Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maailmanennätys 5050 leuanvetoa vuorokaudessa – palomies Mäkipellon olkapää hajalla

Joonas Mäkipelto rikkoi leuanvedon 24 tunnin maailmanennätyksen Lempäälässä viikonloppuna.

Joonas Mäkipelto poseeraa tulostaulun edessä.
Joonas Mäkipelto teki uuden maailmanennätyksen. Kuva: Sari Sirkkiä-Jarva
Sari Sirkkiä-Jarva
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaista sisua tai palomieshenkeä tarvittiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Lempäälässä, kun palomies Joonas Mäkipelto taisteli leuanvedon maailmanennätysyrityksensä parissa. Huima tavoite, 6000 vetoa jäi saavuttamatta, mutta tulos 5050 ylittää aiemman maailmanennätyksen viidellä vedolla.

- Siihen se nyt jäi ja sekin on vedetty ihan väkisin, ennätysmies Joonas Mäkipelto tunnustaa.

- Viimeinen 10 tuntia en voinut tehdä kuin yhden leuan kerrallaan, olkapää ei kestänyt venytystä toiseen vetoon. Viimeinen sata leukaa, koko ajan pelotti, että repeääkö hauis, Mäkipelto jatkaa.

Ennätysmies tunnustaa, että olkapään vaivat eivät tulleet yllätyksenä. Vaikka mies sai muuten harjoitella terveenä, olka ei tykännyt treenimääristä.

- Olkapää on kiusannut, sitä on hoidettu ja kuntoutettu. Se ei ole kestänyt treenimääriä, tässä oli lopputulos. Tietoinen riski otettiin, pääasia että saatiin ennätys vaikka tulos ei miellytä, Mäkipelto kertoo.

- Määrällisesti jäi harmittamaan, realistinen tavoite oli 6000, mahdollisesti olisin voinut tehdä yli 7000. Hyvältä tuntuu… tai no ei. Hieno on saada ennätys mutta harmittaa olkapään puolesta, ties mitä kaikkea sen kanssa tulee ennen kuin pääsee harjoittelemaan normaalisti. Toisaalta kun ennätys tuli, onko mitään merkitystä, Mäkipelto pohtii tyhjän kauppakeskuksen aukiolla.

Sunnuntaiaamun edetessä haaveet ennätysjahdin jatkamisesta häipyvät lopullisesti ja huoltotaukoa jatketaan ennätysjuhlallisuuksiin saakka. Kollega, valmentaja ja lähin tukija Jari Saario torppasi aamuiset jatkosuunnitelmat.

- Hauislihaksen pää on irtoamassa, en anna Joonaksen rikkoa itseään enempää, Saario sanoo.

- Saikkua on tulossa, käsi kuvataan huomenna, Mäkipelto jatkaa.

Kipu tykyttää olassa ja oma tuskansa on vielä edessä kun sormien teippaukset poistetaan. Valkoinen teippi on tahriintunut verestä ja kudosnesteestä, teippien alla on jotain raakaa odottamassa.

- En poista teippejä vielä, ei tee mieli repiä niitä. Liottelen niitä illalla hotellilla, Mäkipelto suunnittelee.

- Tämä ei ole sormenpää, tämä on rakkula, ennätysmies näyttää teipin alta pullottavaa sormeaan.

Guinnessin ennätystenkirjaan kaksikko kuitenkin pääsee. Virallinen valvoja Glenn Pollard ei tunnusta ennätystä vielä, lokikirjat on tarkistettava ja jokaisen suorituksen on oltava ennätyskelpoinen. Leuan on noustava tangon yli, käsien pitää olla suorana ja jaloilla ei saa potkia vauhtia suoritukseen. Lontoosta Suomeen lentänyt ja Lempäälään lauantaina kiiruhtanut valvoja nyökyttelee kuitenkin sunnuntaiaamuna lupaavasti.

- Looks good, näyttää hyvältä, Pollard suostuu paljastamaan.

Mäkipellosta on vain todettava, että luonnetta Espoossa työskentelevällä palomiehellä ainakin riittää. Juuri kun kipu on kovimmillaan, ajatukset karkaavat jo seuraavaan kisaan, eikä uusi ennätysyrityskään ole poissuljettu.

- Kilpaa vedän leukoja seuraavan kerran Salossa järjestettävissä SM-kisoissa.

- Jos kuitenkin joku vielä innostuu hommasta, eihän sitä tiedä, vaikka ensi keväänä yrittäisi terveellä olkapäällä uudestaan.

Suosittelemme sinulle