Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Susanna Koski: Toivon, että yhteiskuntasopimusta ei tule

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) ei usko, että työmarkkinaosapuolten sopimuksella voidaan saavuttaa riittävää kilpailukyvyn lisäystä. Kosken mielestä hallituksen ei olisi pitänyt keskeyttää pakkolakien valmistelua yhteiskuntasopimusneuvottelujen ajaksi.

Susanna Koski
Susanna Koski Kuva: Anna Wikman / Yle
Elina Kaakinen

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski sanoo suoraan toivovansa, että yhteiskuntasopimusta ei synny.

Toivettaan hän perustelee muun muassa sillä, että vaikka sopimus syntyisi, eivät sen tulokset riittäisi hallituksen asettamien kilpailukykytavoitteiden saavuttamiseen. Siitä kielivät Kosken mukaan ne laihanlaiset odotukset, joita tämänkertaiselle neuvottelukierrokselle on asetettu.

– Itse henkilökohtaisesti toivon, että sitä (yhteiskuntasopimusta) ei tule. Mielestäni niin sanottujen pakkolakien valmistelua ei olisi kannattanut keskeyttää yhteiskuntasopimusneuvottelujen ajaksi vaan jatkaa sitä, koska joka tapauksessa joudutaan tekemään toimenpiteitä.

Kosken mukaan riippumatta työmarkkinaneuvotteluissa mahdollisesti saavutettavasta sopimuksesta, hallituksen on tehtävä myös omia ratkaisujaan.

– Joka tapauksessa kysymykset ovat sellaisia, että niitä joudutaan tarkastelemaan aika lyhyelläkin aikavälillä uudelleen. Me joudutaan varmasti tällä vaalikaudella sopeuttamaan ja leikkaamaan vielä monta kertaa ja miettimään myös sitä, millä tavalla meidän työn hinta ja työn teettämisen kustannukset säilyy kilpailukykyisenä.

Lipsuuko hallitus linjastaan?

Susanna Koski arvelee, että kaikille eivät ole valjenneet oikealla tavalla talouden tosiasiat.

– Viimeviikkoinen uutinen Suomen luottoluokituksen tarkastelemisesta on erittäin ajankohtainen. Uskon, että meillä ei vielä tällä hetkellä ihan täysin ymmärretä sitä, kuinka syvällä suossa me oikeastaan ollaan.

Koski vaatiikin, että nyt täytyisi panna toimeksi eikä enää odotella.

– Odotan ja toivon että hallituksella ja hallituspuolueilla on riittävästi päättäväisyyttä sen suhteen, että se toteuttaa todella ne toimenpiteet, jotka talouden tasapainottamiseksi ja kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan.

Huolestuttaako, että hallitus on lipsumassa linjastaan?

– No kyllä siitä on ihan perusteltua mielestäni huolta kantaa, koska tässä on aikaa mennyt jo todella paljon, ja sellaisia keskeisiä ratkaisuja on kovin vähän.

Susanna Koski on Yle Pohjanmaan ja Yle Kokkolan viikon kansanedustajavieraana maanantaina 8. helmikuuta.

Suosittelemme sinulle