kokevat asioinnin mutkattomaksi, Vainio kuvailee Pointista saatua palautetta.
– Nyt selvitetään, miten suurin kirjasto eli Tikkurila saataisiin omatoimiseksi. Talon koko aiheuttaa päänvaivaa, mutta selvitämme fiksuinta mahdollista toimintatapaa, hän jatkaa.
Vainio sanoo, että näinä kahtena vuotena Pointissa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia, vaikkei henkilökunnan valvovaa silmää olekaan.
– Sisään mennessä tunnistaudutaan eli on kirjastokortti, pin-koodi, tulijat valokuvataan ja on valvontakamerat. Aineisto on merkattu radiotaajuustarroilla eli pystytään seuraamaan, mitä portista on kuljetettu sisään ja ulos. Ihmiset myös käyttäytyvät tosi nätisti, kun heihin luotetaan.