Hyppää sisältöön

Tanssien ja rummuttaen tutuksi itsensä kanssa – ”Rummutus on hyvin alkukantaista”

Käsirummun soittaminen ja tanssiminen eivät ehkä tule ensimmäisenä mieleen ihmiselle, joka haluaa tutustua paremmin itseensä. Tanssi kuitenkin auttaa ihmistä huomaaman omia tunteitaan kehon tuntemusten kautta, sanoo tanssiterapeutti ja psykologi.

Satu Malinen, Dalva Lamminmäki ja Ilona Tapanainen esittelevät omia alojaan. Malinen vetää joogaa, Lamminmäki rumpupiiriä ja Tapanainen tanssi- ja liiketerapeuttista ryhmää.
Satu Malinen, Dalva Lamminmäki ja Ilona Tapanainen esittelevät omia alojaan. Malinen vetää joogaa, Lamminmäki rumpupiiriä ja Tapanainen tanssi- ja liiketerapeuttista ryhmää. Kuva: Eeva Pentikäinen / Yle
Eeva Pentikäinen

Yksi tavanomaisimmista keinoista käsitellä omia tunteita lienee niistä puhuminen. Itseensä voi myös kuitenkin tutustua myös tanssimalla ja liikkumalla. Tanssi- ja liiketerapiaa neljättä vuotta opiskeleva Ilona Tapanainen kertoo, että tanssi on kehon ja mielen yhteyden ymmärtämistä.

– Tanssin avulla voi päästä paremmin käsiksi omiin tunteisiinsa ja kaikkeen siihen, mitä keho kantaa mukana ja mitä sieltä nousee, Tapanainen sanoo.

Tunteisiin liittyy aina jonkinlainen kehon tuntemus, joka on itse asiassa tärkeä osa tunnetta, kertoo psykologi ja tanssiterapeutti Päivi Pylvänäinen. Iloon esimerkiksi voi liittyä kehollisestikin kupliva olo. Tanssiminen voi auttaa ihmistä huomaamaan näitä kehotuntemuksia, ja liike voi myös herättää muistoja, tunteita ja ajatuksia.

Tanssiterapiaa käytetäänkin masennuksen ja psykiatrisen oireilun hoitoon, mutta sitä voi Pylvänäisen mukaan hyödyntää muutenkin. Se voi esimerkiksi muuttaa kehonkuvaa positiivisemmaksi. Terapiamuotoa käytetään julkisessa terveydenhuollossa esimerkiksi Turussa, Tampereella ja Vaasassa.

Rummuttamalla halutaan tutustua omaan kulttuuriin

Ilona Tapanainen on alkanut vetää tanssi-ja liiketerapeuttista ryhmää helmikuun alussa. Ryhmä kokoontuu Sun Ahonlaidassa, joka on Ahonkylän vanhalla koululla toimiva hyvinvointipalveluja tarjoava yritys sekä kymmenhenkisen yhteisön koti.

Tanssin avulla voi päästä paremmin käsiksi omiin tunteisiinsa ja kaikkeen siihen, mitä keho kantaa mukana ja mitä sieltä nousee.

Ilona Tapanainen

Sun Ahonlaidassa on järjestetty joogatunteja jo pidemmän aikaa, mutta nyt tarjonta kasvaa Tapanaisen tanssiterapeuttisella ryhmällä sekä Dalva Lamminmäen vetämällä rumpupiirillä. Lamminmäki opiskelee perinteentutkimusta Itä-Suomen yliopistossa, ja on aiemmin vetänyt rumpupiirejä muualla Suomessa ja Kanadassa.

– Ihmiset sanovat usein, että rummuttaessa tulee erilaisia mielikuvia. Rummuttaessa voi myös käyttää ääntä, joitakin saattaa alkaa kovasti laulattaa, hän kertoo.

Lamminmäki kertoo, että rumpupiiriin voi osallistua kuka tahansa, joka pitää rummun äänestä tai haluaa keskittyä hetkeksi itseensä. Hän itse hakee rummuttamisella luontoyhteyttä.

– Ihmiset myös haluavat tutustua omaan kulttuuriin ja oman itsensä syvempiin kerroksiin. Näkisin, että rummutus on hyvin alkukantaista ja kuuluu tällaiseen pohjoiseen kulttuuriin. Puhutaan shamanismista.

Suosittelemme sinulle