Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Henkilökuva: Roope Salminen on viihdealan linkkuveitsi, joka ottaa kantaa somessa, vaikka se tuhoaisi hänen uransa

Roope Salmisella riittää vientiä. Oma bändi, juontopestejä tv:ssä, elokuvarooli ja teatterikiertue. Salminen laukoo myös rehevää huumoria ja yhteiskunnallisia kannanottoja sosiaaliseen mediaan. Julkkisten lapsena hän tietää julkisuuden olevan katoavaista. Sitä varten hänellä on varasuunnitelma.

Roope Salminen
Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Panu Vatanen
Avaa Yle-sovelluksessa

15 000 euroa. Sen verran Roope Salminen tienasi ollessaan kuukauden lomalla Australiassa vuoden alussa. Tai eihän Salminen varsinaisesti koskaan ole lomalla. Kun sosiaalista mediaa pitää päivittää ainakin viidessä eri palvelussa, niin se käy työstä. Salmisen mielestä onneksi mukavasta ja rakkaasta sellaisesta.

– Käyttäisin somea muutenkin, mutta nyt teen sitä sillä kulmalla, että siitä on jotain hyötyä, hän myöntää.

Ulkomainen vedonlyöntiyhtiö oli kustantanut Salmisen australialaiseen pokeriturnaukseen ja hän teki vastineeksi Snapchat-päivityksiä firmalle pelaamisen ohessa. Kaiken lisäksi Salminen voitti.

Vielä muutama vuosi sitten palkintorahat olisivat vastanneet lähes hänen vuositulojansa. Nykyään tulot ovat kasvaneet ja rahalla ei ole niin paljon merkitystä, Salminen väittää reissun jäljiltä ruskettuneena helsinkiläisessä taiteilijaravintola Elitessä.

– Totta kai rahalla olisi merkitystä, jos en olisi saanut sitä vuoteen. En mä mikään Jeesus ole, hän muotoilee.

Somessa on pakko olla

Pokerirahoja voi pitää ikään kuin bonuksena Roope Salmisen parin vuoden uurastuksesta. Vapaa-aika on ollut olematonta, sillä Salminen teki viime vuonna bändinsä kanssa 95 keikkaa, juonsi useita tv-ohjelmia, näytteli Apulanta-elokuvassa ja omassa improvisaatioteatterissa.

Eikä tämä vuosi näytä yhtään rauhallisemmalta. Roope Salminen & Koirat julkaisee debyyttilevynsä, on uusien tv-ohjelmien juontamista ja teatterikiertue. Sekä koko ajan mukana kulkeva sosiaalinen media. Salminen onkin vitsaillut, missäpä muualla kuin Instagramissa, että jokohan uudet some-palvelut alkaisivat riittää. Totuus on kuitenkin toinen.

– Uskon, että haluan olla seuraavat viisi vuotta ajan tasalla somesta. Jos tulee uusi systeemi, siihen on pakko hypätä kelkkaan.

Salmisen viimeisin sosiaalisen median innostus on ollut suorat videolähetykset omasta älypuhelimesta mahdollistava Periscope. Palvelusta intoilu meni Salmisella jopa niin pitkälle, että hän sai sen vuoksi turpaansa näyttelijäkaveriltaan. Suorassa Periscope-lähetyksessä lyöntiä katseli tuhansia.

– Mun piti lyöntihaasteen avulla näyttää kavereilleni, miten Periscope toimii.

Salmista selvästi harmittaa, että lyöminen on jäänyt mieleen, sillä se antaa hänen mukaansa väärän kuvan palvelusta. Yleensä hänen lähetyksissään on joku etukäteen mietitty idea, kuten lapsuusmuistot tai filosofisten kysymysten pohdinta muiden käyttäjien kanssa.

“Siellä voi tehdä muutakin kuin sekoilla.”

– Siellä voi tehdä muutakin kuin sekoilla. Pidin pitkän lähetyksen, jossa puhuin maahanmuutosta. Eikä siellä pelkkää omaa naamaa kuvata, vaan voi päästää fanit esimerkiksi esiintymislavojen takahuoneisiin.

Salminen kuitenkin myöntää, että kiinnostus hänen naamaansa kohtaan on lisääntynyt merkittävästi. Kadulla päälle 190-senttinen Salminen on helppo huomata ja juttelemaan tulevien määrä on vuodessa “satakertaistunut”, hän arvioi.

Ei vielä koko kansan Salminen

Roope Salmisen suosio on kasvanut nopeasti, mutta se ei häntä ahdista. Kohtaamiset fanien kanssa ovat yleensä miellyttäviä: otetaan selfieitä ja jaetaan nimikirjoituksia. Kukaan ei juokse kirkuen perässä.

