Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Jussarön edustalta löytynyt hylky ei ollutkaan keskiaikainen

Hylyn osat eivät kuulukaan Hanneke Vromen alukselle, vaikka alun perin näin arveltiin, Museovirasto tiedottaa. Hylystä uutisoitiin viime keväänä.

Hylyn pohjarakenteita, joista dokumentoinnin jälkeen sahattiin ajoitusnäytteet.
Hylyn pohjarakenteita, joista dokumentoinnin jälkeen sahattiin ajoitusnäytteet. Kuva: Minna Koivikko / Museovirasto
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomenlahden ulkosaaristosta Jussarön edustalta löytyneet hylyn osat eivät olekaan keskiaikaisia eivätkä siten kuulu Hanneke Vromen alukselle, kertoo Museovirasto.

Muun muassa Yle uutisoi Jussarön edustalta löytyneestä hylystä toukokuussa viime vuonna. Tuolloin kerrottiin, että ulkosaaristosta olisi löytynyt todennäköisesti keskiaikainen holkki, joka olisi uponnut haaksirikossa vuonna 1468. Laivan lastina olisi ollut 10 000 kultaguldenia.

Museovirasto on nyt analysoinut löytyneitä näytteitä. Ensimmäisten ajoitustulosten perusteella näytteet eivät ole keskiaikaisia, vaan kuuluvat 1700-luvun ensimmäisellä puoliskolla rakennettuun alukseen, joka on mahdollisesti saksalaista alkuperää, virasto arvioi tiedotteessaan.

Vielä ei ole tietoa siitä, onko kyseessä kauppa-aluksen jäänne vai esimerkiksi kauppa-aluksia turvannut, tykein varustettu alus.

Museovirasto toteaa, että Jussarön läheisyydessä on useita eri-ikäisten hylkyjen kappaleita ja on mahdollista, että osa vedenalaisista muinaisjäännöksistä on keskiajalta. Keskiaikaiset hylyt ja niiden osat voivat kuitenkin olla hautautuneina pohja-ainekseen. Siksi niiden löytäminenkin voi olla vaikeaa.

Suosittelemme sinulle