Aktiivisuusrannekkeiden käyttäjät ovat saattaneet huomata, että aktiivisuutta kertyy neuloessa tai vaikkapa virvelöidessä. Yhtäkkiä askeleita onkin kertynyt hurjasti, vaikka vain käsi on heilunut.
– Helposti voi virheitä tulla. Kiihtyvyyssensorissa voi tapahtua yli- tai aliarviointia. Neulominen on yksi, ja virvelöintikin – vaikka kiihtyvyysanturi mittaa liikettä kolmeen suuntaan, mutta kun käsi tekee sopivaa liikettä, niin laite voi tulkita sen aktiivisuudeksi ja siten kerryttää esimerkiksi askeleita, Polarin koulutuspäällikkö Ville Uronen sanoo.
Perustekemistä aktiivisuusranneke mittaa oikein hyvin.
Ville Uronen
Ranteessa mittaavassa Polarin laitteessa askeleet eivät ole pelkästään eteenpäin tai taaksepäin meneviä kävelyaskeleita.
– Askeleita saadaan kerrytettyä vaikkapa uidessa. Kun neuloo, tai käsin tiskaa, saattaa saada aktiivisuutta kerrytettyä. Eihän se kävelyä tietenkään vastaa. Laite yliarvioi tässä tapauksessa, Uronen jatkaa.
Vastaavanlainen tilanne on moottoripyöräily epätasaisella tiellä. Silloinkin käsi voi liikkua niin, että aktiivisuutta kertyy suotta. Aliarviointiakin voi tapahtua.
– Liian vähän aktiivisuutta saattaa kertyä vaikkapa kuntosalilla, kun liikkeet on hitaita, mutta kuorma elimistölle on kova. Aliarviointa tulee myös pyöräilystä, jos siihen ei ole yhdistetty sykkeen mittausta.
"Kehitys kehittyy"
Sykkeen mittaaminen tarkentaa mittaustuloksia. Uronen suositteleekin sykevyön käyttöä, ja kehottaa miettimään aktiivisuusrannekkeen poistoa ranteesta tietyissä tilanteissa.
– Jos huomaa, että neuloessa aktiivisuutta kertyy liikaa laitteeseen, kannattaa laite sitten ottaa pois ennen kuin alkaa neuloa. Tai sitten ei vaan välitä niistä "ylimääräisistä" askeleista joita kertyy.
Liian vähän aktiivisuutta saattaa kertyä vaikkapa kuntosalilla, kun liikkeet on hitaita, mutta kuorma elimistölle on kova.
Ville Uronen
Uronen kertoo, että Polarin laitteiden toimintaa analysoidaan ja tutkitaan niin talon sisällä kuin eri tutkimuslaitoksissakin. Mittareista pyritään tekemään mahdollisimman tarkkoja ja hän uskookin, että tulevaisuudessa laitteet tulevat olemaan edeltäjiään tarkempia.
– Nyt laitetta pysyy pikkuisen hämäämään, kun heiluttelee kättä. Se ei ole niin herkkä vielä, että se tietäisi tarkalleen mitä tehdään, ei siis siinä mielessä täydellistä, mutta en tiedä tarvitseeko ollakaan. Perustekemistä aktiivisuusranneke mittaa oikein hyvin.
Sensorit paranevat, ja jatkossa toivottavasti tiedetään tarkemmin mitä tekemistä yksittäinen kädenliike on.
– Koko ajan tiedetään lisää rannekkeiden ja mittareiden avulla unen määrästä ja laadusta. Lisäksi akun kestoa voidaan parantaa. Kehitys kehittyy, kiteyttää Polarin koulutuspäällikkö Ville Uronen.