Ihailijoiden on varmasti helppo lähestyä rentoa ja itsevarmaa Salmista – hän osaa ottaa keskustelukumppaniinsa luontevasti kontaktia, katsoa silmiin ja olla miellyttävästi läsnä tilanteissa.

Sama kuva välittyy sosiaalisen median kanavissa, mutta siellä Salminen on itsevarman sijaan usein itseironinen. Hän on esimerkiksi kirjoittanut päivittävänsä Twitteriään vain harvoin, koska pelkää ihmisten tajuavan hänen olevan oikeasti idiootti.

Roope Salminen
Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

– Jokainen meistä luo somessa jotain kuvaa itsestään, oli julkisuutta tai ei. Huonoimpina päivinä en laita someen mitään.

Salmisen taito osata nauraa itselleen, esiintymisvarmuus ja luontevuus nettimaailmassa ovat varmasti vaikuttaneet myös työrintamalla. Miehen viimeisin aluevaltaus ovat omat keskusteluohjelmat.

Tänä keväänä alkavat Salmisen omaan vetovoimaan luottava Roope Salminen Show sekä Tuomas Enbusken ja Maria Veitolan kanssa suorana tehtävä Enbuske, Veitola & Salminen.

Salminen oli vakuuttanut yhteisohjelmaa tekevän tuotantoyhtiön taidoillaan jo tehdessään heille Koomikot-ohjelmaa.

– Tuotantoyhtiössä oltiin, että herranjumala, tämä osaa myös haastatella.

Salminen korostaa, ettei koe olevansa vielä samalla tasolla kuin tulevat juontokumppaninsa Enbuske ja Veitola.

“Ei mun nimi ole turhaan siinä ohjelman nimessä viimeisenä.”

– Ei mun nimi ole turhaan siinä ohjelman nimessä viimeisenä.

Vaikka julkisuutta ja töitä on nyt enemmän kuin koskaan, siihen on vielä matkaa, että hän olisi “koko kansan Salminen”, kuten hän räppää bändinsä kappaleessa “Tähdet kohdallaan”.

– Jokaisen musta tehdyn jutun alla yleensä kysytään, että kuka tämä Roope Salminen oikein on, hän huomauttaa.

Toinen asia, josta Salmiselle jatkuvasti kuittaillaan, liittyy hänen sukunimeensä.

Julkkisten lapsi

Sukunsa ansioilla julkisuudessa oleva. Tähän vähättelyyn Roope Salminen on joutunut tottumaan. Onhan hänen isänsä useista elokuvista ja tv-sarjoista tuttu näyttelijä Eppu Salminen. Myös Roopen äiti Minna Turunen on näytellyt useissa elokuvissa ja tv-ohjelmissa.

Täti lienee kuitenkin suvun tunnetuin, koomikko Krisse Salminen. Kuuluisista sukulaisista muistuttaminen ei Roope Salmisen mukaan häntä juuri loukkaa. Sen sijaan häntä ärsyttää mielikuva siitä, ettei elokuvarooleja tai muita esiintymistöitä saisi ilman tunnettua sukunimeä.

– Olen ollut julkkisten lapsi koko elämäni. Vasta nyt olen saanut kunnolla töitä. Ei kukaan ole valinnut mua rooleihin tai töihin sillä perusteella kuka mun isä on, Salminen lataa.

Ylipäänsä suku ei ole velvoittanut tai koettanut työntää häntä kohti parrasvaloja. Ulospäinsuuntautuneisuus ja taipumus esiintymiseen on kuitenkin näkynyt Salmisessa jo varhain.

Roope Salminen
Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Isä Eppu Salminen muistaa, että lapsena Roope piti laulamisesta ja oppi nopeasti uusien laulujen sanat. Myös esiintyminen tuli nuorena luonnostaan ja sitä kanavoitiin muun muassa kesäteatteriin, omien elokuvien ohjaamiseen ja käsikirjoittamiseen.

Kotoa tutuksi tuli siis taitelijaelämä, mutta myös kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin. Eppu Salmisen mukaan he ovat poikansa kanssa aina keskustelleet paljon moraaliin, arvoihin ja politiikkaan liittyvistä asioista.

– Ollaan molemmat kiinnostuneita USA:n sisäpolitiikasta ja olimme aikoinaan todella innoissamme Obamasta. Olemme puhuneet myös hallituksen toimista ajaa tietoisesti päivähoito alas, isä kertoo.

