Hyppää sisältöön

Lävistyksestä apua migreeniin? Voi antaa hetken avun, mutta ei tieteellistä näyttöä

Niin sanottuna migreenilävistyksenä tunnettu daith-lävistys on herättänyt mielenkiintoa migreenistä kärsivien keskuudessa. Jotkut kokevat korvan akupunkiopisteessä olevan lävistyksen helpottavan oireita. Tieteellistä näyttöä lävistyksen vaikutuksesta ei ole.

Kuva: Julia Sieppi / Yle
Julia Sieppi

Voisiko korvan rustoon tehtävästä lävistyksestä olla apua migreenin hoidossa? Daith-lävistys eli niin sanottu migreenilävistys on herättänyt mielenkiintoa niin Suomessa kuin maailmallakin. Lävistyksen väitetään stimuloivan korvan akupunktisia pisteitä ja näin helpottavan oireita.

Neurologian erikoislääkäri Markku Nissilä ei tyrmää migreenilävistystä, mutta painottaa, ettei sen tehosta ole tehty kattavia tutkimuksia, joissa tutkittaisiin myös lumevaikutusta.

– Ilmeisesti tässä pyritään vaikuttamaan korvarustoa ärsyttämällä niin, että migreeni vähentyy. Valitettavasti tästä ei ole minkäänlaisia kaksoissokkotutkimuksia, toteaa Nissilä.

Neurologi huomauttaa, että puheet migreenilävistyksestä muistuttavat paljon keskustelua akunastoista. Korvaan laitettavien nastojen on väitetty auttavan niin tupakan lopettamiseen kuin migreeninkin oireisiin.

Se voi toimia kivun lievittäjänä, todennäköisesti hetkellisesti. Mutta että migreenin saisi kokonaan pois yhdellä lävistyksellä – siihen en usko.

Maria Jenskanen

– Mutta tietysti kaikki asiat, jotka tuntuvat vähentävän migreeniä, ovat sallittuja, sanoo Nissilä.

Koska luotettavaa tutkimustietoa ei ole, neurologi ei voi vastaanotollaan suositella kenellekään daith-lävistyksen ottamista. Oman arvionsa mukaan hän ei kuitenkaan pidä sen hetkellistä vaikutusta mahdottomana ajatuksena.

– Kuvittelisin, että jos ollaan akupisteessä ja siihen tehdään rustovaurio, sen paranemiseen menee aikomoinen tovi. Se saattaa syöttää systeemiin impulsseja, jotka teoriassa saattaisivat vähentää migreeniä. Joillakin yksilöillä se voisi siis auttaa hetkellisesti ja se on tietysti hieno asia.

Akupunktio-terapeutti on epäileväinen

Akupunktion ammattilainen vahvistaa, että korvassa on todella paljon akupunktisia pisteitä. Perinteisen kiinalaisen lääkehoidon terapeutti Maria Jenskanen uskoo, että lävistys voi antaa migreeniin apua hetkellisesti tai sillä voi olla lumevaikutus.

Hän kuitenkin toteaa, että vaikka lävistyksen laittaisi mihin pisteeseen hyvänsä, ei apu ole pitkäaikainen.

– Se voi toimia kivun lievittäjänä, todennäköisesti hetkellisesti. Mutta että migreenin saisi kokonaan pois yhdellä lävistyksellä – siihen en usko.

Jenskanen painottaa, että kiinalaisen lääketieteen menetelmillä migreenipotilasta hoidetaan pyrkimällä löytämään taudin juurisyy. Hoito on Jenskasen mukaan kokonaisvaltaisempaa kuin yhden akupisteen stimulointi.

– Jos tehdään akupunktiota, vartalon epätasapainoa hoidetaan myös muiden pisteiden kautta.

Lumevaikutus on tärkeä kaikissa hoitomuodoissa

Yksilön kokemus migreenilävistyksen helpottavuudesta voi perustua myös lumevaikutukseen eli plasebo-efektiin. Silläkin on merkitystä, sillä neurologian erikoislääkäri Markku Nissilän mukaan migreenissä lumevaikutuksen merkitys vaikuttaa olevan suurempi kuin muissa neurologisissa sairauksissa.

– Esimerkiksi joissain migreenin estohoitotutkimuksissa lumeryhmäkin on voinut paljon paremmin. Usein kuitenkin lääketutkimuksissa migreenin vähenemä lääkeryhmässä on vielä suurempi.

Plasebo-efekti onkin mukana kaikessa migreenin hoidossa.

– Oli kyseessä sitten lääke, toimenpide tai vaikka jooga, plasebo on aina mukana hoitovaikutuksen lisäksi.

Estolääkityksen rooli jatkossa yhä suurempi

Migreenin hoito on yhdistelmä lääkkeellisiä hoitoja ja lääkkeettömiä hoitoja, kuten esimerkiksi säännöllistä syömistä, nukkumista ja stressin välttämistä. Nissilän mukaan parhaillaan käynnissä olevien tutkimusten valossa vaikuttaa siltä, että jatkossa lääkkeellinen hoito menee yhä enemmän estolääkityksen suuntaan.

– Nyt tutkimuksissa olevat biologiset migreenin estolääkkeet näyttävät alustavasti erittäin lupaavilta.

Moni migreenistä kärsivä on valmis kokeilemaan erilaisia lääkkeettömiä hoitomuotoja, jotka ehkä auttavat – tai sitten eivät. Nissilän vastaanotolla moni on viime aikoina ollut kiinnostunut gluteenittomasta ruokavaliosta.

Joillakin yksilöillä se voisi siis auttaa hetkellisesti ja se on tietysti hieno asia.

Markku Nissilä

Ajatus gluteenin välttämisestä ei ole migreenikkojen kohdalla tuulesta temmattu, sillä Nissilän mukaan migreeniä sairastavilla on noin kaksinkertainen riski sairastua keliakiaan.

– En ole koskaan kieltänyt kokeilemasta gluteenitonta dieettiä, mutta mikään yleinen suositus se ei ole. Jotkut sanovat, että se tuntuisi toimivan.

Suosittelemme sinulle