Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kiinalaisyhtiö suunnittelee miljardin biodieseljalostamoa Kemiin – "Uusi vaihe Suomen teollisessa historiassa"

Jos hanke etenee aikataulussaan, biodieseljalostamon rakentaminen alkaisi jo ensi vuonna, Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen kertoo. Kaupallisessa käytössä laitos olisi vuoden 2019 loppuun mennessä. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä tämän vuoden lopussa.

Havainnekuva Ajoksen biodiesellaitoksesta.
Tältä biodiesellaitos näyttäisi Kemin Ajoksessa. Kuvan keskelle on upotettu havainnekuva kaavaillusta laitoksesta. Kuva: Forest BtL
Teija Santaharju,
Riikka Rautiainen,
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan johtaviin bioenergiatoimijoihin kuuluva Kaidi suunnittelee rakentavansa Kemiin biodieseljalostamon. Se käyttäisi pääraaka-aineenaan energiapuuta. Kokonaisinvestoinnin arvo olisi jopa miljardi euroa, sanoo Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen.

Biodieseljalostamo olisi ensimmäinen laatuaan niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Kiinalaisyhtiö Kaidi kertoi suunnitelmistaan tarkemmin tänään keskiviikkoaamuna Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudesssa. Tilaisuudessa oli paikalla Kaidin, Kemin kaupungin sekä työ- ja elinkeinoministeriön edustajia.

"Kukoistus rakentuu vanhalle pohjalle"

Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen sanoi tiedotustilaisuudessa, että Suomessa viime vuodet ovat olleet hankalia. Maassa on ollut myös puhetta siitä, onko kyseessä uuden ajan alku.

Meillä on kuitenkin kaikki edellytykset sille, että nousemme uuteen kukoistukseen, Koponen vakuutti.

– Se rakentuu vanhalle pohjalle. Meillä on vahva maa, joka pystyy osaamisellaan houkuttelemaan ulkomaisia investointeja, hän sanoi.

Pekka Koponen tiedotustilaisuudessa Finlandia-talossa Helsingissä.
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen tiedotustilaisuudessa Finlandia-talossa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kemiin suunniteltavan biodieseljalostamon työllistämisvaikutukset olisivat rakentamisvaiheessa noin 4 000 henkilötyövuotta, tiedotustilaisuudessa todettiin. Pysyviä työpaikkoja jalostamossa olisi noin 150. Valmis biodieseljalostamo tuottaisi noin 200 000 tonnia biopolttoaineita vuodessa, siitä kolme neljäsosaa olisi biodieseliä ja loppu biobensiiniä.

Jalostamon rakentaminen alkaisi jo ensi vuoden aikana, jos hanke etenee aikataulussaan. Lopullinen investointipäätös on määrä tehdä tämän vuoden lopussa, Koponen totesi. Kaupallisessa käytössä laitos olisi vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kiinalaisyhtiö perustettu vuonna 1992, arvo yli seitsemän miljardia

Kaidi Finland on tänä vuonna perustettu uusiutuvaa energiaa tuottava yritys. Sen omistaa kiinalainen Sunshine Kaidi New Energy Group, joka kuuluu Kiinan suurimpiin biotaloustoimijoihin. Yhtiöllä on biomassajalostamoita eri puolilla Kiinaa ja lisäksi Vietnamissa.

Kaidi on perustettu vuonna 1992. Sen arvoksi on määritelty yli seitsemän miljardia euroa, ja työntekijöitä sillä on yli 8 000.

Nyt alkanee uusi vaihe Suomen teollisessa historiassa, Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen arvioi tämänaamuisessa tiedotustilaisuudessa. Projektin taustalla on ollut tarve korvata fossiilisia polttoaineita biopolttoaineilla, hän kertoi.

Hänen mukaansa Suomi on poikkeuksellisessa asemassa Euroopan markkinoiden kehittämisessä, useastakin syystä: Yksi syy on muun muassa se, että Suomessa on vahvaa asiantuntemusta metsäteollisuudesta, maassa koulutetaan eniten metsäteollisuuteen erikoistuneita insinöörejä maailmassa. Suomessa on myös toimiva puumarkkina ja hyvin saatavilla oleva ja kilpailukykyinen korjuuteknologia.

Kaidi on luvannut sijoittaa merkittävästi rahaa hankkeeseen, tiedotustilaisuudessa kerrottiin. Summaa ei kuitenkaan tarkennettu.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson sanoi tilaisuudessa, että Kiinan investointipanos EU:ssa on erittäin suuri ja nyt Suomikin pääsee kunnolla osalliseksi siitä. Suomen hallitus taas haluaa saada suomalaispuun liikkeelle ja uusia tuotteita metsistä.

Myös Pohjois-Suomen aluetalous piristyy, Gustafsson totesi. Tarkoitus on rakentaa vahvaa vientiä, Koponen lisäsi.

Suomalainen puulaji soveltuu hänen mukaansa biodieselin valmistukseen hyvin. Kumppaneista kerrotaan myöhemmin tänä vuonna.

Ministeri: Tällaisia uutisia Suomi kaipaa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on tyytyväinen kiinalaisen Kaidin keskiviikkoiseen ilmoitukseen. Lindströmin mielestä kyseessä on juuri sellainen uutinen, "joita maamme tällä hetkellä kipeästi kaipaa".

– Hallituksen täytyy varmistaa, että Suomi on jatkossa entistä houkuttelevampi kohde niin kotimaisille kuin ulkomaisille investoinneille, jotta maamme talous ja työllisyys saadaan nousuun, työministeri sanoo tiedotteessa.

Kemin seutu on jo ennestään merkittävä alue Suomen vientiteollisuuden näkökulmasta, tiedotteessa todetaan. Alueen toimivasta infrasta onkin välttämätöntä pitää huolta.

Suosittelemme