Hyppää sisältöön

"Uusi ja entistä suurempi romahdus on tulossa" – satoja pankkiireja haastatellut toimittaja järkyttyi

Uusi finanssiromahdus tulee väistämättä, uskoo pankkiireita vuosia tutkinut hollantilaistoimittaja. Ja se voi olla koko maailman kannalta käsittämättömän tuhoisa.

Joris Luyendijk Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Hollantilaistoimittaja Joris Luyendijk on kokenut toimittaja, mutta pankeista hän ei tiennyt vielä pari vuotta sitten mitään.

Siksi englantilainen laatulehti The Guardian päätti lähettää juuri hänet ottamaan selvää, mitä pankkiirien salatussa maailmassa tapahtuu. Ajatus oli, että täydellinen ummikko osaisi ehkä avata rahamaailman saloja parhaiten tavallisille lukijoille.

– En tiennyt finanssimaailmasta yhtään mitään. En edes tiennyt, kuinka vähän tiesin, Joris Luyendijk kertoo Ylen haastattelussa.

– Lähdin Lontoon Cityyn kuin Tintti Pankkiirien maahan.

Luyendijk haastatteli kahden vuoden aikana lähes 200 pankkiiria, lähinnä Euroopan rahamaailman keskuksessa, Lontoossa. Suurin osa haastatteluista piti tehdä nimettöminä.

– Jos menet pankkiin töihin, ensiksi kielletään koskaan puhumasta toimittajille. Jos puhut, emme ainoastaan anna sinulle potkuja, vaan lähetämme lakimiehemme kimppuusi. Alalla on tiukka vaikenemisen koodi, Luyendijk kertoo.

Kuva: Andy Rain / EPA

Luyendijk on kirjoittanut kahden vuoden tutkimuksensa jälkeen pankkiireista kirjan. Se oli viime vuonna Hollannin myydyin kirja.

Nyt kirja ilmestyy suomeksi nimellä Rahan ruhtinaat. Kirjan kuvaus pankkiirien maailmasta on paikoitellen järkyttävää luettavaa.

Sisäpiiriläiset pelkäsivät syyskuussa 2008 maailman romahtavan

Ensimmäisiä asioita, joita Luyendijk yritti ymmärtää, oli vuoden 2008 finanssikriisi.

Syyskuussa 2008 Lehman Brothers -investointipankin kaatuminen ajoi maailman rahamarkkinat täydellisen paniikin valtaan. Kukaan ei tiennyt, kuinka monta miljardia missäkin pankissa oli tappioita, ja rahalaitosten välinen luottotoiminta hyytyi kokonaan. Koko satojen miljardien pankkimaailma seisoi veitsenterällä.

Mutta kun Luyendijk alkoi haastatella pankkiireja, paljastui, että tilanteen todellisen vakavuuden ymmärtäneet sisäpiiriläiset pelkäsivät tuolloin tosissaan koko maailman ajautuvan kaaokseen.

Pankkiirit pyysivät puolisoitaan valmistautumaan lastensa evakuointiin.

– Ainakin 20–30 prosenttia haastattelemistani ihmisistä kertoi, kuinka he jossakin vaiheessa romahdusta soittivat vaimolleen tai aviomiehelleen. Hätääntyneet pankkiirit pyysivät puolisoitaan ostamaan mahdollisimman paljon ruokaa, nostamaan mahdollisimman paljon käteistä tai hankkimaan kultaa. Tai valmistautumaan lasten evakuointiin. Jotkut pankkiirit hankkivat myös aseita, hollantilaistoimittaja kertoo.

Kuva: Andy Rain / EPA

Luyendijkin mukaan he pelkäsivät, että sadat miljoonat ihmiset huomaisivat yhtä aikaa pankkijärjestelmän romahtaneen. Mistään ei saisi enää rahaa, mutta myös tarvikkeiden saanti, ruokakaupat, bensa-asemat ja apteekit, kaikki pysähtyisivät.

Se olisi ollut täydellinen katastrofi. Siksi poliitikot syytivät miljardeja pankkijärjestelmään tilanteen vakauttamiseksi.

– En ollut  koskaan tajunnut, kuinka kauhuissaan sisäpiiri-ihmiset olivat, Luyendijk sanoo.

Finanssikriisin jälkeen pankkiirit ovat joutuneet valtavan raivon kohteeksi. Luyendijk tajusi haastatteluja tehdessään, etteivät pankkiirit olleet välttämättä kuitenkaan rikkoneet mitään lakeja ajaessaan maailman kuilun partaalle. Ongelman ydin on täysin vääristyneet kannustinjärjestelmät.

– Ongelma eivät ole pahat ihmiset, vaan todella kauhea järjestelmä. Siinä systeemissä pankkiireja palkitaan asioista, jotka kyllä tuottavat heille paljon rahaa, mutta jotka ovat talouden, asiakkaan tai veronmaksajan kannalta tuhoisia.

