Hyppää sisältöön

Hurja pimeys ja meren pauhu yllättivät Örön taiteilijat

Örön linnakesaaren taiteilijaresidenssin asukkaat ovat kokeneet jännittäviä asioita oleskelun alussa. Brittitaiteilijalta jäätyi vesijohto. Naistaiteilijat hämmästelevät pimeyttä. Luonto on silti inspiroiva ja saari mielenkiintoinen.

Lilli Haapala (oik.) esittelee taideteostaan Camilla Edström Odemarkille.
Lilli Haapala (oik.) esittelee taideteostaan Camilla Edström Odemarkille. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Saaristomerellä sijaitsevalla Örön saarella on aloittanut toimintansa taiteilijaresidenssi. Talven ja kevään aikana saaressa asuu yhdeksän taiteilijaa. Hakemuksia Örön taiteilijaresidenssiin tuli 120. Kaukaisimmat niistä tulivat Australiasta, Singaporesta ja Yhdysvalloista. Örön residenssikeskuksen puheenjohtaja Nuutti Koskinen yllättyi suosiosta.

– Käynnistimme haun nopeasti. Hakuaikaa oli vain kolme viikkoa. Eksoottinen ympäristö ja toimiva puskaradio toivat taiteilijat tänne, kertoo Koskinen.

Tiloihin sopivat uudet taidemuodot kuten videotaide, mediataide ja valokuvaus sekä tutkimustyö. Kommelluksilta ei ole vältytty. Brittitaiteilijan oleskelun aikana pakkanen oli kova.

– Saaren päävesijohto pamahti jäähän ja sähkötkin vähän katkeilivat. Niistä selvittiin onneksi huoltohenkilöstön avulla aika nopeasti. Taitelija ei lähtenyt seuraavalla lautalla kuitenkaan takaisin, naurahtaa Koskinen.

Pimeys on hurjaa

Kesällä 2015 yleisölle avattu, entinen linnakesaari on kesällä vilkas paikka. Vuonna 2015 kävijöitä oli 24 000. Taiteilijoita on varoitettu, että talvella saarella saattaa olla yksinäistä.

Örön hiekkaranta 4.2.2016
Örön hiekkaranta on helmikuun alussa kaunis. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Pimeys on laittanut taiteilijoiden mielikuvituksen liikkeelle.

– Tämä pimeys oli aika hurjaa. Kun tulin täällä ei ollut lunta ollenkaan, kertoo Lilli Haapala.

– Olen huomannut, että pelkään pimeää, joten öisiä kävelyjä en tule harrastamaan. Voi kestää kauan ennen kuin saa apua, joten täytyy olla erityisen varovainen kävelyretkillä, pohtii Camilla Edströn Ödemark.

Täällä on hienoa, että pystyy olemaan luonnon keskellä koko ajan.

Lilli Haapala

Luonnonvoimat kuten meren pauhu ovat hämmästyttäneet voimallaan. Örössä ei olekaan niin hiljaista kuin taiteilijat luulivat.

– Tuuli kuuluu puissa ja kun menee rantaan, siellä on aika voimakas meren ääni. Olemme miettineet, alkaako ääni väsyttää, kertoo Lilli Haapala.

Lilli Haapala on koukussa mereen

Valokuvataiteilijaksi vuonna 2015 valmistunut Lilli Haapala ihastelee luontoa. Hän esittelee luonnosta löytämiään pieniä esineitä, joita voi hyödyntää taiteessaan.

Taiteilijoita Impilinna-rakennuksen edessä.
Impilinna-niminen rakennus on Örössä taiteilijoiden käytössä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Täällä on hienoa, että pystyy olemaan luonnon keskellä koko ajan. Minua kiinnostaa ihmisen suhde luontoon. Luonto on täällä omanlaisensa. Olen jäänyt mereen koukkuun, kertoo Lilli.

Toisaalta taiteilija on jättänyt varsinaisen kameransa kotiin, ettei oleskelusta tulisi liikaa suosittamista.

Metsähallituksen hotellityömaa
Metsähallitus rakentaa hotellia Örön saarelle. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Otin sellaisen ihan pienen kameran mukaani. Voin keskittyä myös johonkin uusiin asioihin. Minulla on tulossa kesällä näyttely yhden kollegan kanssa, jossa käsitellään kaksosia. Täällä on tosi hienoja puita, joista kasvaa kaksi osaa. Olen pohdiskellut niitä, kertoo Lilli.

Camilla Edström Odemark kirjoittaa kirjan

Ahvenanmaalta lähtöisin oleva Camilla Edström Ödemark on myös ihastunut Örön saareen. 

– Haluan keskittyä seuraavaan työhöni. Viime aikoina elämä on ollut melko stressaavaa. Örö soveltuu sen tekemiseen hyvin. Voin olla rauhassa,pohtii Camilla.

Camilla Edström Ödemark työhuoneessaan Örössä.
Camilla Edström Ödemark työhuoneessaan Örössä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Nykyään Tukholmassa asuvalla taiteilijalla on kuitenkin melko monia suunnitelmia kuukauden varalle.

Pelkään pimeää, joten öisiä kävelyjä en tule harrastamaan.

Camilla Edström Ödemark

– Teen videota täällä, suunnittelen myös näyttelyä. Aion tehdä pienen kirjankin oleskelustani täällä ja valokuvia ja piirroksia, kertoo Camilla.

Metsähallitus rakentaa saarelle parhaillaan hotellia ja residenssiä on tarkoitus laajentaa jatkossa. Tavoitteena on saada myös saaressa oleskelleiden taiteilijoiden töitä esille niiden syntysijoille.

Kasarmirakennuksia Örössä
Örön taiteilijaresidenssille suunnitellaan uusia tiloja kasarmirakennuksiin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Meillä on kahden vuoden päästä tavoitteena saada pysyvämmät tilat residenssin käyttöön. Niissä olisivat erilliset työ- ja asuintilat. Niissä voi tehdä vähän ronskimpaakin työtä tarvittaessa, kertoo Nuutti Koskinen.

Suosittelemme sinulle