Hyppää sisältöön

Ystävä on tärkeä – "Ystävyys on sitä, että puhuu kiltisti eikä kiusaa"

Toholammin toimintakeskuksessa riittää vilskettä. Toimintakeskus tarjoaa aikuisille kehitysvammaisille, sekä mielenterveyskuntoutujille työ- ja päivätoimintaa. Paikassa on aina aikaa ja tilaa ystäville ja ystävyydelle.

Kuva: Minna Mustonen / Yle

Toimintakeskuksessa hersyy iloinen puheensorina. Näppärät kädet selvittelevät matonkudevyyhtejä, osa maalaa, joku piirtää ja löytyyhän sitä pelipöydänkin äärestä väkeä. Kukin tekee osaamisen ja halunsa mukaan päivän töitä. Keittiön puolelta löytyy tiskaria, ruuan kuljettajaa ja jokaisella on tarve tehdä oma työ mahdollisimman tarkoin ja hyvin.

Ystävä on hehkulamppu, lämpöpatteri. Höyryä tulee, kuumaa, niin kuin saunassa olisi. Ystävä on kuin ruutu, näkee mitä on sisällä. Sieltä tulee valoa.

Oula, koululainen

Ystävänpäivän kynnyksellä innostuimme keskustelemaan, mistäpä muusta kuin ystävyydestä. 

Kesken Kimblepelin peluun häirityt nuoret miehet arvioivat ystävyyttä erittäin tärkeäksi. – Ystävän kanssa voi käydä vaikka diskossa ja kuunnella musiikkia. Sen kanssa voi pelata.

Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kangaspuita virittelevien naisten joukosta löytyi monen laisia kommentteja. Mutta yksi asia oli ylitse muiden. – Ystävät ovat tärkeitä.

– On tärkiää, että on ystäviä, että niitten kanssa voi puhua asioista ja saa mennä muitten joukkoon, lisää Liisa.

Erja muistuttaa, että kaikkien kanssa pitää olla kavereita, eikä yhtään saa tulla riitaa.

Kaikki muut hylkäsivät

Kahvipusseja käsityön jatkojalostukseen taitteleva Nina Pyykkönen kertoo, että ystävä on niin tärkeä, kun hälle voi puhua tärkeistä asioista. Niistäkin mitä ei ihan kaikkien kanssa voi puhua. Niin iloisista kuin surullisistakin asioista.

Liisa on tuottelias piirtäjä, tässä hänen taidettaan. Kuva: Minna Mustonen / Yle

– Minä olin koulukiusattu ja jouduin silloin olemaan ihan yksin. Kaikki toiset hylkäsivät minut ja jouduin olemaan ihan yksin. Kaikki muut hylkäsivät minut, mutta oli yksi, joka ei koskaan ole sanonut minulle pahaa sanaa. Se on ystävä, toteaa Nina.

Runolla voi kertoa

Toimintakeskuksen kyljestä löytyy erityisluokka, jossa opiskelee kirkassilmäisiä nuoria. Kukin omaan tahtiin ja taitojensa mukaan. Yksi asia, mistä kaikki ovat yhtä mieltä on se, että ystävät ovat tärkeitä.

– Me leikitään, käydään kävelyllä ja tehdään kaikkea mukavaa, pohdiskellaan yhdessä.

Oula, on kertonut ihanan runon ja siinä kerrotaan, että:

Ystävä on hehkulamppu, lämpöpatteri höyryä tulee, kuumaa, niin kuin saunassa olisi.

Ystävä on kuin ruutu, näkee mitä on sisällä. Sieltä tulee valoa.

Suosittelemme sinulle