Muppetteja voi huijata

Finanssikriisin laukaisivat monimutkaiset finanssi-instrumentit, joiden todellisesta sisällöstä oli vaikea saada selkoa. Tänä syksynä muun muassa Finavian tappiolliset johdannaiskaupat ovat tuoneet esiin sen, että pankit myyvät edelleen erilaisia laina- ja vakuusjärjestelyjä, jotka ovat tarkoituksellisen monimutkaisia.

Myös esimerkiksi suomalaiset kunnat ovat kansainvälisten pankkien aggressiivisen markkinoinnin kohteena.

– Pankkien osakkeenomistajat haluavat vain mahdollisimman paljon rahaa. He eivät halua pankkiirien rikkovan lakia, mutta jos pankkiirit voivat myydä paskoja sijoitustuotteita jollekin suomalaiselle kunnalle, niin siitä vaan, Luyendijk sanoo.

Luyendijk kertoo tavanneensa useita monimutkaisia finanssi-instrumentteja rakentelevia henkilöitä, jotka saattavat tienata jopa 800 000 puntaa vuodessa.

– Eivät he välitä, jos joku kuntapäättäjä Suomessa kärsii. He kutsuvat asiakkaita muppeteiksi.

– Ajatus on, että voit myydä melkein mitä tahansa, kunhan jossakin 200 sivuisen sopimustekstin sivulla 169 lukee, että tämä tuote voi räjähtää silmillesi. Ei kukaan niitä dokumentteja lue.

Luyendijk muistuttaa, että Lontoon pankkipalatseissa on myös suomenkielen taitoisia pankkiireita, jotka jahtaavat suomalaisia asiakkaita koko ajan.

– Lontoo voi olla Suomesta kaukana, mutta Lontoon pankkien näkökulmasta Suomi ei ole kaukana.

HSBC-pankin automaattteja Lontoossa. Kuva: Andy Rain / EPA

Toisten ihmisten rahat

Joris Luyedijkin mukaan finanssikriisin aiheuttaneen järjestelmän ydin on edelleen olemassa, vaikka uusia säännöksiä on tullut valtavasti. Pankeissa pelataan valtavalla riskillä, koska pankkiirit tietävät, etteivät he joudu henkilökohtaiseen vastuuseen juuri mistään.

Pankkimaailma on viime vuosikymmeninä siirtynyt järjestelmään, jota kutsutaan nimellä ”toisten ihmisten rahat”.

– Pankkimaailma on viime vuosikymmeninä siirtynyt järjestelmään, jota kutsutaan nimellä ”toisten ihmisten rahat”.

– Voit tehdä valtavasti rahaa ottamalla riskejä. Jos joku menee pieleen, lasku lähetään jollekulle toiselle.

Luyendijkin mielestä kapitalismin ei kuuluisi toimia tällä tavalla, vaan niin, että kovasta työstä palkitaan ja virheistä kannetaan vastuu. Ongelman ydin ei hänen mielestään ole pankkien riskinotto.

– Ongelman ydin on siinä, että pankit eivät oikeasti kanna sitä riskiä, me veronmaksajat kannamme.

Valvonta ei toimi

Joris Luyendijkin haastattelemat pankkien riskien sisäiset valvojat sanoivat, ettei heillä ole valtaa aidosti puuttua riskeihin. Kukaan ei halua olla ilonpilaaja, jos mahdollisista riskisijoituksista voi onnistuessaan paukkua kaikille suuret bonukset.

Viranomaisvalvojien tilanne on vielä huonompi.

– He ovat äärimmäisen turhautuneita. He sanoivat, että aidan toisella puolella pankissa voisi tienata 4–5 kertaa enemmän. Vaatii kovaa luonnetta vastustaa houkustusta. Ja pankkiirit eivät ota valvojia vakavasti, he lähinnä naureskelevat näille.

Finanssiromahdus uhkaa

Lähes kahtasataa pankkiiria haastateltuaan Joris Luyendijk on täysin vakuuttunut, että seuraava finanssikriisi tulee ennemmin tai myöhemmin.

– On mielestäni täysin väistämätöntä, että näemme uuden ja entistä suuremman romahduksen. Aikaisemmat skandaalit ja vuoden 2008 kriisi ovat selitettävissä ainoastaan vääristyneillä kannustimilla. Sillä, että pankkiireja palkitaan juuri niiden asioiden tekemisestä, jotka romahduksiin johtavat, sanoo Joris Luyendijk.

Ja ne kannustimet ja palkinnot ovat edelleen olemassa.

– Jos ydinvoimalaa johdettaisiin kuin pankkeja, olisimme kaikki jo paenneet maasta.

Aihetta käsitelltiin 10. helmikuuta  A-studiossa. Luyendijkin haastattelu alkaa noin 37 minuutin kohdalla.

Suosittelemme sinulle