Hyppää sisältöön

Sähkön siirtomaksut vauhdittavat aurinkosähköbuumia – ”Poikkeuksellisen paljon kyselyjä juuri Carunan alueelta”

Carunan ja muiden sähköverkkoyhtiöiden ilmoittamat hinnankorotukset ovat saaneet monet kuluttajat miettimään vaihtoehtoa eli aurinkosähköä. Myös paneelien hintojen lasku, verot ja mahdollisuus ylijäämäsähkön myyntiin lisäävät kysyntää. Useimmat aurinkosähköjärjestelmien toimittajat ennustavat tälle vuodelle rajua kasvua.

Kalevan painotalon katolla aurinkopaneelit tuottavat sähköä painotalon tarpeisiin. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Aurinkosähkön läpilyöntiä on ounasteltu jo jonkin aikaa. Ennusteelle on nyt yhä enemmän katetta, sillä erityisesti sähköverkkoyhtiö Carunan rajut sähkön siirtohintojen korotukset satavat pian aurinkosähköjärjestelmien toimittajien laariin. Itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa sähköveroa eikä siirtomaksua.

– Me ollaan nyt samassa tilanteessa kuin vuosi sitten oltiin vasta keväällä. Kaikki lähti tästä siirtomaksujen noususta, sanoo salolaisen Areva Solar Oy:n toimitusjohtaja Anu Areva.

Monet kuluttajat ovat Arevan mukaan harkinneet aurinkosähköä jo aiemmin, mutta siirtomaksujen korotus oli viimeinen niitti.

Yhtiön parin miljoonan liikevaihto tulee kokonaan aurinkosähköstä. Viime vuonna Areva myi reilut 7 500 kappaletta 265 watin paneelia. Tänä vuonna myynnin odotetaan kaksinkertaistuvan.

Lempääläinen Finnwind Oy ennustaa tälle vuodelle parin sadan prosentin kasvua.

– Vaikea sanoa, kuinka merkittävä Carunan vaikutus on, mutta meille on tullut poikkeuksellisen paljon kyselyjä nimenomaan Carunan alueelta, sanoo Finnwind Oy:n projektimyynnistä vastaava Matias Peräinen.

Myös lappeenrantalaisesta Green Energy Finlandista kerrotaan, että kasvunäkymät ovat hyvät. Uusista asiakkaista moni viittaa sähkön siirtohintojen korotukseen.

Aurinkosähköbuumiin monia syitä

Yritysten etujärjestössä Energiateollisuus ry:ssä ei ihmetellä, että siirtohintojen korotukset ovat vauhdittaneet aurinkosähköjärjestelmien kauppaa.

Kasvuun on kuitenkin monia muitakin syitä. Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä pitää kotivoimaloiden hintojen laskua yhtenä tärkeimmistä. Yhtä lailla yleistymistä on vauhdittanut hänen mielestään asentamisen helppous.

– Kuka tahansa voi asentaa tai asennuttaa paneelit asuntoonsa.

Samalla järjestelmien maahantuonti, jälleenmyynti ja asentaminen on ammattimaistunut. Leskelä uskoo, että jatkossa kymmenille tuhansille aurinkosähköstä tulee yhtä yleinen kuin aikanaan ilmalämpöpumpusta.

– Se ei tarvitse mitään valtion tukijärjestelmää. Ihmiset hankkivat niitä, kun hinnat ovat järjellisiä.

Green Energy Finlandin aurinkosähkötuotteista vastaava Mikko Pääkkönen sanoo, että järjestelmien hinta on alentunut merkittävästi viidessä vuodessa.

– Vähintäänkin puolittunut, Pääkkönen arvelee.

Areva Solarin toimitusjohtaja Anu Areva arvelee, että aurinkosähköjärjestelmien ja varsinkaan Euroopassa valmistettujen paneelien hinta ei oleellisesti enää laske lähiaikoina. Sen sijaan Arevan mukaan asiakkaalle kannattavuus paranee, kun sähkön hinta nousee.

Areva Solar myy suomalaisia SaloSolar Oy:n paneeleita.

Finnwindin projektimyynnistä vastaavan Matias Peräisen mukaan yksi merkittävä syy aurinkosähkön suosion kasvuun on myös asennuslupien helppous.

– Usein riittää pelkkä ilmoitus, jos tehdään lappeen suuntainen asennus, Peräinen sanoo.

Nykyisin on myös mahdollista myydä oma ylijäämäsähkö sähköyhtiölle.

Tanska ja Ruotsi kaukana edellä

Aurinkosähkön käyttö on Suomessa vielä vähäistä. Omakotitaloissa aurinkovoimaloita on hieman toista tuhatta.

– Määrä on pieni verrattuna Ruotsiin tai Tanskaan, sanoo Finnwindin projektimyynnistä vastaava Matias Peräinen.

Peräisen mukaan Tanskassa on myyty parhaana vuonna viitisenkymmentätuhatta omakotivoimalaa.

Suurin osa aurinkosähköstä kiinnostuneista on omakotiasujia ja kesämökkiläisiä. Yhä useammin myös keskisuuret yritykset, maatilat ja asuntoyhtiöt harkitsevat paneeleita katoilleen.

Suosittelemme sinulle