Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ikäarvioiden luvut julki – 90 "alaikäistä" turvapaikanhakijaa todettiin täysi-ikäisiksi

Viime vuonna 149 turvapaikanhakijan ikä selvitettiin ikäarviotutkimuksella. Tutkituista 90 todettiin täysi-ikäiseksi. Ikäarviotutkimusten määrä todennäköisesti moninkertaistuu tänä vuonna, sillä suurin osa turvapaikanhakijoista odottaa vielä puhutteluaan.

Röntgenkuva hampaista.
Kuva: Yle
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Oikeushammaslääkäri tekee ikäarviotutkimuksen maahanmuuttoviraston pyynnöstä silloin, kun maahanmuuttovirastolla on hakijan käytöksen tai ulkonäön perusteella syytä epäillä turvapaikanhakijaa täysi-ikäiseksi.

Ikä saatetaan valehdella muun muassa sen vuoksi, että Suomeen yksin tullut alaikäinen sijoitetaan vastaanottokeskuksen sijaan ryhmäkotiin, hänelle määrätään edustaja. Lisäksi alaikäisen vanhempien on mahdollista pyrkiä Suomeen perheenyhdistämisprosessin kautta. 

Joskus turvapaikanhakija ei itsekään tiedä tarkkaa ikäänsä. Tämän vuoksi ikäarviotutkimuksia tehtiinkin viime vuonna eniten afganistanilaisille, joilta löytyy huonosti henkilöllisyystodistuksia.

"Valehtelu vaikuttaa uskottavuuteen"

Iän arviointi tehdään hampaista sekä käden ja ranteen luista. Täysin tarkka menetelmä ei ole.

– Ainahan se on arvio, sanoo ylitarkastaja Juha Kannelmaa maahanmuuttovirastosta.

Arvion tekee aina kaksi hammaslääkäriä toisistaan riippumatta. Rajatapauksissa tapaus ratkaistaan hakijan eduksi.

Täysi-ikäisiksi todettujen turvapaikkaprosessi jatkuu normaalisti samoin kuin muillakin täysi-ikäisillä. Iän valehtelu kuitenkin saattaa vaikuttaa lopputulokseen.

– Jos joku on valehdellut, niin kyllä se uskottavuuteen voi vaikuttaa. On tietty hankala tehdä analyysiä siitä, valehteleeko joku vai ei.

Ikäarvioiden määrä tulee moninkertaistumaan

Viime vuonna tehtyjen ikäarviotutkimusten määrä on turvapaikanhakijoiden koko määrään verrattuna pieni. Vuonna 2015 Suomeen saapui 8 500 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Ikäarviointeja tehdään pääasiassa Suomeen yksin saapuneille alaikäisille, joita oli viime vuonna 3 024. Vuonna 2014 Suomeen tuli yksin vain 196 alaikäistä turvapaikanhakijaa, joille tehtiin 70 ikäarviotutkimusta.

Ikäarviotutkimusten määrä nouseekin vasta tänä vuonna, sillä suurin osa viime vuonna tulleista 32 400 turvapaikanhakijasta odottaa edelleen maahanmuuttoviraston puhuttelua.

– Tänä vuonna määrät tulee nousemaan kun hakemukset saadaan käsittelyvaiheeseen, Kannelmaa sanoo.

Täysi-ikäisiksi todettujen osuus oli vuonna 2014 samansuuntainen. Vuonna 2014 tehdystä 70 ikäarviotutkimuksesta täysi-ikäisiksi todettiin 39 turvapaikanhakijaa.

_Korjaus 5.1.2016 klo 13:54: Jutussa väitettiin, että alaikäisen on helpompi saada perheenjäseniään Suomeen perheenyhdistämisprosessin kautta. Korjattu nykyiseen muotoon ”Lisäksi alaikäisen vanhempien on mahdollista pyrkiä Suomeen perheenyhdistämisprosessin kautta”.  _

Itse asiassa myönteisiä päätöksiä annetaan vuosittain hyvin vähän, kun alaikäinen pyrkii saamaan Suomeen vanhempiaan. Vuonna 2015 Suomesta kansainvälistä suojelua saaneiden alaikäisten huoltajien oleskelulupahakemuksiin annettiin 15 kielteistä ja 5 myönteistä ratkaisua.

Suosittelemme