Politiikkaan Roope Salminen on ottanut kantaa myös Twitterissä, jossa hän kirjoitti äänestäneensä tahallaan perussuomalaisia. Tarkoitus oli saada ihmiset äänestämään muita puolueita, jotta hänen äänellään olisi vähemmän väliä. Salmisen musiikissa näitä mielipiteitä ei kuulu.

Musiikki on viihdettä, ei paatosta

Roope Salmisen näyttelemä henkilöhahmo lausahtaa Apulanta-elokuvan trailerissa: “Mä perustin kantaaottavan yhtyeen, enkä mitään vitun harrastajateatteria.”

Salmisen tapauksessa on käynyt päinvastoin. Roope Salminen & Koirat -bändi perustettiin vuonna 2010 alun alkaen yksittäisiä juhlia varten omaksi ja kavereiden iloksi.

Salmisen nimi päätyi bändin nimeen markkinoinnin vuoksi, sillä miehellä oli laaja kaveripiiri ja jo hieman mainetta näyttelijän töiden ansiosta. Erivapauksia tämä ei ole tuonut, vaan Salminen on tasavertainen osa porukkaa.

– Roope on hyvä hengenluoja, joka osaa keventää tunnelmaa vitseillä tai tarinoilla. Hänellä on harvoin huonoa päivää, bändin perustaja Ossi Saarinen kertoo.

Roope Salminen & Koirat -bändin musiikki on otettu erittäin hyvin vastaan. Bilehenkiset biisit ovat soineet tiuhaan radiossa ja Madafakin darra -sinkku myi platinaa. Kappaleessa lauletaan pitkää ryyppyputkea seuraavasta krapulasta. Biisit ovat Salmisen mukaan ensisijaisesti viihdettä.

“Kahdeksan ihmistä on harvoin yhteiskunnallisista asioista täysin samaa mieltä.”

– Bändi ei ole mun sooloprojekti. Kahdeksan ihmistä on harvoin yhteiskunnallisista asioista täysin samaa mieltä, joten olisi epärealistista tehdä bändille sellaisia biisejä, Salminen selventää.

Omaa persoonaansa Salminen pääsee bändissä tuomaan esille etenkin keikoilla. Saarinen kehuu, että Roope kykenee voittamaan jopa hankalan yleisön puolelleen keikan aikaisilla puheillaan.

– Roopen kyky improvisoida nopeasti ja olla luonnollinen oma itsensä tekee hänestä niin hyvän esiintyjän, Saarinen pohtii.

Varasuunnitelma on valmiina

Roope Salminen istuu rennosti ravintola Eliten nurkkapöydässä, syö tartarpihviä ja siemailee olutta. Vuonna 1932 perustetussa ravintolassa on iltaa istunut kulttuurialan kermaa aina kirjailija Mika Waltarista näyttelijä Matti Pellonpäähän. Ravintolan sisustus muistuttaa pitkästä historiasta. Asiakkaat tulevat tänne usein pikkutakki päällä.

Suoraan koekuvauksista paikalle kiirehtinyt Salminen on valinnut paikan perhesyistä. Salmiset ovat vuosikausia käyneet täällä vappulounaalla. Muistolaatta pöydän päässä kertoo, että tässä samassa nurkassa on aterioinut ja viettänyt aikaansa suomalainen ikoni, näyttelijä ja laulaja, Tauno Palo.

– Siihen on vielä matkaa, Salminen hymähtää.

esikuvat
Kuva: Yle Uutisgrafiikka, kuvalähteet: Yle, Everett / Lehtikuva ja George Watskyn valokuva Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Vertailu olisi epäreilu ketä tahansa nuorta näyttelijää kohtaan. Eikä näinä päivinä taida edes pystyä nousemaan Palon kaltaiseksi ikoniksi. Ura kun voi tuhoutua jopa yhden harkitsemattoman somepäivityksen myötä.

Salminen ei ole tästä huolissaan, koska julkisuuden katoavaisuus on asia, jota hän pitää yhtä varmana asiana kuin kuolemaa.

– En koeta räpiköidä julkisuudessa mahdollisimman pitkään, Salminen lupailee, mutta myöntää, että totta kai haluaisi mahdollisimman monipuolisen ja pitkän uran.

Ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä. Hän aikoo jatkaa kantojensa tuomista esille, vaikka se ei aina kaikkia miellyttäisi. Vääjäämättä jossain vaiheessa tulee seuraava Roope Salminen, joka ottaa hänen paikkansa. Onneksi varasuunnitelma on jo selvä.

– Aina voin mennä ajamaan taksia, Salminen murjaisee.

Haastattelun päätteeksi hän vielä halaa.

Suosittelemme sinulle