Hyppää sisältöön

Sevettijärven postitaistelu paisui korttivyöryksi

Korttikampanjassa Inarin Sevettijärven postin puolesta on jo lähetetty yli tuhat korttia kylän koululle. Maanantai-iltana rehtori Johanna Niemisellä oli pulkka apunaan postireissulla, sillä laatikossa oli 706 postikorttia.

Valtavasti postikortteja lattialla
Sevettijärven koululle on tullut kannustuspostia ympäri maailman. Kuva: Johanna Nieminen
Sirkku Savusalo

Helsingissä asuva kolttasaamelainen Mari Korpimäki oli huolissaan Inarin sevettijärveläisten vaikeasta postipalvelutilanteesta ja perusti Facebookiin Lähetä postikortti Sevettijärvelle -kampanjan (siirryt toiseen palveluun). Tarkoitus oli, että saamelaisten kansallispäiväksi kylän koululle lähetettäisiin mahdollisimman paljon kortteja.

Kampanja aloitettiin 3.2.2016 ja kansallispäivään mennessä ehti tulla koululle 368 korttia. Kaukaisimmat kannustuskortit ovat tulleet Afrikasta saakka.

Kirjeposti Sevettijärvelle tulee yleensä kello 18.25. ja näin myös maanantai-iltana.

– Otin vähän vitsillä pulkan mukaan, kun lähdin hakemaan postin, mutta se oli tarpeen, sillä sininen laatikko oli täynnä. Kortteja oli 706, Sevettijärven koulun rehtori Johanna Nieminen sanoo.

Kokonaismäärä tiistaiaamuun 9.2. mennessä on yli tuhat postikorttia.

Postia eduskunnasta ja julkkiksilta

Korteissa on paljon kannustusta kyläläisille ja vinkkejä ja terveisiä koulun oppilaille, mistä lapset ovat olleet innoissaan, kertoo koulun rehtori Johanna Nieminen.

– Eduskunnasta tuli postia ja Arttu Viskarilta ja hänen veljeltään pari cd-levyä. Belgiasta ja Englannista oli useampia kortteja ja facebookissa luvattiin, että postia on tulossa muun muassa Etelä-Afrikasta.

Postin käyttäjiä vireässä kylässä kyllä olisi. Esimerkiksi sen neljän vuoden aikana kun Johanna Nieminen on siellä työskennellyt, koulun oppilasmäärä on tuplaantunut yhdeksästä kahdeksaantoista.

Hakisiko helsinkiläinen pakettinsa Lahdesta?

Sevettijärveläisten on pitänyt hakea postipakettinsa 120 kilometrin päästä Inarista sen jälkeen, kun asiamiesposti lopetettiin kahvilan lopettamisen myötä. Tätä matkaa on verrattu siihen, että helsinkiläinen hakisi postinsa Lahdesta.

– Kyllähän täältä Inarissa käydään jatkuvasti, mutta ongelma on postin aukiolo vain yhdeksästä viiteen. Aina pitää miettiä, kuka hakee ja milloin ja jos paketti on maksettu tänne Sevettijärvelle asti niin sitä pitää olla jonkun vastassa illalla, Johanna Nieminen sanoo.

–  Koulun arjen postittomuus tekee työläämmäksi ja kalliimmaksi. Me maksamme 10 euroa paketti, jos lähettäjä ei ole maksanut sitä perille asti .

Lähetä postikortti -kampanja jatkuu Facebookissa helmikuun 17. päivään asti.

Netissä on myös adressi (siirryt toiseen palveluun) postipalveluiden säilyttämisen puolesta Näätämö-Sevetti -alueella.

Suosittelemme sinulle