Hyppää sisältöön

Palkitusta Teemestarin kirjasta näytelmä – intiimi sovitus tuo ilmastonmuutoksen iholle

Tamperelainen freelancer-ryhmä tuo Emmi Itärannan menestysromaanin näyttämölle ensimmäisenä. Suurten joukkojen romaani esitetään pienellä näyttämöllä neljän näyttelijän voimin.

Reidar Palmgren kantaa tarjotinta
Kuva: Niko Tiainen
Elina Nieminen

Emmi Itärannan maailmalla menestynyt romaani Teemestarin kirja saa kantaesityksensä teatterin lavalla. Esitys saa ensi-iltansa Tampereella lauantaina.

Menestysromaanin tie näyttämölle alkoi kolme vuotta sitten, kun näyttelijä Sanna Majanlahti tarttui monien ystäviensä suosittelemaan kirjaan.

– Itärannan kieli on kaunista ja tarina koukutti heti. Tuli sellainen olo, että tämä olisi mielenkiintoista tehdä näyttämölle, hän muistelee ensi-illan kynnyksellä.

Majanlahti otti yhteyttä Itärantaan ja kysyi lupaa sovittaa teksti näyttämölle. Lupa heltisi yhteydenotosta ilahtuneelta kirjailijalta helposti. Freelancerina toimiva Majanlahti lähti tämän jälkeen hakemaan projektille rahoitusta ja kokoamaan ryhmää näyttämöversion toteuttamiseen.

– Projekti on kestänyt pitkään ja samaan aikaan romaanin suosio on kasvanut ja se on napsinut palkintoja, Sanna Majanlahti kertoo.

Näytelmästä sovittiin ennen menestystä

Itärannan esikoisromaani on julkaistu muun muassa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Se on saanut Kalevi Jäntin palkinnon.

– Myös kirjan aihe, ilmastonmuutos, on tullut koko ajan ajankohtaisemmaksi, Majanlahti sanoo.

Luotamme katsojan mielikuvitukseen ja näyttelijän työhön.

Sanna Majanlahti

Teemestarin kirja on määrittelemättömään tulevaisuuteen sijoittuva jännitystarina, jossa ihmiskunta kärsii juotavan veden puutteesta mannerjäätiköiden sulamisen jälkeen.

Romaanissa on suuria tapahtumia ja isoja ihmisjoukkoja. Näyttämöversio tehdään pienelle näyttämölle ainoastaan neljän näyttelijän voimin.

– Luotamme katsojan mielikuvitukseen ja näyttelijän työhön. Olin iloinen, että tämä köyhän teatterin ajatus toimi ainakin koeyleisönä olleiden lukiolaisten mielestä, Majanlahti sanoo.

Teoksen näyttämöversion toteuttaa tamperelainen kulttuuriosuuskunta Kaje. Näytelmän on ohjannut Jerry Mikkelinen. Rooleissa nähdään Sanna Majanlahti, Emilia Pokkinen, Reidar Palmgren ja Marko Keskitalo.

Suosittelemme sinulle