Hyppää sisältöön

Helpottava tieto nakkisormille – 10-sormijärjestelmää ei tarvita nopeaan kirjoittamiseen

Kymmensormijärjestelmä ei tee nopeaa kirjoittajaa. Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät, että jo muutamalla sormella ja itseopitulla tekniikalla voi näpytellä vähintään yhtä nopeasti. Suurin osa ihmisistä ei edes tiedä, monellako sormella kirjoittaa.

Silmänliikekamera seuraa, kun tutkimusryhmän jäsen Perttu Lähteenlahti kirjoittaa. Optinen järjestelmä tallentaa sormien tarkat liikkeet kirjoittamisen aikana. Samanlaisia tarkkaan tallentamiseen perustuvia järjestelmiä käytetään ammattimaisessa elokuvanteossa. Kuva: Aalto-yliopisto

Moni kymmensormijärjestelmällä kirjoittava luulee olevansa nopea, mutta ei sitä todellisuudessa ole, selvisi Aalto-yliopiston tutkijoille, jotka selvittivät 30 eri-ikäisen ja taidoiltaan eritasoisen henkilön kirjoittamista.

Tohtorikoulutettava Anna Feit halusi väitöskirjaansa varten selvittää, miten kirjoittamista voisi optimoida. Tutkimuksen aluksi selvisi, että käytännössä kaikki se tieto, mitä koneellisesta kirjoittamisesta on olemassa, on peräisin 1980-luvulta tai jopa aiemmin.

– Kymmensormijärjestelmä on kehitetty kirjoituskoneella kirjoittamiseen. Huomasimme, että ihmiset, jotka väittävät osaavansa kymmensormijärjestelmän, eivät välttämättä olleet kovin nopeita. Se oli iso pettymys heille itselleenkin, sanoo professori Antti Oulasvirta.

Tutkijat havaitsivat, että sormien määrän sijaan nopeuteen vaikuttavat monet muut tekijät. Nopeat kirjoittajat eivät esimerkiksi liikuta käsiä näppäimistöllä. Sormet liikkuvat, mutta kädet eivät. Nopea naputtelija painaa myös yleensä aina samalla sormella tiettyä näppäintä.

Yli 100 sanaa minuutissa

Valittu kirjoitusmenetelmä ja sormien määrä eivät paljasta vielä mitään kirjoittajan nopeudesta. Tutkimuksessa havaittiin, että jokaisessa samaa menetelmiä käyttävissä ryhmissä oli sekä todella hitaita että hyvin nopeita kirjoittajia.

Tavallisella tietokoneen näppäimistöllä nopeimmat kirjoittivat yli sata sanaa minuutissa. Nopeana voidaan pitää 70 sanaa minuutissa tai enemmän. Monet tutkituista pystyivät niihin nopeuksiin ihan muutamalla sormella.

Hitaimmat taas jäivät 20–30 sanaan minuutissa, mutta monet kymmensormijärjestelmän oppineet ja sitä käyttävät eivät hekään kirjoittaneet kuin 40–50 sanaa minuutissa.

Harjoitus tekee tässäkin mestarin; paljon kirjoittavat ovat nopeampia kuin aikoinaan kymmensormijärjestelmän oppineet, jotka eivät enää harjoita taitoaan päivittäin. Mielenkiintoinen havainto oli myös, että kosketusnäytöllä parhaat kirjoittajat pystyvät jopa 40 sanaan minuutissa.    

Vain 10-sormijärjestelmän hallitseva tietää, monellako sormella kirjoittaa

Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirta ei kuitenkaan vielä neuvo hylkäämään vanhaa kunnon kymmensormijärjestelmää. Paljon kirjoittavan kannattaa se ehdottomasti edelleen opetella, vaikka kirjoitustyökalut ovatkin 30 vuodessa täysin muuttuneet.

– Suosittelen, että kymmensormijärjestelmä kannattaa ylläpitää ja harjoitella. On kuitenkin positiivinen tulos, että myös omalla tekniikalla voi tulla nopeaksi. 

Liikkeentunnistusjärjestelmällä kerätyillä tiedoilla tutkijat huomasivat, että keskimäärin ihminen käyttää kuutta sormea kirjoittaessaan.

– Ihmiset eivät yleensä pysty itse kertomaan monellako sormella kirjoittavat ja missä roolissa ne ovat, Oulasvirta toteaa.

Kirjoitusnopeuteen vaikuttaa myös, missä vaiheessa korjaa virhelyönnit. Tutkittavista osalla kirjoittaminen hidastui merkittävästi, kun heitä pyydettiin välttämään kirjoitusvaiheessa virheitä. Oli sormien määrä mikä tahansa, niin yleensä nopeita ovat sellaiset kirjoittajat, jotka katsovat mahdollisimman vähän näppäimiä kirjoittaessaan.

Professori Antti Oulasvirta uskoo, että nyt tehty työ tulee kiinnostamaan myös kansainvälisesti. Tulokset esitellään maailman suurimmassa ihmisten ja tietokoneen vuorovaikutukseen keskittyvässä CHI-konferenssissa San Josessa toukokuussa. Tutkimus on saanut Euroopan tiedeneuvosto ERC:n noin 1,5 miljoonan euron rahoituksen viideksi vuodeksi.

Suosittelemme sinulle