Käytännössä kierrätyksen hoitaa valtakunnallinen Rinki Oy, joka sijoittaa ekopisteensä kauppojen pihoille. Ringin pisteisiin kuluttajat voivat palauttaa käytetyt kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset.
Rinki-ekopisteverkostoon avataan heinäkuun 2016 loppuun mennessä kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille vähintään 1850 keräyspistettä kautta Suomen. Kierrätyspisteitä tulee tietysti myös Lappiin. On jo joitakin tullutkin.
Lisäksi muovipakkausten keräystä varten tulee vähintään 500 keräyspistettä. Verkoston ylläpidosta vastaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.
Vanhoja ekopisteitä lakkautuu, uusia tulee
Raanujärveläinen Onni Vuollo harmistui, kun uusi järjestelmä lakkautti kyläkoulun pihalla vuosia palvelleen ja tutuksi tulleen ekopisteen, jota hoiti torniolainen Jätekeskus Jäkälä, entiseltä nimeltään Perämeren Jätehuolto.
– Sinne oli nätti heittää pakkausjätteetkin. Nyt lähimmät jättöpaikat ovat kymmenien kilometrien päässä.
Monille eläkeläisille ja vanhuksillehan se on hankala asia. Tarvitsee olla auto, että saa pienen metalli- ja lasijätteen ja muovit oikeaan paikkaan, Vuollo sanoo.
Onni Vuollo pelkää, että haja-asutusalueilla ne jatkossa joutuvat sekajätteiden joukkoon.
– Tuonne kyläkoulun pihamaalle keräyslaatikkoihin ne oli nätti viedä. Ja juuri kun siihen totuttiin ja kierrätykseen opittiin, niin astiat vietiin pois ja koko ekopiste lakkautettiin, hän harmittelee.
Vuollo sanoo, että sekajätteiden kanssa ei ole ongelmaa.
– Kukin laittaa ne omiin pönttöihinsä. Jäteauto kiertää ja tyhjentää astiat kahden viikon välein.
Yritykset vastaavat kierrätyksestä ja keräyksestä
Tiedottaja Satu Keski-Anttila Kierrätyskeskus Jäkälästä sanoo, että uuden lain mukaan vuoden alusta lähtien pakkausten kierrätyksestä Suomessa vastaavat yritykset, jotka pakkaavat tuotteita Suomessa tai maahantuovat Suomeen pakattuja tuotteita ja joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa. Yrityksillä on siinä tuottajavastuu. Vastuu perustuu EU:n ja Suomen lainsäädäntöön.
– Tähän liittyy myös valtakunnallisen Rinki -ekopisteverkoston perustaminen. Pisteisiin kuluttajat voivat palauttaa käytetyt kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset.
Muu lajittelu ja kierrätystoiminta säilyy ennallaan.
Suomessa kierrätetään jo puolet pakkauksista
Rinki Oy:stä todetaan, että Suomi on onnistunut pakkausten kierrätyksessä melko hyvin. Yli puolet pakkauksista kierrätetään jo nyt. Muun muassa kartongin, lasin ja metallin kierrätystulokset ovat useita vuosia ylittäneet Suomessa ja EU:ssa asetetut tavoitteet, ja myös muovipakkausten kierrätystavoitteet on saavutettu.
Kaksi vuotta sitten voimaan tullut pakkausasetus lisäsi pakkausjätteiden kierrätystavoitteita vuosille 2016-2020. Yritykset kantavat Suomessa päävastuun kierrätyksestä, mutta myös yksittäisten ihmisten teoilla on suuri merkitys.