Hyppää sisältöön

Jopa 760 euron ero laskussa – katso kartalta kuinka paljon maksat sähkön siirrosta

Sähkön siirtohinnoissa on isoja alueellisia eroja. Asiakas ei voi vaikuttaa siirtohintaansa muuten kuin muuttamalla, sillä siirtoverkon omistajalla on alueellaan monopoli.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sähköyhtiöiden siirtohinnat vuodessa talotyypeittäin

alle 1 150 €/v
1 150–1 300 €/v
1 300–1 500 €/v
yli 1 500 €/v
Näkyvillä pientalo sähkölämmityksellä. Näkymää voi vaihtaa valitsemalla esimerkkitalouksia. Tarkempiin tietoihin pääset valitsemalla alueesi Alueet, joista ei ole tietoa, on merkitty valkoisella. Talotyypit: Kerrostalohuoneisto, ei sähkökiuasta, pääsulake 1x25 A, sähkön käyttö 2 000 kWh/vuosi; Pientalo, sähkökiuas, ei sähkölämmitystä, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 5 000 kWh/vuos; Pientalo, huonekohtainen sähkölämmitys, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 18 000 kWh/vuosi; Pientalo, osittain varaava sähkölämmitys, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 20 000 kWh/vuosiLähde: Energiamarkkinavirasto, 2016 helmikuu

Sähkölasku muodostuu kahdesta osasta eli käytetystä sähköenergiasta ja siirtokustannuksesta. Sähkön voi ostaa eri yrityksistä, mutta sen siirtokulut maksetaan aina sille energiayhtiölle, joka omistaa alueen sähköverkon. Kartta koskee vain siirtohintoja. Hinnat on otettu Energiaviraston helmikuun 2016 hintatilastosta. Carunan hinnankorotukset eivät ole vielä helmikuussa voimassa.

Energiayhtiöiden siirtohinnat on laskettu neljälle esimerkkitaloudelle eli kerrostaloasunnolle, pientalolle, jossa ei ole sähkölämmitystä, pientalolle, jossa on sähkölämmitys, sekä pientalolle, jossa on varaava sähkölämmitys.

Alkukuvassa on näkyvissä pientalo sähkölämmityksellä. Näkymää voi vaihtaa klikkaamalla esimerkkitalouksia. Tarkempiin tietoihin, kuten paljonko siirtohinta on nyt ja paljonko se on noussut vuodesta 2013, pääset klikkaamalla aluettasi. Yle julkaisi vastaavan kartan ensimmäisen kerran vuonna 2013.

Siirtohinnoissa satojen eurojen erot

Kalleimpien siirtohintojen perijöiden joukkoon kuului helmikuussa 2016 Lankosken sähkö Siikaisissa Satakunnassa, kainuulainen Loiste Sähköverkko ja Parikkalan Valo.

Halvimpien siirtomaksujen perijöiksi useimmissa esimerkkitalouksissa paljastuivat Caruna Espoo (korotukset eivät vielä voimassa) ja Kokkolan Energian KENET. Halvimpien joukossa olivat myös Jyväskylän Energian JE-siirto ja Jakobstads Energiverk (hinnat perustuvat yhtiön omaan ilmoitukseen).

Esimerkiksi Parikkalan Valon alueella omakotitaloasukkaan siirtolasku on vuodessa 762 euroa enemmän kuin pietarsaarelaisilla.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Myös verot nousseet

Sähkönsiirtoyhtiöiden hinnat ovat olleet nousussa. Kainuun maakunnassa toimivan Loiste Sähköverkkoyhtiön korkeahkoja siirtohintoja selitetään lähtökohtaisesti olosuhteilla.

– Kainuu on harvaanasuttu ja sähkönsiirtomäärät pieniä, sillä teollisuutta ei juuri ole. Lisäksi Kainuu on tilastojen mukaan lumisin ja metsäisin maakunta, joten verkon ylläpitokustannuksetkin ovat korkeita, latelee toimitusjohtaja Reino Huusko Loiste Sähköverkkoyhtiöstä.

Huuskon mukaan vaativista olosuhteista huolimatta hintoja on korotettu pikkuhiljaa eli muutaman prosentin vuodessa. Hintapaineita on tullut myös muualta. Esimerkiksi sähköveroa on korotettu vuosien 2013, 2014, ja 2015 alusta.

– Sähköveron lisäksi kantaverkkomaksut Fingridille ovat nousseet viidessä vuodessa 60 prosenttia ja myös siirtoverkkoa koskevia velvotteita on lisätty, listaa toimitusjohtaja Reino Huusko Loiste Sähköverkkoyhtiöstä.

Loiste katsoo pääsevänsä vuoteen 2029 mennessä lain vaatimaan sähköverkon toimintavarmuuteen ilman suuria korotuksia.

Suosittelemme sinulle