Hyppää sisältöön

Kuopiossa puuhataan kirkkomusikaalia: Mikael Agricola suuttuu savolaisille huonosta uskontotiedosta

Kallaveden seurakunta haluaa kunnioittaa musikaalilla reformaation juhlavuotta. Martti Lutherin käynnistämästä ns. uskonpuhdistuksesta tulee kuluneeksi ensi vuonna 500 vuotta. Huumorilla höystettyyn musikaaliin toivotaan myös "Runebergin henkeä". Kustannuksiksi on arvioitu 16 000 euroa.

Mikael Agricolan rintakuva Viipurin kirjastossa.
Kuva: Yle
Markku Malinen

Kuopiossa suunnitellaan kirkkomusikaalia Suomen kirjakielen ja reformaation isästä, Mikael Agricolasta. Asialla on Kallaveden seurakunta, joka haluaa kunnioittaa musikaalilla sitä, että ensi vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta reformaation eli niin sanotun uskonpuhdistuksen alusta.

Musikaalin aiheena on kuvitteellinen tilanne, jossa Mikael Agricola saapuu Kuopioon ja suuttuu siihen, miten huonosti savolaiset osaavat esimerkiksi Isä meidän -rukouksen, kirkossa käyttäytymisen ja ylipäänsä hengellisyyteen liittyviä asioita.

Seurakunnan tavoitteena on uskoa vahvistava, huumorilla höystetty musikaali uskonpuhdistuksen ajoista tähän päivään ja kohti kirkon tulevaisuutta. Tyylilajiksi on suunniteltu kevyttä, jazz-tyylistä musiikkia. Kirkkoherra Matti Pentikäinen on luvannut esittää musikaalissa Agricolaa, jos muut seurakuntalaiset eivät roolia havittele.

– Musikaalissa on mukana tietynlainen keveys ja huumorinkukka, että ehkä siinä voisi olla todellinen harrastelija lauluroolissakin, Pentikäinen vitsailee.

16 000 euron projektiin haetaan rahoitusta seurakuntayhtymältä

Pentikäinen toivoo, että musikaaliin tulisi myös "Runebergin henkeä" eli että näytelmän yhtenä teemana olisi suomalaisuuden herääminen. Kallaveden kirkko sijaitsee lähellä Jynkänlahtea, jossa käytiin Suomen sodan taistelu 15. maaliskuuta 1808.

Musikaalin hinnaksi on arvioitu 16 000 euroa. Kustannuksia syntyy esimerkiksi ammattidramaturgin ja osin myös säveltäjän palkkakuluista. Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päättää rahoituksesta kokouksessaan maanantaina.

Saksalaismunkki Martti Luther julkaisi 95 teesiään 31. lokakuuta vuonna 1517. Siitä tulee siis kuluneeksi ensi vuonna 500 vuotta.

Suosittelemme sinulle