Hyppää sisältöön

Vaasan lahjusjutun esitutkinta kestää vielä kuukausia – lahjontaepäily heräsi yrityksen verotarkastuksesssa

Vaasan kaupungin virkamiesten lahjusepäilyyn liittyvä esitutkinta jatkuu vielä kuukausia. Tutkinnan keskiössä on yhden vaasalaisyrityksen tarjoamat matkat ja kestitys virkamiehille. Lahjontaepäily nousi esiin yritykseen tehdyn verotarkastuksen yhteydessä.

Vaasan hallintotalo
Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / Yle
Elina Kaakinen

Tutkinnanjohtaja Olli-Pekka Punkari Pohjanmaan poliisilaitokselta Seinäjoelta kertoo, että Vaasan kaupungin virkamiehiä koskevassa lahjusepäilyssä on kertynyt runsaasti esitutkintamateriaalia ja kuulusteluja on tehty paljon.

– Tapahtumien kulku on onnistuttu hyvin pitkälle selvittämään, toteaa Punkari.

Punkarin mukaan yksityiskohtia täydennetään edelleen eikä myöskään ole pois suljettu, että esitutkintamateriaalia läpi käytäessä tulee vielä uusia tutkintalinjoja.

Tutkinnan keskiössä on yhden vaasalaisen yrityksen tarjoamat matkat ja kestitys kaupungin virkamiehille. Yrityksen johtoa epäillään törkeästä lahjonnasta ja virkamiehiä lahjonnan vastaanottamisesta. Epäily liittyy Vaasan kaupungin urakkatarjousten käsittelyyn.

Kysymys tarjotuista matkoista

– Tässä on keskeisesti kysymys siitä, onko yritys, joka on liikesuhteessa kaupungin kanssa, tarjonnut virkamiehille sellaisia matkoja, jotka on luettava oikeudettomaksi eduksi eli lahjukseksi, täsmentää Punkari.

Punkarin mukaan ensimmäiset havainnot epäillystä lahjonnasta tehtiin yritykseen tehdyn verotarkastuksen yhteydessä. Sitä kautta poliisi pääsi jutun jäljille.

Esitutkinnan tässä vaiheessa tutkinnanjohtaja Punkari ei vielä kerro, minkälaisista ja minkä mittakaavan urakoista on kysymys.

– Niitä käydään tässä vaiheessa läpi. Ne (urakat) ovat esillä ehkä vasta syyteharkintavaiheessa.

Punkarin mukaan esitutkintamateriaali on niin laaja, että syyteharkinta on ajankohtainen vasta kuukausien päästä. Poliisi tutkii parhaillaan mm. suurta määrää Vaasan kaupungilta saatuja dokumentteja. Myös kuulusteluja on vielä tehtävänä.

Lahjontajutut eivät ole Pohjanmaan poliisilaitoksella ollenkaan jokapäiväisiä - niitä ei tutkittavaksi tule edes joka vuosi. Olli-Pekka Punkarin mukaan koko maan mittakaavassakin poliisin tutkittavaksi tulee vuosittain vain muutamia lahjontajuttuja.

– Toivottavasti tämä kertoo siitä, että suomalainen yhteiskunta toimii pääsääntöisesti säännösten mukaisesti.

Suosittelemme sinulle