Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaisen lento-osaston harjoittelusta kirjallinen kysymys puolustusministerille

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) on allekirjoittanut kirjallisen kysymyksen Suomeen saapuvan yhdysvaltalaisen lento-osaston harjoituksen valmistelusta. Uutisista harjoituksesta kuullut puolustusvaliokunta haluaa tietää, kenen aloitteesta harjoitusta on valmisteltu.

Kuva: Reuters
Keijo Salokangas

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) on tehnyt kirjallisen kysymyksen puolustusministerille keväällä Suomeen tulevasta yhdysvaltalaisesta lento-osastosta.

Karin mukaan mittava harjoitus on pidetty salassa puolustusvaliokunnalta, jonka jäsenet saivat siitä tiedon mediasta. Valiokunta haluaa tietää, kenen aloitteesta harjoitustoimintaa on ryhdytty valmistelemaan. Tähän ei kuitenkaan saatu valiokunnassa asiantuntijoilta vastausta, minkä takia puolustusministerille on tehty kirjallinen kysymys.

Yhdysvaltaiset F-15C-hävittäjät harjoittelevat keväällä Karjalan lennoston kanssa kahden viikon ajan. Suomeen on tulossa 6–8 konetta sekä yhdysvaltalaista henkilöstöä noin 70–100.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Karin mukaan amerikkalaishävittäjät eivät ole aiemmin harjoitelleet tässä mittakaavassa suomalaisesta tukikohdasta. Kari ihmettelee valiokunnan sivuuttamista ja toteaa, että eduskunnalla tulee olla selkeä kuva harjoitustoiminnan kokonaisuudesta, laajuudesta ja tavoitteista. Lisäksi Kari pohtii sitä, onko harjoituksen ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty huolella.

Yle Uutiset kertoi harjoituksesta maanantaina.

Suosittelemme sinulle